Ерджан, Шатката... 511 кримки на свобода! Кой ги изпусна? Кой ги издирва?

Йоско Костинбродския, Ицо Исуса и Иво Гела са неоткриваеми за полицията
15 яну 2018 09:10,
50
Ерджан, Шатката... 511 кримки на свобода! Кой ги изпусна? Кой ги издирва?
51-годишният Ерджан Арифов Мехмедов е един от издирваните. Снимка: "24 часа"

51-годишният Ерджан Арифов Мехмедов е един от издирваните, който трябва да е в затвора. Неговият профил се доближава най-много до този на Росен Ангелов. Мехмедов е осъждан за убийство в средата на 90-те, за притежание на незаконно оръжие, а през декември 2011 г. получава 5 г. затвор за сексуална експлоатация на непълнолетна, която принуждавал да проституира.

Бандитът имал заложна къща в жк "Дружба", запознал се с неполнолетното момиче и му предложил да проституира в заведение на АМ "Тракия" на изхода на София. Това е историята от 2005 г. Преди това е лежал в затвора за убийство и е освободен 7 г. предсрочно - точно както и Росен Ангелов по първата му присъда за изнасилване на момиче от средата на 90-те.

Още по темата

През 2011 г. Ерджан е осъден окончателно на 5 години затвор, както и 7-те години, които са му спестени заради убийството, но не могат да го открият и до днес. Родното му място е Момчилград, но е живял къде ли не из страната. Контактувал е и с тираджии от Турция, които са били клиенти на малолетната проститутка.

Николай Николов-Шатката е друг от издирваните опасни бандити с интересна биография, разказва "24 часа". Той и гватемалецът Хосе Мартинез избягаха от софийския затвор през 2014 г. по класическа схема - с разбиване на стена и кола, която ги чака отвън.

Хосе беше заловен в Лисабон, но Шатката все още се издирва. Той излежаваше присъда за убийството на пернишкия наркобос Николай Христов-Хайо. Ликвидира го през 2008 г. и е задържан няколко месеца по-късно в София.

По времето, когато е подготвял и извършил престъплението, Шатката е бил издирван от МВР, и то още от 2002 година заради влязла в сила присъда от 4 г.

Въпреки това успява да остане на свобода цели 6 г. Бил е близък на разстреляния през 2005 г. Райко Арарски-Кръвта. Точно към него се обърнал за помощ, защото нямал средства, а жена му била болна от рак. Така Шатката влиза в бандата на Кръвта, срещу която стана свидетел през 2013 година. Ползвали го да наказва некоректни наркодилъри и да събира парите от черното тото. След бягството на Шатката през 2014 година бяха арестувани каналджиите, които му помогнали да избяга през границата. Той обаче не е открит, за да го вкарат отново в затвора.

Темата за бегълците от правосъдието, които избират свободата преди окончателното решение на съда, нашумя и през 2012 г.

Тогава ВКС потвърди ефективните присъди за бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов. След това се оказа, че не могат да бъдат открити. Другият емблематичен случай е с осъдения за двете убийства пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той се измъкна също като Братя Галеви и до днес не е заловен.

МВР издирва 511 бандити, които трябва да са в затвора, но се укриват, сочи полицейската статистика. Само за 2017 г. те са 41.

317 души са били издирвани през 2017 г., за да бъдат вкарани в ареста за извършени престъпления. Те нямат присъди, но се разследват.

Общият брой на издирваните от МВР обаче е много по-голям - около 15 хиляди души на година.

За издирването на особено опасни бандити, които се укриват от присъди, често знаят само прокурорът, двама или трима оперативни служители на полицията и началникът им.

След като местното издирване не даде резултат, се обявяват за национално, а накрая и за международно - в Европа чрез ЕЗА (Европейска заповед за арест) и в Интерпол по целия свят.

За да нямат възможност хора като Росен Ангелов да остават на свобода, беше променен и НПК, като след произнасянето на окончателната присъда прокурор от ВКП веднага разпорежда да бъде вкаран в затвора, а не документите да пътуват до първоинстанционния съд, после към прокурор и той да привежда в изпълнение наказанието.

Темата за издирването на престъпници стана актуална след шесторното убийство в Нови Искър. Росен Ангелов-Горския човек е трябвало да влезе зад решетките на 22 декември 2009 г. с присъда от 8 години. Издирването му не дава резултат. Той живее инкогнито в изоставени вили над село Луково, на различни адреси в София и дори успява да работи временно на различни обекти.

Заради проблема с издирването на хора като Росен Ангелов директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски поиска от депутатите промяна в нормативната уредба, която да даде възможност на МВР да използва СРС-та за издирвани бандити.

Сега това не е възможно, защото според закона те се използват за разследване на престъпления, които се наказват с над 5 г. затвор. Бягството от правосъдие обаче не попада в тази графа. Така издирвачите в МВР ги търсят на известни адреси, при роднини, работодатели. Често издирвани се арестуват след случайни проверки на документите в страната или на влизане и излизане от България.

След като стана ясно кой е убиецът в Нови Искър, МВР започна хайка за издирвани бандити.

Главатарите Йоско Костинбродския, Ицо Исуса и Иво Гела са неоткриваеми за полицията.

Най-много от издирваните са тези, които нямат влезли в сила присъди, но се издирват за извършени от тях престъпления. Срещу тях има съдебни дела, които се водят задочно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 6 години
Какво издирване? Този Росен е осъден за блудство в същото село в което се е самоубил, а някъде прочетох, че е хванат навремето и в същата къща, в която е продължавал да живее. Обявен за национално издирване нищо не означава. Вкарват някого в някакъв списък и случайно, ако някой го засече при проверка. А инфото и преди и сега само поражда нови въпроси, за преди как е хванат, за сега как не е хванат.
37
3
 
24
 
! Отговори
издирват баба ми преди 6 години
Издирват само покойната ми баба... В началото на века обявения за национално издирване Иво Недялков всеки божи ден обядваше в един ресторант на ул. Ген.Паренсов в столицата. Доста често по същото време там обядваше и министъра на МВР Мими Йорданов, съпровождан от 5-6 гарда от НСО... Издирвания накрая се предаде сам.
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са заети родните ***, да ви следят Фейсбука, Вайбъра и Месинджъра.Да ловят бандити не ги търси, над тия неща са.....
35
0
 
29
 
! Отговори
Издирван преди 6 години
Издирват ги само на книга ... и това ужасно ги натоварва. Колко пъти през последните 5 год. някой полицай ви е поискал документите за проверка ?
34
1
 
24
 
! Отговори
Тъпа политика преди 6 години
Значи съвсем откровено ни казват, че преследват тийнейджъри под дърво и камък за една изпушена цигара с марихуана, НО не разкриват кражби и убийства.. ми то по-лесно е да настроят дрегерите за трева да хващат месец след употреба, да запълнят статистиката и да съберат глоби. Истинската работа на полицията остава несвършена и хората живеят несигурно. Убийства стават всеки ден. Ама за да хванеш крадец или убиец се изисква повече работа. Кат вече имат и дневен минимум глоби. ПАРОДИЯ !!!!!!!!!!!!!!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне са му сложили актуална снимка сякаш от документ,а на Росен-Горския човек толкова дни подред на издирване черно-бяла снимка с фотошоп от фоторобот,а толкова много народ са го познавали,а бил прешелец за местните и службите от 10-12 год.според някои,че и фургон обитавал на нечия територия освен къща и за туй време сякаш не му е издаван никакъв документ за самоличност та с него да се представи и да го представят за призовка и издирване,а по фоторобот ли са го търсили или по предполагаемо фото.
32
9
 
6
 
! Отговори
Русия преди 6 години
Престъпността е гарантирана при Демократизма.Тия при Тато щеше да им е спрян тока отдавна.Сините си ги обичкат тия, вършат им работа за тормоз над българите.
31
2
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Има толкова издирвани осъдени престъпници, защото няма нито един мpъсен седия, вкаран в затвора !!! Законът трябва да е *** - ако съдията пусне престъпникът под домашен арест и той избяга - не се ли залови до 24 часа, садията му лежи присъдата !!!
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се случва и в Западна Европа, и САЩ. По важни са правата на африканците и третия пол. Честита Нео-Либерална демокрация.
29
1
 
5
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
ААахахаха ТОВА Е ПРИЯТЕЛЯ на Варг, който се подвизава тук и качва снимки, заедно с него спретнаха филм за възрастни на шуменското гробище с малолетни момиченца за което го арестуваха но го пуснаха защото е ши3о, а приятеля му Ерджан за същото но с инвалиди. Пхахахха Питайте Варг къде е приятелчето му. Пишете в търсачката Ив.елин Ге.оргиев и четете весниците какво писаха за него и Ерджан, ААаххаха
28
0
 
26
 
! Отговори
Закривай преди 6 години
В същото време оръжието на нормалните граждани се изземва или изобщо не им се разрешава да притежават...
27
2
 
10
 
! Отговори
кой преди 6 години
изпуснал ги ония който гони бабички за 30 лв и представя това за полицейска дейност
26
5
 
29
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Добър ден селяни прости!!!Който контролира улицата, контролира и пилешките ви мозъци, това е истинската власт!!!Сега познайте кой има интерес да ви контролира!!!???Цялата политическа класа от прехода насам, която много бързо разбра как се обсебват икономически територии, как се създават престъпни икономически групировки, как се рекетира бизнеса, как се печелят избори, как се наказват непослушните!!!Истината е жестока селяни прости, вие сте валат!!!Агент Патрик Гилбърт!ЦРУ!!!
25
3
 
29
 
! Отговори
владо преди 6 години
нали им дадоха 100 млн.за заплати,що да ги издирват.......
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучетата лаят кервана си върви!
23
2
 
21
 
! Отговори
галеф преди 6 години
Какво казват бившите следователи от МВР М. Манолова и Ку. Нинова? Колко бандити покриха и как се издигнаха във власта
22
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червеният съд и прокуратура не се реформират. Защото и престъпниците и "съда" са деца на една и съща престъпна червена организация, именуваща се партия и имаща депутати в парламента и даже втора политическа сила.
21
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на червените беше още по-зле.Те след 1944 г. пускат всички криминални на свобода и се започва едно убиване на невинни българио, защото всеки е имал сметки за уреждане. Заграбват се всички имоти и всякаква собственост на обикновените хора и се дават на прастъпници. И после и до днес на свобода са такива като Газдов, които са убивали хиляди. Тъжно е.
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е да се хване съдията , който ги пуска и да носи отговорност. Сега никой нищо не знае и се правят на луди .
19
6
 
2
 
! Отговори
stodentka (Berlin)i преди 6 години
samiad kazos na koli4esdtvuto ot krimi. pristaplenia e sautvedtno ikvivalenten na rezipro4nosta na absolvenziata ,akomulirala genezisa na safkupnosta ot samite prestaplenieta.Zhan Valzhan sashto taka sago izdirvali fren.polizai.