"Кричим", ловджии, скъпи коли... Дали шефът на НСО ще изгори?

Военна прокуратура проверява сигнали срещу ген. Ангел Антонов
15 яну 2018 10:50,
78
"Кричим", ловджии, скъпи коли... Дали шефът на НСО ще изгори?
Снимка: kingsimeon.bg

Шефът на Национална служба охрана ген. Ангел Антонов е на мушката на военна прокуратура. Магистратите с пагони проверяват гард №1 на властта за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство "Кричим".

Разследването е тръгнало след сигнали, в които се твърди, че генералът ловувал често в "Кричим" сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба, пише "Труд".

Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките пък били представяни като командировки. В същото време никой от държавните мъже, които НСО охранява, не е ходил на лов, не е пребивавал и не е водил чужди гости в ловната хижа.

Още по темата

Антонов е разпитван вече два пъти, показания са дали и 25 негови подчинени. Военна прокуратура проучва и някои от договорите за обществени поръчки, сключени от НСО.

Освен лова, генералът имал още едно скъпо хоби – луксозните автомобили. Разследващите проверяват и сигнали за сериозни нарушения в автопарка.

По нареждане на Антонов важни клечки от властта се возели без да подозират в коли на частни фирми, вместо в служебните, които им осигуряват висока степен на сигурност. А близки на ген. Антонов – включително негов роднина – карали автомобили, предоставени на НСО за "тест драйв" от компании – вносители.

Сигналите срещу Антонов били получени в президентството и препратени до главния прокурор.

Още миналата есен се появи информация, че Румен Радев иска да смени Антонов и дори предложил на правителството конкретно име. Според източници във властта и премиерът напоследък бил охладнял към гарда, който навремето бе предложен и назначен от експрезидента Росен Плевнелиев.

Служители на НСО разказват, че Антонов си имал и личен служебен автопарк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си мерцедес, но ги ползвал за личния. БМВ пък било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов. Той превърнал служебния магазин за стоки от първа необходимост в склад за ловни трофеи. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечево месо.

В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа, но по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел дрехите му на химическо чистене…

Самият Антонов отказва да коментира разследването. "Няма такова ловно стопанство – Кричим и няма да коментирам нищо по този въпрос", е единственото което казва шефът на НСО по темата.

Ловно стопанство "Кричим" бе върнато на НСО през 2014 г. Това се случи, след като Върховният касационен съд постанови, че бившият цар Симеон и сестра му Мария Луиза нямат право на собственост върху него и резиденцията, тъй като тя е строена с пари на държавното интенданство миналия век.

Веднага след съдебното решение "царският" имот бе даден на Министерството на финансите, но и тогавашният министър Симеон Дянков го ползваше лично, макар че след като го ремонтира обяви, че ще бъде отворен за посетители.

"Кричим" беше даден отново на НСО заедно с персонала и 180 000 лв. за стопанисването му в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
даи на де-би-ла власт и гледаи какво става ***
10
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма тъпотия сте написали?Били на загуба....изобщо има ли някоя държавна институция, която е на печалба...Парламент, МС, МВР, Съдебната системи къп други агенций са на издръжка от данъкоплатеца тоест народа.Друг е въпросът докъде ще им позволим да се разпростират, но както е видно на народа не му пука, че го стрижат. Вече се разпределят и на касти според това къде е на хранилка семейството. Номенклатурата нарастна в пъти в сравнение с преди, затова и партии, като ДПС, ГЕРБ, БСП нямат мърдане
9
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да го бутнат, човек на Боко е.Затова е толкова нахакан.А инече си краде като обикновен гейрбер.
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е резиденция която започва от с. Куртово Конаре до Кричим и има собствено поле за зеленчуци оградено с бетонна стена и собствено порйзводство и ловно стопанство. Там е сниман филма за Ген. Займов. Има директно електрозахраванае от ВЕЦ Кричим. Но даже и на Тошо му беше неудобно да спи там защото е чуждо а тези навлеци .......
7
2
 
38
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Царят си иска резиденцията, вече се водят дела в Страсбург, има претенции към имота!За да има претенции, той има някакви документи и факти!Да му дадем резиденцията, все пак човека заслужава , направи толкова много за България, врътна външния дълг с брейди облигации и банките от Лондонския кръг, в които работеха юпито Велев и царския син, реализираха милиарди долари печалба!Плюс и приватизацията на БТК за петкратно по ниска цена, с която беше препродадена, плюс приватизацията на ЕРП-тата !ЦРУ
6
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusНяма държава без такава структура друг въпрос е кой и защо си затваря очите за да може генералчето да се чувства като феодал.
5
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ясно по ясно :Куче влачи рейс диря няма.
4
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сладка нищоработа с крадване....
3
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България да си на висока държавна служба и да не крадеш се счита за малоумие. Няма партии няма нищо, има само далавера. Винаги е било така след 9.09.1944 г.
2
2
 
33
 
! Отговори
Убо преди 6 години
не го ли закриха или бе тато по татовски!
1
1
 
57
 
! Отговори
zeus преди 6 години
НСО трябва да се закрие, а Баце и Картофелка да тръгнат на работа с ГТ и да дадат пример как да намалим замърсяването ;)