Обвиняем за далаверите в МУ към прокурори: Ще плачете с кървави сълзи!

Схемата – риск за сигурността, студентите – потенциални терористи
94
Обвиняем за далаверите в МУ към прокурори: Ще плачете с кървави сълзи!
Снимка: Булфото, архив

Едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Още по темата

Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП.

Заплахата била с думите: "Ще плачете с кървави сълзи!".

По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа.

Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.

Като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. Той е получил постановлението си за привличане като обвиняем.

На две от обвинените лица са повдигнати отделни обвинения за престъпления по служба. Това са участници в групата,които са нарушили и неизпълнили служебни задължения във връзка с приема на чуждестранни студенти.

"Разследването към този момент има две основни направления. Едното е дейността на групата по т.нар незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност генерира и е поставила в опасност националната сигурност на България, затова разследването се води от специализирана прокуратура. Второто направление, по което усилено се събират доказателства, е дейността на ръководни служители от Медицинския университет, касаещи проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки", обясни Арнаудова пред БНТ.

Говорителят на главния прокурор каза още, че до момента съдебното производство е над 200 тома като е започнало още от септември 2017-а.

"Официално по документи един голям кръг от чуждестранни студенти са издържали изпити и са започнали обучението си по медицина на английски език. Установихме, че документите, които са били предоставени на Медицинския университет, са били подготвяни от членовете на организираната престъпна група и е придаден такъв вид на тези документи, че да послужат за вписването им като такива в МУ. Лицата,които се разследват, са основно от арабски произход, за тях е установено, че част от тях дори не владеят английски език. Най-сериозна индикация за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на адресите, които фигурират в официалните им документи, т.е вероятно това са абсолютно мними студенти, които използват този канал, за да навлязат на територията на България", каза тя.

"Получавайки статут на студенти редовно обучение, те получават статут на временно пребиваващи лица на територията на ЕС, което им позволява свободно придвижване на територията на ЕС. Този канал би могъл да бъде използван и за целите на терористична заплаха и за прикрит незаконен трафик на мигранти", допълни тя.

До момента специализираната прокуратурата е извършила 40 претърсвания на територията на София, а 27 лица са обискирани. На 20 студенти са прегледани досиетата, а общо 150 студентски досиета са иззети като ще продължи събирането на доказателства.

"Опасността, която съществуваше в началото, към момента е неутрализирана, доколкото престъпния канал вече не съществува в резултат на действията на прокуратурата", каза още Арнаудова.

Припомняме, че специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима души за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София. На обвиняемите е определена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 хил. лв за всеки от тях. Седмица по-рано при акция на ГДБОП бяха иззети документи и отведени за разпит служители на университета.

По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала 2015- 2017 година. Чрез фирма посредник са набирани желаещи да станат студенти. След това са били записвани с фалшиви документи, а изпитите им се уреждали от длъжностни лица в Медицинския университет. Приемането по този начин е струвало между 40 000 - 50 000 евро. До момента са установени над 20 чуждестранни студенти, приети чрез престъпната схема.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
БЕЗСРАМНИК преди 9 месеца
не стига че е виновен поради че е нарушил закона,ами има и уста да заплашва.Не го е срам мизерника му с ***.Добре че има видов ден и рано или късно се вижда как стоят нещата в образованието.ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ТРЯБВА ДА ГО СЪДИ!Не само прокуратурата.
85
0
 
3
 
! Отговори
9 преди 9 месеца
Срам ме е от тези корумпирани лекета!Заради такива като тези емигрирахме, но и тук се срамуваме.До сега поне с това се гордеех:че сме образовани на европейско ниво. Сега как обаче ще ни гледат нас с дипломите ни? Ще си кажат "аха, тея от България с купените дипломи " а ти върви обяснявай, че те само някои, че не си завършил там и т.н. Опропастиха ни живота такива пиявици с чадъри а ние се чудим как да оцеляваме. Докога ще се срамуваме, докога такива нагли безкрупулни типове ще ни злепоставят? !
84
0
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 9 месеца
Заради това нещо присъдата му трябва да бъде преразгледана и да го пратите в затвора до живот!
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
84

... Да?
82
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 60
Комунизмът като те е научил на корупция, защо демокрацията не те отучи от тези вредни навици? 30 години какво хубаво направихте с вашата демокрация?
Образование ли?
Здравеопазване ли?
Отбрана ли?
МВР ли?
Администрация ли, частен сектор ли?
Доходи и стандарт на живот ли?
Демография ли?
Кое е наред? Кое работи качествено? Кое задобря? Освен бананите и тоалетната хартия...
30 г. все с комунизма се оправдавате, както 140 г. все турците са ви виновни.
81
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може би и този професор е един от протестиращите за по-големи заплати?Що за алчни и безскрупулни са т.н. интелигенция!Все със заплатите на чистачките се сравняват,а,като прибират по 1000 000лв,не щат да ги споделят с чистачките.Бива ли такава алчност,бе г-да професори?
80
1
 
23
 
! Отговори
Справедлив преди 9 месеца
МУ е като детска играчка, един малък бъзик за малко пари .Прокуратурата трябва да погледне паспортен отдел(Мария Луиза) тука знайни и незнайни бивши уволнени дисциплинарно ръководители работят усърдно за своите джобове И сумите са уникални... Истината е една явно от Медицински университет са се направили на независими, не са платили където трябва.
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ami to sigorno i prokoratyrata sa s falhivi diplomi,kato vsi4ki vihisti v bg.
78
2
 
10
 
! Отговори
Оня преди 9 месеца
После,защо ги биели докторите....
77
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

"При Живков платеното образование беше забранено."

При Живков не всеки можеше да учи обаче.
76
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Професори - Лъчо "мозъка" и цяла плеяда долни типове от СУ.
Нормално, след като образованието стана бизнес.
Ако платиш мизата комуто трябва и академик ще те направят, нищо че не си заършил и основно образование...
Та нали за бъдещите 100 университета в България ще са нужни още кадри?
75
0
 
30
 
! Отговори
от мутра - професор? преди 9 месеца
В медицинския фалултет на Стара Загора има още по-големи социопати-мутри, станали професори по логиката на мутренския "преход"! Например криминала Иван Манчев, когото МВР пази, защото е доносник.... ..горе долу 30 години! безброй безобразия, рекет, заплахи, изнудване, пребиване на "конкуренция", изнасилване, и/или опити за изнасилване, "отказване" на свидетели и потъпевши с "взаимно споразумение" в съда и т.н. и т.н.
74
5
 
35
 
! Отговори
bolbov преди 9 месеца
Имало старинни процеси,лагери,затвори,разстрели, но обществото е било здраво и е вървял напред.Сега има корупция във всичко итя съсипва връзките между хората и техния морал.
73
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изобщо не симпатизирам на комунистите и винаги съм гласувал срещу тях! Обаче! Сегашните безобразия на неолибе растите, толе растите и обикновените седе расти търчат да ги задминат! Комунистите може да са всякакви, но за такива работи не просто пращаха в затвора, а направо им разкатаваха .......
72
6
 
31
 
! Отговори
До 68 преди 9 месеца
Абе стига си си измислял бе!
При социализма за такива нарушения имаше затвор.
При Живков 12 министри бяха съдени и осъдени, отлежаха си в затвора за корупция или други нарушения.
Аз си спомням в спортната академия имаше един преподавател по биомеханика, който взел 100$ от един грък да му завери. Още същата вечер вече беше в затвора.
Сравни тези 100$ със сумите, които са получавали тези тарикати в МУ и после дрънкай з аголямата корупция при социализма.
Да не говорим, че тогава имаше и разстрел.
71
15
 
20
 
! Отговори
До 66 преди 9 месеца
При социализЪма корупцията беше също в огромни размери поради дефицита на почти всичко.Наричаше се ,,уреждане с връзки" и ,,даване под масата" За кутии ,,Хумана" за децата като бяха малки що ,,рушвет " съм дал ,а това е най дребното .Другите ,,услуги " също си имаха цена-от обикновенна хубава книга ,до автомобил или жилище,телевизор или връзки в ,,Кореком"
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
имена няма ли да кажете?
69
3
 
11
 
! Отговори
ДО nekoj преди 9 месеца
Важното е че ти разказват,защото едно време въобще не ни нито разказваха ,нито казваха и това беше ,,национална политика".Що валута се изкяри.,е хееее младо,какво знаеш ти!
68
5
 
15
 
! Отговори
nekoj преди 9 месеца
то Цацата ни разказа 'официално' как в Нови Искър всички били убити с един куршум в главата - не ли? И му 'повервахме'. Та и сега така - разказват ни лакардии - а каква е истината никой не знае!
67
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Симулират се мерки, нищо друго. Ако искаха нещо да променат, щяха да редуцират максимално броя на вузовете. Вузове и частни болници на кило и източват държавата. Тева е истината.