Осъдени гладуват, искат оставката на шефа на Софийския затвор

Не им давал отпуски, забранил им да ходят на църква, да спортуват
15
Осъдени гладуват, искат оставката на шефа на Софийския затвор
Снимка: Булфото, архив

Гладната стачка в Централния софийски затвор продължава вече трети ден. По последна информация от вчера обявилите гладна стачка са около 30 души, каза пред БНР Петър Младенов от групата "Семейства и приятели на затворниците".

Основните неща са наложените от началника на Софийския затвор ограничения. Това включва спортните им занимания, футбола и престоя на двора. Включително имаме информация, че са забранени посещенията на църква, което много ни учуди. Това са ограничения, наложени след идването на началник Петър Кръстев, добави Христина Вардева от същата група.

Освен това затворниците се оплакват, че много от наградите, които те са получавали под формата на отпуски, обикновено от по няколко дни, също са били ограничени.

"Има и други аспекти, като едно изнасилване, което е станало в рамките на затвора и което по никакъв начин не е било разследвано. Срещнахме се със зам.-министъра на правосъдието. В крайна сметка установихме в разговор с него, че те нямат абсолютно никакво намерение да разследват нашия сигнал, под предлог, че нямаме достатъчно доказателства. Да събереш доказателства относно такива инциденти в затвора е много трудно. Властта като цяло в момента отказва да предприеме каквито и да е действия и според мен точно това разбуди недоволството на затворниците и те започнаха протест, тъй като видяха, че няма никакви последствия от нашия мирен протест", допълни тя.

Младенов пък е категоричен, че протестът не е политически.

"Без значение дали началникът на Софийския затвор ще се казва Кръстев или по друг начин, въпросът е за определени практики, които се толерират от него, и още други корупционни практики, заради които всъщност Кръстев е бил освободен от поста си вече веднъж през 2014 г. Затворниците са лишени от свобода, те не са лишени от фундаментални човешки права, те са неотменими", коментира той.

Протестиращите се противопоставят на връщането на работа на директора на Софийския централен затвор Петър Кръстев през април миналата година, който беше назначен, след като срещу предишния директор започна дисциплинарно производство.

Затворниците искат среща с правосъдния министър, но до момента такава среща е отказвана, посочи той.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българските затворници - най-свободните затворници в света!
13
1
 
5
 
! Отговори
Затворник преди 11 месеца
Повярвайте ми, точно част от секундата ви дели от затвор. Казвате си: "бе на мен няма как да се случи", нали? Е, има, има. Дай Боже да НЕ го изпитате, ама си спомнете този пост когато все пак се случи.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми оставете ги да си гладуват! Така ще се спестят парите за издръжката им, които даваме ние. Да се промени законът и да се задължат сами да работят ида се издържат. А те играят футбол, спортуват, хапвам си три пъти на ден, телевизия гледат. Да не са на хотел, че и отпуски. Остава да започнат да протестират, част им спрели СПА-процедурите.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не мога да разбера каква е идеята на тези отпуски. Нали са осъдени на лишаване от свобода? От къде на къде ще излизат в ОТПУСКА. Пълна малоумщина!
10
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
Всеки път като поскате някой да влиза в затвора си давайте сметка че в български затвор на много е по-добре отколкото в дома им. България няма ефикасен начин да санкционира 3/4 от престъпниците. Глоба и затвор за ромите НЕ са никакви наказания.
9
0
 
2
 
! Отговори
Шефа на пандиза преди 11 месеца
Забравих, ще пестим и от храна и от надника на попа!
8
2
 
2
 
! Отговори
Шефа на пандиза преди 11 месеца
Могат да се забавляват и спортуват, като се "чукат", тогава и отпуск няма да им трябва!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има един брадат виц от едно време - Бай Тошо и Петър Младенов - "Тошко, бе студентите стачкуват, недоволстват нещо. И в затвора протести - храната и условията били гадни. Бай Тошо - "Да се увеличи надницата в затворите, да се подобри храната!" "Бай Тошо, ама студентите...?". "Пешо, ти виждаш ли ни нас студенти да станем някога?" Та и сегашните са като предишните, ама малко пребоядисани с по-меки четки..
6
3
 
12
 
! Отговори
ПРЕДИСТОРИЯ преди 11 месеца
Престъпниците е трябвало да мислят преди да влязат в Затвора .
Та нали Идеята на Затвора е да те накажат за извършено Престъпление - това включва и Лишаване от Права . Какви църкви , какви отпуски ?
Това нещо като отпуска от Затвора ми звучи като Кодекса на Труда . Сигурно им плащаме и Здравните Осигуровки и Данъците . Най - гадното е че Затвора се счита за Първа Категория Труд и имат право на ранно пенсиониране с по 910 лева Пенсия на 53 години .
5
1
 
17
 
! Отговори
pitanka преди 11 месеца
Супер наглост е да имат точно тия изврги някакви искания!!! Тези същества са газили с двата крака върху всички правила и закони на обществото, наранявали са невинни хора, а сега жертвите им не само трябвало да им осигуряват прехраната и отоплението с данъците, но трябвало да им осигурят комфорт? Нямат право на никакви претенции!!!!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
искайте среща с БХК които ще сбъднат всичките ви желания
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пандизчиите са случили на държава,на съд и присъди и закони! Макар,че правосъдието ни е кьопаво и меко казано глуповато,престъпниците ни са същите-ако бяха в САЩ до сега всички щяха да имат поне по 100 г. пандиз!
2
0
 
9
 
! Отговори
Дедо мъди преди 11 месеца
Ако имаше политици в панделата щях да се изкефя на такава новина!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е престъпниците заслужават добро отношение, забавления, ядене и пиене на корем, а след тази уморителни занимания и заслужен отпуск. То и без това днешните затвори, са една пълна пародия, те тръгнали да протестират? Но така е нали сме тръгнали към светлото гей бъдеще, трябва да сме добри, солидарни, толерантни и да помагаме на всички. Те ни бият, ние сме толерантни към техните нужди и им помагаме, за наказание.