Доказателствата срещу Ториното – оскъдни, косвени, но: На нара!

Със сръбски SIM карти бил искан откупа за отвлеченияАдриан Златков
2 фев 2018 13:30,
21

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Ивайло Борисов - Ториното остава за постоянно в ареста, реши днес Софийският градски съд.

Той бе задържан по обвинение, че предоставил две коли, с които бил отвлечен Адриан Златков.

"Борисов е съпричастен към отвличането на Адриан Златков, макар и доказателствата срещу него да са оскъдни и косвени", призна в съдебната зала съдия Даниела Талева, но постанови той да остане да търка нара.

Същото се отнасяло и по отношение на другите трима задържани като помагачи в отвличането – Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова.

Решението на съдия Талева бе обявено в 10 часа сутринта, макар че мярката се гледа по същество снощи от 20 часа.

Адвокатите на 4-мата обвиняеми определиха това като абсолютен прецедент.

Според обвинението на прокуратурата Здравка Стефанова и Георги Джамбазов са набавяли и зареждали сръбски SIM карти, както и мобилни телефони, с които са се водели преговорите с бащата на Адриан - бизнесмена Тони Златков, а Ториното и Марков са осигурили "Шкода"-та, с която е похитен Адриан и "Опел"-а, с който е придвижен до мястото, където е бил държан.

Сръбските власти предоставили на своите български колеги данни за датите и часа, на които са били активирани картите. Според тяхната информация на 8 август Георги Джамбазов е бил в Сърбия от 12:41 до 17:12 часа. Той е бил в Димитровград в магазин за мобилни телефони, като част от SIM картите са активирани на този ден в Димитровград.

Останалите били активирани на 6 септември от 16:09 до 17:01 часа. По това време в Пирот е била Здравка Стефанова, която е напуснала Сърбия в 18:54.

Според прокуратурата в деня на предаване на откупа час и нещо по-рано, автомобилът на Стефанова и Джамбазов е бил засечен в района на АМ "Тракия" близо до мястото, където е извършено предаването на парите.

От решението на съда стана ясно, че "Шкода"-та, която е била закарана на 22 август в гараж за тониране на автомобилни стъкла, има същия контролен номер с номера на колата, запалена след похищението на Адриан Златков. Адвокатите на обвиняемите отричат това да е вярно.

"Макар и само косвени, доказателствата са достатъчни да обосноват съпричастност, защото са много съвпаденията, за да бъдат само плод на случайност", обяви съдия Даниела Талева, цитирана от "24 часа".

Тя обаче обясни, че само въз основа на тези доказателства 4-мата не могат да бъдат осъдени и ако не се съберат нови, е напълно възможно те да бъдат оправдани. Въпреки това съдийката остави в ареста задържаните.

Решението на съда не е окончателно. Предстои да се произнесе и Софийският апелативен съд на 8 февруари.

Извън залата Ториното обясни, че главният секретар на МВР Младен Маринов е предлагал на Мартин Марков и другите двама задържани да станат защитени свидетели срещу него, а в замяна да бъдат изпратени да живеят в Швейцария или Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.