Злоупотребите в Септември: 14 фирми източили 13 млн. Как?

В прокуратурата има сигнали и за кметове на други общини
2 фев 2018 09:10,
38
Злоупотребите в Септември: 14 фирми източили 13 млн. Как?
Снимка: архив Булфото

"Разследват се злоупотреби за 13 милиона лева в община Септември, освен кмета, като обвиняем ще бъде привлечено и длъжностно лице за документна измама", посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод задържането на кмета на Септември Марин Рачев.

Тя посочи, че на 14 фирми ще бъде направена ревизия, в чийто офис са намерени документи по подозрение за данъчни престъпления.

Още по темата

"Беше открит и офис, в който са намерени фирмените и счетоводни документи за 14 фирми, които се управляват от контролирани от кмета лица. Считаме, че чрез тях е източвана общината", обясни тя пред БНТ.

Днес прокурорите ще възложат данъчни ревизии на тези фирми. Доказателства сочат, че има и данъчни престъпления, обясни Арнаудова.

В Специализираната прокуратура има сигнали за това, че и други кметове в други общини извършват сходна дейност, посочи още тя.

"Започнати са няколко досъдебни производства, но всичко е въпрос на доказателства. Когато съберем такива, които ни дават основание да предприемем явните действия по разследване, както вчера в Септември, това ще бъде извършено и в други общини", коментира тя.

"Нямаме данни, доказателства и твърдения, че кметът на Септември е бил изнудван. Според нас е работил доста спокойно и самоуверено", посочи Арнаудова.

"Този извод правим от интензитета на действията му. Всички 14 фирми, контролирани от него, са изпълнявали всички обществени поръчки в Септември", обясни тя.

"Изключително драстични са случаите на безстопанственост, и то умишлена. Има случаи, когато се сключва договор за ремонт на улица от 400 метра, а тя е 200", коментира Арнаудова.

"На Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинения. Няма съмнения у прокурорите, че се касаe за умишлени действия от страна на кмета за това, че е възлагал почистване на улици на фирми, които са собственост или се управляват от негови роднини", каза още говорителят на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не проверите и в Бургас какво е положението със нагласените обществени поръчки и фирмите свързани със кмета и заместниците му.Единственото обяснение е ,че там са всички на хранилката включително и така наречените ДАНС пък и как ще спират кранчето на управляващите нали шефа на ДАНС се отчита на премиера.Отива с папката със събраните доказателства и премиера казва този ДА този НЕ.Корупцията е толкова голяма,че това няма оправяне освен до стената или както арабите си върнаха милиардите!!!
32
4
 
0
 
! Отговори
помисли малко преди 6 години
До Септемвриец Ами строи с размах, за да могат по-бързо неговите фирми да усвоят паричките! Знаел е, че дълго няма да продължи неговата игра! А другите не са имали строителни фирми/техни/ и инертни материали държавни, безплатни, с които да извършва обществените поръчки!
31
2
 
2
 
! Отговори
ДО 31-ВИ преди 6 години
Заради важната битка, която се води в града през септември 1923 г. Фашистите разгромяват възстаниците и голяма част от заловените са зверски изклани.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой може ли да ми каже защо този град се казва Септември, а не Великия Октомври?
29
1
 
2
 
! Отговори
реалист преди 6 години
То остава да присвои 13 мил без да имитира дейност. Разследването ще покаже да ли е крал или не.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родолюбците дават всичко за Роднината.
27
2
 
6
 
! Отговори
уточнение преди 6 години
13 те милиона, за които се говори не са откраднати, а за 13 млн., са поръчани дейности и сключени договори за строителни и комунални услуги. Има разлика нали.
26
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 6 години
ОТ ТЕЗИ МИЛИОНИ НАКРАЯ ЩЕ ОСТАНАТ НЯКАКВИ ХИЛЯДИ ЗА ДА СА ОПРАДАЕ АРЕСТУВАНЕТО,ЧЕСТО ТОВА СТАВА ПРИ НАШИТЕ ДЕЛА,КАТО СЛУШАМ ГРАЖДАНИТЕ НА СЕПТЕМВРИ,НЕ МИ СЕ ВИЖДА ДА Е ТОКОВА *** И ВЗЕМЕ НЕЩО И ДА ГО ПРЕВЪРНЕ В КАНАЛИ,ТУНЕЛИ,КОЕТО ТРУДНО СЕ ДОКАЗВА.НИЩО НЯМА ДА ИЗЛИЗЕ ОТ ТОЗИ ГОЛЯМ ШУМ,ХОРАТА СИ ЗАЩИТАВАТ КМЕТА,ЗА ПРЪВ ПЪТ ВИЖДАМ ТАКАВА СОЛИДАРНОСТ.
25
1
 
8
 
! Отговори
томби преди 6 години
До СептемвриецОк. Виждам много коментари от хора в Септември. Излезте тогава и го защитете!! Медиите да ви отразяват няколко дена. Ясно е, че го хващат него, тъй като вероятно не им е много удобен и показват чрез такива,че се борят с корупцията. Защо не хванат някой който настина краде. Краде ДДС и то за много милиони, продава алкохол с фалшив бандерол. Пеевски го охранявала НСО със стотина охранителя. Крадците се знае кои са. Да хванат тях. Но не, те са им златните кокошки.
24
5
 
4
 
! Отговори
един от Саранбей преди 6 години
При нови избори сигурно минимум 80 процента от хората пак ще гласуват за този кмет. Не е доказано какво е крал, но се вижда как Септември се възражда. Всички преди него бяха мижитурки и градът приличаше на голямо село, а сега все повече заприличва на областния град Пз-к. Дай боже да довърши започнатото.
23
1
 
9
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
АЗ СЪМ БЕЗПАРТИЕН,СЛУШАХ ХОРАТА ОТ СЕПТЕМВРИ,КОЛКО МНОГО РАБОТИ СА СВРЪШЕНИ,КАК ВЕДНАГА РАЗБРАХА ЧЕ СА ИЗТОЧЕНИ ТОЛКОВА МНОГО МЛН.СВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА,ПРИКЛЮЧЕТЕ ИЗЯСНЯВАНЕТО,ОБРАЗУВАЙТЕ ДЕЛО,ДА ПРИКЛЮЧИ ТОГАВА ГРАЧЕТЕ.НЕ ЗАЩИТАВАМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,НО МИСЛЯ ЧЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ПРЕД ЕС,СЛАБИЧКИ СТЕ,САМО ЗА ЕДНИ, А ЗА ГОЛЕМИТЕ РИБИ.
22
3
 
3
 
! Отговори
комшия на Рачев преди 6 години
Много рядко, но не винаги, когато даваш поръчките на батко и братко има корупционен елемент и работите вървят зле. Този кмет има такъв ентусиазъм и иска да се хареса на съгражданите си, че не би позволил на никоя фирма да върши немърливо дейността си. Аз съм доволен от него, пък за това, че е се е облажил от някоя далаверка спор няма, всеки го прави, само да е в граници. П.П. Не съм имал лична облага от кмета.
21
2
 
1
 
! Отговори
До Змея преди 6 години
Защо бе змей? БСП и ДПС ще ни отърват от корупцията при ГЕРБ, лъжа ли е?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много бързо триете модераторчета! И да триете кражбите на властимащите не могат да се скрият! България е твърде малка - не го забравяйте!
19
1
 
2
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
ЩО СЕ ИЗХВЪРЛЯТЕ БЕ,КАКВИ ТЕЗИ ПОКАЗНИ АКЦИИ САМО НА НЯКОГО,СЯКАШ ЗАДЪРЖАТ НЯКОЙ ОТ АЛКАЙДА,ИМА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ ОТ НК ЗА ТОВА ЧЕНЕ СТРОИ БЕЛЕНЕ И СЕ ПРОПУСНА ЮЖЕН ПОТОК ЗА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ В ХАЗНАТА,КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ЧЕ КОКОШКАРСКИТЕ РАБОТИ НЕ НОСЯТ ПОЛЗА НА СТРАНАТА,НАЛИ СЛУШАТ ХОРАТА ОТ СЕПТЕМВРИ,МИ ЧЕ КАК ЩЕ ДОКАЖЕТЕ ЦЯЛАТА РАБОТА И ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СЕПТЕМВРИ,НЕ СЕ БЪРКАМ В ЗАКОНИТЕ,НО МИСЛЯ ЧЕ ТАЗИ ПОКАЗНОСТ НЕ Е РЕШАВАЩА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА,БЕЛЕНЕ,ЮЖЕН ПОТОК,БЕЛЕНЕ,ЮЖЕН ПОТОК МИИАРДИ ДОЛА
18
7
 
6
 
! Отговори
Септемвриец преди 6 години
Не съм гласувал за този кмет, но интересното е че през негово време строителните дейности в града вървят с такъв размах, какъвто и през комунизма не е имало. Смяна на ВИК., тротоари, асфалтиране, осветление, градинки, снегопочистване, сметосъбиране и т. н. всичко е на 6. Всички преди него взети заедно за 25 г. не направиха това, което той направи за 2 г. Интересно защо не ги арестуваха тях.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще злоупотребим с гербавите на площада! И ще бъде всенародно веселие!
16
2
 
5
 
! Отговори
Чукач преди 6 години
Честит ви 2 февруари скъои джендери и наги да се ч...те с гума
15
3
 
21
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Имам въпрос, защо при едни и същи схеми се арестува кмета , а депутата Делян Добрев, не?
14
1
 
16
 
! Отговори
Хайде наред преди 6 години
Следващите градове трябва да са Елин Пелин,Ботевград,Самоков.В София област е страшно