ВКС иска затвор за футболиста Балджийски, върна делото!

Играчът на "Монтана" получи условна присъда миналото лято
19
ВКС иска затвор за футболиста Балджийски, върна делото!
Снимка: Булфото

3-членен състав на Върховният касационен съд върна на Софийския апелативен съд (САС) за ново разглеждане делото срещу футболиста на "Монтана" Борислав Балджийски, подсъдим за убийство по непредпазливост на юрисконсулта на "Топлофикация" Петър Алексов през 2013 г.

Още по темата

С Решение № 6 от 6 февруари тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя решението от 4 юли 2017 г. на Софийския апелативен съд и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция, от стадия на съдебното заседание. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС.

През септември 2016 г. Софийският градски съд даде на юношата на "Левски" 4-годишна ефективна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена умишлено тежка телесна повреда. По-късно обаче апелативният съд замени тежкото наказание на полузащитника с условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Тогава съдиите Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева признаваха, че Балжийски е убил по непредпазливост 36-годишния юрисконсулт на ''Топлофикация'' Петър Алексов, но не се съгласиха с по-тежкото наказание, дадено му от първоинстанционния съд.

И според двете инстанции няма съмнение, че на 7 август 2013 г. футболистът ударил юмрук в лицето на Алексов след скандал, при което мъжът паднал, ударил главата си в метална шахта, вследствие на което получил фатална черепно-мозъчна травма.

След последното решение на съда с касационната жалба на защитата на Балджийски се иска отмяна на решението на САС и оправдаването на футболиста поради липсата на виновно извършено от него деяние, което да съставлява престъпление, или връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд поради допуснати съществени процесуални нарушения, или намаляване на наложеното наказание поради явна несправедливост на размера му. Върховният касационен съд обаче приема, че жалбата на подсъдимия е неоснователна.

С касационната жалба от частния обвинител и граждански ищец се иска отмяна на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд, който да увеличи размера на наложеното наказание и да присъди пълния размер на предявения граждански иск от 300 000 лв.

Тричленният състав на ВКС обаче приема, че е налице нарушение свързано с начина на изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода". Върховните съдии пишат в мотивите си: "В този смисъл жалбата на частното обвинение е основателна и следва да бъде уважена. Не е съобразено обстоятелството, че смъртта на пострадалия е причинена в резултат на ненужна агресия, многократно надхвърляща повода за конфликта".

Според върховните съдии, за да бъде отложено изтърпяването на наказанието – т.е. за да бъде присъдата условна, следва да бъде направен положителен извод, че целите на наказанието ще бъдат постигнати и без ефективното му изтърпяване, докато в случая целите на генералната превенция не биха се постигнали с отлагане на изтърпяването", посочва ВКС.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви са тия измишльотини - условни присъди за убийства?!? Ма той не искал, ма той не мислел, ма той бил на наркотици, ма той само лекичко го ударил... ама, ама, ама...

В крайна сметка, убил ли го е? Да. Минимум 20 ефективно(че да лежи поне 10, по хубавите ни бонус системи). От там нататъка, ако има доказателства утежняващи вината, да му лепят още отгоре. А те? 4 години?!? И после 3 години условно?!?!
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да му се прости, щом е ликвидирал лешояд от Топлофикация. Всички от всички топлофикации трябва да бъдат наказвани, бичове, камшици, тупаници. Те са кръвопийци.
15
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 9 месеца
Тоя е какавида,нищо няма да му направят нищо.
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В САЩ ,този въобще няма ,да го мислят дали да лежи някоя годинка или не!Направо ще го закичат минимум 20год!
Ако не друго,поне тези наказания ,да копираме!
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Решил с целият си мозъчен потенциал, че като пребие човечеца ще се направи на важен. Но уви, човечеца умрял, и сега от 9 кладенеца вода ще носи как не бил искал.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Макар и не точно по темата, но ... защо т.нар. условни присъди не се заменят със задължително полагане на обществено полезен труд за време, обвързано с изплащане на "кръвнината"?
С опция, ако я платиш в рамките на някакви кратки срокове, времето се намалява с 50%, но не повече. Ако кривнеш или се пробваш да се скатаеш, става ефективна.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неравност по пътя?
10
2
 
12
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 9 месеца
Добър футболист, но си е вкарал сериозен автогол.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Също като Московски- убийство по непредпазливост.
8
2
 
37
 
! Отговори
Холандски Налъм преди 9 месеца
И после , ама защо не ни пускате в Шенген ? Еми затова !
7
7
 
12
 
! Отговори
Герпената Тиква преди 9 месеца
Ами нали има демографска криза бе. Така при убийство трудоспосбното население намалява с един , а не с двама както ако убиеца влезе в пандиза. А и на всеки може да се случи да утрепе някой. Затова герп толерира такива ларж закони. Това е истинска демокрация и затова винаги избирате партия ФРОП,
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя убиец що не е в затвора бе ? Чакате да убие още някой ли ?
5
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То по същата логика, някой може да ви застреля на улицата и после да претендира за условна присъда, защото убийството било по непредпазливост, понеже той се целел в преминаващ облак, обаче не уцелил. За такова тежко умишлено престъпление, трябва доживотен или поне от 20 години нагоре, какви са тези условни и позарлъци за 4 години ефективно!?
4
3
 
33
 
! Отговори
SA преди 9 месеца
Че кой не иска справедливост и адекватни наказания?!!!!Искаме,ама няма в тая клоака,България!!
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ako e dr 4ovek vedna schte e v satvora no fudbolista si e geroi
2
10
 
10
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 9 месеца
Дамата зад него никак не е зле!
1
1
 
61
 
! Отговори
мдааааа преди 9 месеца
убиваш някого и получаваш условна присъда .....
какво да кажем повече