Престъпление, без наказание: 925 осъдени – на свобода!

Трима с доживотни присъди не са в затвора, 700 - в чужбина!
7 мар 2018 17:45,
24
Престъпление, без наказание: 925 осъдени – на свобода!
Снимка: Visualhunt

925 лица са на свобода, въпреки влязлата в сила присъда "лишаване от свобода". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на правната комисия в Народното събрание.

"В тези цифри се включват и 3 лица, за които не е приведено изпълнение на наказание "доживотен затвор". При проверка 24 лица бяха издирени, задържани и приведени в съответните места за лишаване от свобода. В общия брой лица 925 – 62 са с чуждо гражданство", допълни Цацаров.

Още по темата

Той уточни, че 557 души са с извадена европейска заповед за арест. По думите му относителният дял на укриващите се в чужбина е 700 осъдени лица. Цацаров посочи, че е бил създаден електронен регистър на осъдените лица с неприведени изпълнения на наказанията.

"Целта е регистърът да бъде използван от прокуратурата и от органите на МВР", заяви Цацаров.

Финалният извод е, че приетите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс имат изключително позитивен ефект, каза Цацаров.

По думите на главния прокурор само няколко цифри по един показател са достатъчно, за да се потвърди това - случаите, при които е предприето задържане на осъдени лица, незабавно след постановяване на краен акт от върховната инстанция.

"За периода от 5 ноември 2017 г. до 27 февруари 2018 г. от ВКС са били получени за изпълнение директно 109 съдебни решения с окончателно наложени наказания "лишаване от свобода". По 62 от тях лицата вече са били задържани на друго основание или са търпели и друго наказание. Лица, спрямо които е разпоредено задържане и привеждане в затвор направо от прокурор от ВКС, са 47. От тези 47 са се отклонили само 4. 43 са били задържани и незабавно приведени в затвор", коментира Цацаров.

"Не мога да не направя извода, че ефективността от оперативно-издирвателните мероприятия на територията на страната е ниска. Трудностите произтичат най-вече от липса на възможности за използване на СРС и проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори", допълни обвинител №1.

След негово писмо е създадена работна група между МВР, Прокуратурата и Министерство на правосъдието, която да изготви проект на инструкция по приложението на чл. 418 в НПК.

"Чл. 418 регламентира задържането на осъдения и отвеждането му до място за изпълнение на наказанието. Целта е тази инструкция да премахне или съкрати хартиения обмен и в същото време да създаде ясни правила. Работната група трябва да разработи експертни предложения в Закона за СРС и в Закона за електронните съобщения", допълни главният прокурор.

Той поясни, че предлага към МВР създаване на публичен сайт "Издирва се" и на практика всяко лице да може ясно да установи при необходимост и справка дали съответното лице се издирва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Додо преди 6 години
България е потънала в една септична яма. Реално и септична яма не е, защото септичната яма е пълна с ***, a те с времето се превръщат в тор от която излизат цветя! България се разложи в токсичните реалности на комунизма, постмодерния либерализъм, изродената Западна "Демокрация" с всичките й тумори (ЛГБТ, гей бракове, привличане създаването на цветнокожи малцинства) и т.н. отровни ценностни системи, които ни бяха налагани и от СССР и от Запада в последните 73 години! Връщане към Българското!!
13
0
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако е трудно да извадиш престъпник на свобода ,как ще живеят армията от адвокати ,съдии и прокурори.
12
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Лу*ди пари се хвърлят по съдебната система,ама ефект-никакъв!Даже в много случаи съдии и прокурори съзнателно вредят от личен интерес!То като се замислиш-защо ли ни е въобще тая институция!?Оръжие за всички и каквото сабя покаже,ти без туй всичко е отишло по дяволите....
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматка"Я изкарайте и статистика на хората с по над 5 присъди а са на по 30г."---Да, ама, нали след това НПО-тата и БХК-то ще скочат, че им нарушават правата на тия. Не излезе ли, че Плъхът от Столипиново е (почти) вода ненапита? Само отишъл да препикае балкона.
10
0
 
16
 
! Отговори
ДРЪН ,ДРЪН преди 6 години
АБЕ ДРУГАРИ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,КОГАТО ЕДНО ЛИЦЕ ПОЛУЧИ ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ДАЖЕ И НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ МУРКАТА НЕ СЕ ЛИ ПРОМЕНЯ В ..ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА АКО Е БИЛ С ДРУГА ТАКАВА И НЕ СЕ ЛИ ИЗПРАЩА ОТ СЪДА ИЛИ ПРОКУРАТУРАТА В МЯСТОТО ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЕТО-А СЪДЕБНАТА ПОЛИЦИЯ НЕ ГИ ЛИ ТРАНСПОРТИРА ДО СЪОТВЕТНИЯТ ЗАТВОР С НУЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ ОТ СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА--АБЕ ДО КАГА ЩЕ НИ ПРАВИТЕ НА ***--НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗА НАНЕСЕНИТЕ ЩЕТИ НА ДЪРЖАВАТА-.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкянския що не е разпоредил да ги намерят?
8
0
 
26
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Я изкарайте и статистика на хората с по над 5 присъди а са на по 30г.
7
0
 
39
 
! Отговори
www преди 6 години
ОТДАВНА НЯМАМЕ ПРАВОСЪДИЕ - ТОВА НАЙ МНОГО ИМ ХАРЕСВА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ - АКО ИМАХМЕ ПРАВОСЪДИЕ МНОГО ОТ МИНИСТРИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СА ПО ЗАТВОРИТЕ ..
6
0
 
30
 
! Отговори
annybody преди 6 години
За какво ни е тази статистика?Очакваме да чуем - задържане веднага, още в съдебната зала. Нали щяхте да направите СПЕШНО тази поправка в НПК?-
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай Тошо тия щяха да са в полза на обществото в затвора иначе там става като почивна станция.
4
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червеното "правосъдие" не е правосъдие,а здравопръдие!
3
2
 
11
 
! Отговори
Лежащ на топло преди 6 години
- Да мръзнат вън на студеното!
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
925Това е числото на потенциалните Росеновци и Плъшовци.
1
0
 
17
 
! Отговори
Павликени преди 6 години
- Ко?! - Не! Ама от кадя на кадя, бре?!