Д-р Димитров духна! Къде е? Кога ще разберем истината за стрелбата?

През 96 г. е разследван за хулиганство, колегите му са разколебани в подкрепата си
Обновена: 8 мар 2018 11:37 | 8 мар 2018 09:00,
428
Д-р Димитров духна! Къде е? Кога ще разберем истината за стрелбата?

Д-р Иван Димитров е напуснал пловдивското село Крумово, където отиде след освобождаването му от ареста. Там живеят родителите на жена му Жулиета. Заедно с тях във вторник вечерта той отпразнува рождения ден на едната си дъщеря, дори я зарадвал с подарък.

Майката на Жулиета - Йорданка Тонева се кълне, че рентгенологът и съпругата му вече не са в къщата в Крумово. Приютили се били при приятели в Пловдив, но дали е така? Децата им обаче продължават да са в селото.

Жената заяви пред "24 часа", че не вярва на изнесените от прокуратурата данни за инцидента, при който бе застрелян Жоро Плъха.

Още по темата

"Иван е толкова добър. Няма значение дали крадецът е влязъл в гаража, или в дома му. Намирал се е в имота му. За какво е отишъл посред нощ? Естествено, да краде", коментира тя.

Категорична е, че трябва да има промяна в закона: "Става така, че честните и добрите влизат в затворите, а лошите са на свобода".

Димитров се почувствал зле и поискал да бъде прегледан от лекар в домашни условия. От ръководството на УМБАЛ "Пловдив", където рентгенологът работи, обясниха, че не се е появявал в болницата.

Сред персонала вече се усеща раздвоение в подкрепата за него. В първите дни всички декларираха, че са зад арестувания медик. И много от тях се включиха в големия митинг пред Второ РПУ и прокуратурата. Ден по-късно те не се появиха на насрочения протест, който събра 100-тина. Дойде единствено д-р Георги Кръстев, шеф на местния лекарски съюз.

"Протестите намаляват, защото хората чуха истината", коментират в УМБАЛ "Пловдив". Те са, меко казано, озадачени от драстичното разминаване в първоначалните обяснения на съпругата на д-р Димитров и изнесеното от прокуратурата.

Ден по-рано пред всички медии Жулиета Димитрова със сълзи на очи твърдеше, че ако мъжът ѝ не е бил вкъщи, е можело тя и децата ѝ да бъдат убити в жилището.

"Адвокатът не я ли посъветва, като говори, все пак да се придържа максимално към истината? Не можеше ли Димитров като мъж да отиде в полицията и да каже:"“Хора, аз стрелях по крадец, защото ми писна да ме обират! А не да вика приятели и заедно да заличават следи", коментират помежду си лекари и сестри.

След излизането си от ареста д-р Димитров заяви, че 6 пъти е бил обиран. Според прокуратурата последният му заявителски материал за кражба в неговия гараж е през 2003 г.

Разследващи обаче разкриха, че през 1996 г. срещу доктора се е водило досъдебно производство за хулиганство. Той е участвал в инцидент с още четирима души. В крайна сметка делото е било прекратено по давност.

За буйния нрав на д-р Димитров започват сега да говорят и неговите колеги. Те не отричат, че има репутацията на добър специалист, но от време на време си изпускал нервите и си позволявал да ругае.

Разказват, че Димитров поддържа форма с бокс и фитнес. И е познат в спортните среди в Пловдив. Неслучайно сред протестиращите в негова подкрепа на първа линия бе Митко Добрев-Мутата, шампион по бокс, а в момента треньор. Той каза, че е дългогодишен приятел с лекаря и кръстник на едно от децата му. В негова защита се обяви и бившият борец от силовата групировка "777" Николай Чилингиров-Чилингира.

ОБВИНЕНИЕТО

Прокурор Галина Андреева за показанията на доктора

... Наблюдавал какво ще стане. После си е взел пистолета, заредил го е и е слязъл в двора, където е гаражът. На камера, монтирана на близък обект, се вижда как държи пистолет в ръка след инцидента...

... Бил е прав, а не повален на земята и оттам е стрелял. Това се доказва и от наклона на входно-изходната рана на Джевизов. Стреляно е от близко разстояние от горе на долу - лекарят е висок близо 2 метра, а нападателят му е около 1,65.

... Има подуване на лакътя, защото е паднал при стълкновението помежду им на вратата на гаража. За това, от какво е получена порезната рана на крака, дава три различни версии. Едната е, че крадецът го е замерял с тръба, втората - с табела, а третата е за нож. След излизане от следствения арест обвиняемият заяви пред медиите, че имал две рани на крака. Чудно ми е как с едно хвърляне на ножа могат да се получат.

Защо не се е обадил на 112?

... Защото го бил изгонил вече от имота си. Това обаче не обяснява защо се обажда на свой приятел и двамата започват да ринат сняг от двора, за да изчистят кръвта. Събират и гилзи, а после ходят два часа из квартала, за да търсят крадеца. Не са го намерили, тъй като са обикаляли по централни улици, а не по тази, където Джевизов се е скрил.

... По снега в двора на имота е имало кръв от Джевизов. Тя е била изрината заедно със снега и нахвърляна в саксия.

... До момента не е установено къде е оръжието. Първоначално обвиняемият го е изнесъл от къщата и го е скрил. Сутринта, след като става ясно, че е намерен трупът, се обажда на втори човек. Той го е взел и го е укрил на друго място. Не коментираме кой е този мъж, за да не повлияе на следствието.

... Единият, който му е помагал за заличаване на следите, в момента е свидетел по делото. За другия на този етап не коментираме. Ако се съберат доказателства, може да се отделят материали за лично укривателство, за подпомагане на някого да избегне наказателна отговорност.

ЗАЩИТАТА

Георги Кутрянски, адвокат на д-р Димитров

... Нещата се развиват в наша полза. Първоначално никой не твърдеше, че има отбрана. Делото се водеше за убийство. При такова обвинение се предвижда наказание от 10 до 20 г. лишаване от свобода.

Впоследствие от доказателствата стана ясно, че д-р Иван Димитров е бил нападнат. Прокуратурата и съдът ще решат дали е налице неизбежна отбрана, или превишаване на границите ѝ.

... На обясненията на д-р Иван Димитров, дадени след повдигане на първоначалното обвинение за убийство, присъствахме само аз, мой колега, с когото заедно осъществяваме защитата, и разследващите.

Прокуратурата правилно казва, че е направил пълни самопризнания, но в тях никъде той не сочи, че 30 минути е наблюдавал подготовката за извършване на кражбата. Чудно ми е откъде това се приема за факт. Няма как други свидетели да го кажат.

... Той забелязва, че в ателието до гаража свети. После крушката угасва. Слязъл е да види какво му е откраднато, тъй като няколко пъти е бил обект на посегателства.

В двора изневиделица се сблъсква с Плъха, който го напада. После не се е обадил на телефон 112, тъй като е бил уплашен, а е имал и незаконно оръжие. Нормална човешка реакция.

... Лекарят е стрелял не защото се извършва кражба в имота му, а тъй като е бил нападнат от Жоро Джевизов. Имало е опасност да бъде убит от него.

... Освен прорезна рана на глезена има и подутини по тялото, което говори за борба между него и крадеца. Плъха го е удрял. В медицинската експертиза травмите му са описани.

... В своите обяснения д-р Иван Димитров не посочва да е молил за помощ двама приятели, но е нормално той да не се уличава. Разследващите може да събират доказателства и по други начини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
4
 
13
 
! Отговори
преигравате! преди 6 години
До Анонимен 250Айде, спестете ни тази възхваляваща полемика! В култ го издигнахте.
252
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктори, магистратите имат закон! Вие пък имате големи инджекции!
251
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктора уби човек и избяга като плъх !
250
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктора - Горски човек ! ТУ
249
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, докторе! С нашето подобие на държава, бягството е единственият ти шанс!
248
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, ако доктора е с примерно поведение от гимназията не е престъпник,Обаче, ако е ощипал комсомолката Нешка и поведението тогава му е било намалено, днес имаме рецидив!
247
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз казах ли ви че като има сблъсък между кафявата мафия и бялата мафия ... истината никога не се знае и е добре да почакаме 3-4 дена.Смятайте колко сме изпаднали, щом полицайте и лекарите са по големи престъпници!
246
8
 
20
 
! Отговори
Айде Майна преди 6 години
Сега на Доктора трябва да му се изкарат всички провинения от гимназията за да няма социално напрежение.
245
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те И на това разчитат, 321! Да го претрепят и за тях случаят е приключен, и спестяват неудобството да го съдят и си навлекат гнева на народа! Лично на мен са казвали блюстителите на реда преди години, когато едно *** уби дядо ми, буквално - ,,Трепете го, никой няма да ви търси!'' Факт! Лесно за изпълнение, но след това щяха да отчетат с мен още едно разкрито убийство.Е, *** си умря още по трагично от дядката и Бог в случая не забрави!
244
17
 
29
 
! Отговори
Някои чудо правят, преди 6 години
за да изкарат доктора виновен, асоциален, агресивен и не знам още какъв.Но в целия този неприятен случай има три неща, които са безспорни:- Нагъл престъпник посяга на частна собственост, а тя е свещена, защото в нея е вложен труд!- Собственикът е атакуван от престъпника и получава контузии. Този престъпник и друг път е ръгал с нож хора, докато ги ограбва.- Докторът брани живота си, после се чуди как да не попадне под ударите на недомислените ни закони, затова не звъни веднага на 112.
243
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го знам доктора, читав ли е , хуманен лие, честен ли е. Може да е тези доктори търгашите, може и той много майки да е разплакал. Знам само, че в конкретния случай той е жертвата, а не плъха. Доктора е потърпевш от престъпно деяние. Той не е канил плъха на гости. Нормалния човек пази собствеността си и тази на близките си по всички възможни начини. Проблемът в случая е, че в пропадналистан БГ законни начини да опазиш собственост няма или са неефективни. Именно законни.
242
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам още една поправка в НК и ЗМВР, както и закона за борба с плъховете, хулиганството и разбойничеството! Имаш оръжие, забелязваш насекоми да навлизат в имота ти, обаждаш се на 112 и искаш разрешение да се отбраняваш и пазиш имота.Ако ти откажат, след това телефон 112 възстановява щетите в петорен размер! Без усуквания!
241
18
 
27
 
! Отговори
Галя преди 6 години
Възмутена съм от начина, по който властимащите се опитват да смажат и очернят всеки човек, дръзнал да защити себе си, близките си, имота си. Няма значение дали лекарят е бил сам в къщата или -не. Сякаш ако си сам, остави да те оберат, изнасилят, убият... И какво означава да си избухлив или спортист? Случва се човек да избухне и по-добре, иначе става по-лошо. И аз ходя на фитнес - сигурно и аз съм опасна. Подкрепям всеки, който намери сили да се защити срещу безхаберието на държавата.
240
11
 
31
 
! Отговори
321 преди 6 години
Много неприятно заглавие. Да стои у тях и да чака ромска вендета ли, кой ще го защити? А най-вероятно са поредни журналистически измислици, като всички от последните дни.
239
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още го подкрепяйте тоя страхлив лъжец,панелници комплексарски..
238
18
 
28
 
! Отговори
Америка преди 6 години
Ако докторът живееше в Америка никой нямаше да го нарича убиец. Нямаше и да пишат по вестниците за това.Влязъл крадец в частния му имот и той се защитил. Всичко е въпрос на законодателство.Тук явно законът е на страната на престъпника.
237
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нескопосан закон в престъпна, пълна с плъхове държава е на път да направи от един достоен и почтен хуманен лекар убиец! В сегашния му вид закона не би бил лош, но в някоя страна населявана от питомни хора, където кражбата е прецедент, случва се веднъж на 3 години и за нея се говори следващите 30 години.Тук е епидемия.Ако някой магистрат му е приятно да го скачат крадци ката нощ, на хората не е!
236
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Герберите настройват хората срещу него,защото загубиха ценен кадър за купуване на гласове за изборите!"Всеки във форума знае, че защитавам каузата на ГЕРБ и съм на стената на доктора! Този ПЛЪХ няма нищо общо с ГЕРБ. Ако имаше Борисов нямаше да иска промени в наказателния кодекс. А искам да те уверя, че докато БСП и ДПС явно си купуват гласове то ГЕРБ няма такава практика. Поне аз не знам някъде, някой да е купувал гласове за ГЕРБ.
235
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами няма някоя хрисима мижитурка да реши проблемите Ви с плъховете! Свободата не ще екзарха, Милчо Левиев и подобни трети полове.Свободата иска Караджата! След като тръшнал известния турски пехливан на един панаир, Стефан Караджа 5 години се крил в странство защото тираните не търпят българин баш пехливан! Прибрал се и майка му казала, че някакъв богат татарин тормози хората. - Бе вие сте оставили един плъхок да ви се качи на главите! Отива и го застрелва както вечеря под чардаците си!
234
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До снайпераЕее, фактите са следните: Престъпен плъх с девет, ДЕВЕТ, присъди е застрелян в чужда частна собственост. Там не е би поканен - няма данни. Оказал е физическо въздействие върху собственика (ползвателя) на собствеността.Кое г-н Снайпер, први собственика на тази собственост УБИЕЦ както го наричате. Според мен е потърпевш.