МВР да се грижи за сигурността, защо има частни охранители?

Сотир Цацаров пита КС дали държавата бяга от отговорност
29
МВР да се грижи за сигурността, защо има частни охранители?
Снимка: Булфото, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на част от текстовете от приетия наскоро Закон за частната охранителна дейност.

Според обвинител №1 те противоречат на принципите на правовата държава, защото отговорността за сигурността на хората била на държавата и в частност на МВР, а със закона тя се прехвърляла на търговци, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Депутатите записаха в закона, че кметовете ще могат да сключват договори с частни фирми за охрана на цели населени места.

Главният прокурор обаче счита, че е недопустимо да се  прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност.

Предвидената в чл. 28 ЗЧОД възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място.

Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по Конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред, смята Цацаров.

Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия.

Още повече и сега съществува възможност по Закона за МВР да се изграждат звена "Общинска полиция" за опазване на обществения ред, охраната на обекти които функционират при ясна законова уредба.

В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.

Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
KUKU преди 6 години
DEBELIJAT ZAZAROV,GO PAZJAT NALI?A ZA DRUGITE NEMOZE,TOVA E BALGARIJA ......
24
1
 
2
 
! Отговори
бачкатор преди 6 години
ако държавата иска нещо от теб винаги ще те намери и ще си получи желаното ,но ако тя трябва да ти даде нещо, което ти се полага или искаш се почва МОЛБА до бла бла лк издадена на от администрация бюрокрация и накрая почваш да си говориш сам и ти идва да се гръмнеш СЪС ЗАГЛУШИТЕЛ та призрака на комунизма още броди между нас
23
2
 
18
 
! Отговори
xxx преди 6 години
МВР е само едно статистическо бюро
22
3
 
13
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Как този тлъстак ще може да гарантира на гражданите, че подобните нему тлъстаци в униформи биха могли да свършат каквото и да е?МВР ежедневно пред всички граждани нарушава закони които то самото трябва да следи и налага.Всички сме ги виждали - по 150 кила шопари които ако трябва да преследват пеш престъпник ще колабират на 2-рия м. Кои от асма, кои от холестерол, кои от инфаркт.Освен това във всяко престъпление в БГ има замесен 1 или повече служители на МВР и това е доказан факт!
21
2
 
11
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Веднага мога да отговоря на Цацата - защото хората имат доверие в МВР между 0 и - безкрайност.Всяко дете знае, че тлъстаците от МВР немогат, незнаят как и нежелаят да вършат работа и за 1ст. какво остава за заплатата си.МВР е абдикирал от всички свой задължения и в момента е просто статистическо бюро и система за помощ на мозъчни инвалиди!Когато видим, че МВР работи и можем да имаме доверие в тази система тогава бихме били против частните СОТ-ве. Така, че цацката да ходи вляво.
20
1
 
14
 
! Отговори
дедо гопе преди 6 години
а защо има ЧСИ-та??!!
19
2
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ОТ ЛОВЕЧ! преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ ---МРАЗЯТ ДЪРЖАВАТА!!!ТЯ---С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯ ЗА ТЯХНОТО ДОБРУВАНЕ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ!!!ЗАЩО ТОГАВА --ДА ОБИЧТА МВР!!АЗ НАПРИМЕР----РАЗЧИТАМ САМО НА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО МИ!!!ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА --Е КАТО ОТ УМРЕЛ --ПИСМО!!!
18
0
 
14
 
! Отговори
Милицуйнерините преди 6 години
За колци за домати не стават :D
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият закон за ЧОД е откровено лобистки. Прави се единствено за да могат частните училища"колежи" да имат сигурни печалби.Хорариума от часове се вдигна минимум на 900.Таксите от 60 лв. за десетина 20 часа ще станат поне хилядарка в евро,а кога горките охранители ще избиват тези мангизи,след като във всички фирми работят почти на минимална ,не ми е ясно!
16
3
 
21
 
! Отговори
Венета преди 6 години
Съгласна съм с Цацаров. Нямаме нужда от узаконяване на васалните владения!
15
0
 
34
 
! Отговори
Ценко Чоков преди 6 години
Местният шериф като си наема гавази ще се създаде мафиоткса структура - законно!
14
0
 
31
 
! Отговори
ще се сети преди 6 години
Или как мутрите се завърнаха с пълна сила през мандата на ББ,та дори наглеят,че те са правото и държавата!
13
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На главния прокурор му е лесно да говори празни приказки,но да отиде той да живее в селата, където хората нямат никаква защита
12
3
 
4
 
! Отговори
babait преди 6 години
mqsto kadeto pre4stijno e da si mma boect i ohranitel...pishi q2 po zle ot Afrika...losho e che sazdadoha standart devstveni mozaci da sa podrajanie na obshtestvoto
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗаконСигурност=на работа и просперитетДържавата трябва да вземе твърдо мястото сиОпитай във Франция или Швейцария, или която и да е друга развита държава , да раздаваш правосъдие
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
uchil sam se da cheta mejdu redovete...Boiko tova ne mu e resor...otdavna e miliarder.... po dobre da e v darjavata biznesa tq e s nego....chastnite oxraniteli za mishkite(makar che povecheto )ot tqh sami si mislqt che imat nujda ot ohrana...vapros na prestij pri maloumnite mutri
9
1
 
43
 
! Отговори
1 преди 6 години
Този виждал ли е полицай да върши работа? Не познавам човек познат или близък на който когато са имали нужда полицията да им е помогнала или свършила някаква работа. А иначе за заплати ще си скъсат гласните струни в центъра.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали СОТ беше в полицията. Някои бивши и настоящи политици, бивши и настоящи полицаи видяха възможност да се облажат. Така се създаде сот 161, а после останалите. Прекараха едни закони, врътки и ето то хиляди частни охранителни фирми. Няма лошо. Дава се работа на доста хора. ЧОФ има на всякъде. Има отделен закон какво може и какво не. Не изземва никаква функции. Навсякъде можеш да наемеш частен охранител. Плащаш си като всяка услуга.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1:Ами покажи ми ти една държава,в който охранителите си нагло мислят,че законът са те?
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dojivqh da vidq neshto umno kazano ot sotir....gladnite banditi ohraniteli mma boici... djendari samo v bulgariq go ima