За 2017-а ЧСИ-тата прибрали над 1 млрд. от длъжници

Завели са рекорден брой дела – цели 246 хиляди
24
За 2017-а ЧСИ-тата прибрали над 1 млрд. от длъжници
Снимка: Булфото, архив

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са завели рекорден брой дела срещу длъжници - над 246 000 през миналата година. За сравнение през 2016 г. техният брой е бил 229 000, а през 2015 г. - 175 000. Това показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители.
 
Според тях от длъжници са събрани 1,1 млрд. лева през миналата година. От камарата отчитат ръст на събраната сума в полза на гражданите  92 млн. лв. само за първите шест месеца на 2017 г. За сравнение за цялата 2016 г. са събрани 150 млн. лв.

Увеличават се и вземанията за издръжка - 2,2 млн. лв. за шестмесечието при 3 млн. лв. през цялата 2016 г., както и тези за заплати - 5 млн. лв., при 8 млн. за 2016 г.
 
Продължава тенденцията на спад на делата в полза на банки - от януари до юни 2017 г. при частните съдебни изпълнители са постъпили само 15 000 нови изпълнителни дела с взискател банки, което представлява едва 14% от всички новообразувани изпълнителни дела, посочват от камарата.
 
На сайта й през 2017 г. са публикувани 51 699 обяви за продажби на имущество, като 46 545 сa недвижими имоти - къщи, апартаменти, хотели и заведения. Частните съдебни изпълнители са продавали и 1697 автомобила и 3457 движими вещи.

Броят на публикуваните обявления обаче не означава реално извършени продажби, нито пък че толкова имота са предмет на изпълнение, в много случаи се провеждат по няколко продани на едни и същи имоти, поради липса на купувачи, които да наддават в търга.
 
От камарата признават, че расте броят на жалбите срещу частни съдебни изпълнители, като през миналата година те са 654, при 620 през 2016 г. и 522 - през 2015 г. Въпреки това Съветът на Камарата на частните съдебни изпълнители е поискал да се образуват 26 дисциплинарни производства срещу ЧСИ през миналата година.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много от тях превишават правата си!
Банки , ЧСИ - та и фирми - взискатели играят в една и съща схема, като нарушават законите....
21
0
 
3
 
! Отговори
111 преди 8 месеца
ДЯВОЛСКИ Пари. КАК ЛИ ЩЕ ИМ ПЛАТЯТ Цената?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Леле оправихте сивата иконимика затова ли търсят институциите у нас ми другия път може и да стана една институция и да вкарам малко ред че то верно нема нали така даи
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И тия ще висят по лампите, заедно с гербавите престъпници!
18
0
 
1
 
! Отговори
Bgimobul преди 8 месеца
Lajete...saitovete im sa palni s dartite im obiavi...ama nikoi ne kupuva ot tiah...kakto i ot drugite bul ruini.....
17
5
 
3
 
! Отговори
Трол Горянин преди 8 месеца
Според вас това че някой си иска парите е незаконно. Типичната " андрешковщина" , преди 2 год. ходих до един ЧСИ и за 15 мин видях няколко случая ,който хич не бяха за оплакване- взели пари и докато не им запорират детските не се сещат да си платят новия тв
16
0
 
14
 
! Отговори
Урантий преди 8 месеца
Вече започнаха да ходят по къщите и да бият хората за пари и имоти.Понеже приватизацията свърши,и няма какво да се краде от държавата,затова тръгнаха и по къщите.И служителите им са същите мутри от борческите времена,те за друго и не стават,освен да бият хората,както преди.Нищо не се е променило,същите хора,грабят пак за същите хора.просто днес вече са законна институция.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези са новите безочливи грабители.Често взимат двойно и тройно повече от дължимото.Цяла каста са от костюмирани безбожници.Дано се задавят със заграбеното.Дано.
14
0
 
15
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 8 месеца
Никъде не пише колко са прибрали самите ЧСИ-та от горкоте хора.По кожодерната им тарифа , мазните ЧСИ-та са гушнали над 60 милиона без таксите!!!Всички ЧСИ-та станаха милионери на гърба на клетниците.Да не говорим колко пари са взели без основание и с фалшиви документи.Сегашното законодателство им дава право да взимат ,без дори мнимия длъжник да знае за какво става дума.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 8
Само в София празните жилища са 24%. В дълбоката провинция процента е още по-голям.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам какъв човек трябва да си,за да практикуваш тази професия.Да влизаш в къщи,където трябва да известиш,че децата трябва да останат на улицата,понеже не са си плащали парното,или тока.И всичко това,поради немотия,и никаква социална политика от страна на управниците.Всичките тези които практикуват това като професия,не притежават абсолютно никакви християнски/мюсулмански ценности.И освен на недоимък,те и техните поколения ще са нездрави физически.Това което правят е голям ГРЯХ,и не се прощава
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свещи да си купите със незаконно събраните пари
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе пари може и да са прибрали, ама толкова клетви са отнесли, че от тези пари нищо добро няма да видят!
На отчаяния и съсипан човек клетвите хващат, това съм го забелязал отдавна
9
1
 
20
 
! Отговори
ей мишки преди 8 месеца
Забравяте че политиците са им разрешили с закон да грабят и те го правят много добре.И щом няма пребит ЧСИ и подпалена кантора значи народа е доволен нали?
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
46 545 недвижими имота ...

т.е. 46545 умишлени банкови грешки и 46545 разрушени съдби! Цял град!
И кой ше ги купува тия имоти бе, кво ше ги прави, като ги купи, за кво са му ?!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2,7 милиарда /долара/ струва подводница"Колорадо" каза Днес бг по-долу.
6
0
 
40
 
! Отговори
Итересно преди 8 месеца
Извинете, а данъчните знаят ли за прибраните милиарди?
5
1
 
35
 
! Отговори
ДО ДАНС преди 8 месеца
Тук се оформя Каста - ЧСИ .
Събрали са 1,1 милиарда Лева , а Задълженията са 90 милиона ?
Разликата остава в ЧСИ - та те могат да финансират САЩ Армията с тези пари ?
4
2
 
7
 
! Отговори
Yasya преди 8 месеца
Fakenews.
Kolko leva dds sa vnesli v bg budjeta vseki edin konkreten chasten izpalnutel i kolko leva danak varhu dohodite na chastnite izpalniteli ....ne sa pisali v mestnite vestnici....ne sa pisali i v bta....i nema nito edin sadia izpalnitel na srestata na dostoinite bg grajdani na rebegeto v gradskite i selskite gradinki... :-)...
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нали икономиката растеше, нали растат цените на квадратен метър панел, безработицата намаляла, как така повече дела ?