Държавата дава по 8 милиона за служебни адвокати

Писмената консултация – 40 лв., изготвяне на тъжба – 50 лв.
21 мар 2018 08:08, Елка Василева
7
Държавата дава по 8 милиона за служебни адвокати
Снимка: архив, Reuters

Държавата плаща по 8 млн. лева годишно за служебни адвокати, пише "Монитор", като се позовава на данни от Националното бюро за правна помощ. Юристите се назначават основно по дела, за които ищците нямат пари за адвокати. В такива случаи държавата предвижда да се назначават служебни защитници, които да представляват едната страна по делото.

Според справката най-много пари отиват за процеси в София - 1 873 370 лева. Следват Бургас с 542 920 лева и Варна с 478 830 лева, изплатени за последната отчетена 2016 година.

Около 15 хиляди лева отиват и за командировки на адвокати, които пътуват от една колегия в друга. Това става на основание чл. 38 ал. 5 от ЗПП, който визира предоставянето на правна помощ в други населени места.

Безплатната правна помощ помага реално на социално слабите хора да имат достъп до правосъдие, тъй като те не могат да плащат дори минималните адвокатски хонорари, които са регламентирани с наредба на Висшия адвокатски съвет.

Според нея писмената консултация от адвокат е 40 лв., проучването на дело и даване на мнение по него – 60 лв., изготвяне на тъжби до прокуратурата и полицията – 50 лв., съставяне на завещание – 150 лв.

Минималният адвокатски хонорар за развод по исков ред е 500 лв., за развод по взаимно съгласие – 300 лв., а за бащинство и оспорване на бащинство – 250 лв. От няколко години е предвидена и опцията за безплатна правна помощ по телефона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: служебни адвокати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 5 години
Смилена Татарска от Пиреус повече от 5 години ме следи по цялата земя и тероризира денонощно. Спеше, с който й падне, а от 5 години ме следи да ме унижават, че аз съм ***. Държат ме изолирана и тероризират денонощно. С лицето Мирена Йорданова са ми издействали сателитно следене, за да ме убият без да се разбере. МВР им помага. Заплашват ме 24/7 с лудница.advokatyordanova/https://bg.linkedin/in/smilena-tatarska-4726643bhttps://bg.linkedin/in/ivan-ivanov-a694375a Е
4
0
 
0
 
! Отговори
вакандо преди 6 години
не давам безплатни правни съвети днес, такива ще давам утре. Днес правните съвети се плащат, утре ще са безплатни.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я кажете колко такси събират съдилищата за година и да видим много или малко е на общия фон. Не е фрапираща сума, бъдете спокойни. Адвокат съм, не знамколко стнахаме в Софийска адвокатска колегия, но сме над 5 000 души, направих сметката от въпорнсите 1 873 370 ако ги разделим на 5 000 души се оказа, че ако всички чакаме на служебни защити ще ни се паднат по 374 лв на година. Така, че правилно до момента не съм разчитал на това, но ако остана без работа - защо не.
2
0
 
17
 
! Отговори
Нормален преди 6 години
Тази сума 8 милиона за цялата страна е съвсем нормална. Това не е новина. Има хиляди дела, 40-50 лева за изготвяне на документ си евтино, сравнено с частните кантори.
1
2
 
20
 
! Отговори
тиквено предложение преди 6 години
Да не се дава нито лев за защита на хората---всички пари при мен, аз ще реша на кого да дам...ако дам изобщо!