За защита на свидетелите: Промяна на работа, адрес...

Предварителната защита ще включва охрана, предвиждат промени
Обновена: 28 мар 2018 19:19 | 28 мар 2018 19:09, Веселина Йорданова
0
За защита на свидетелите: Промяна на работа, адрес...
Снимка: архив, Ройтерс

Програма за защита предвиждат промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Те бяха одобрени от правителството, което ще ги предложи на Народното събрание за гласуване.

Въвежда се определение на понятието "специална защита", която ще се реализира на два етапа – предварителна защита и Програма за защита на застрашени лица.

Предвижда се Бюрото по защита при главния прокурор да дава мотивирано становище по предложението на окръжния прокурор или на съда относно възможността и вида на конкретна мярка за предварителна защита. Тя има за цел да осигури и технологично време за вземане на решение от главния прокурор за включване или не на застрашеното лице в Програмата.

В този срок ще се даде възможност на застрашеното лице да се информира за възможностите и ограниченията на Програмата за защита, както и да организира личните си дела със съдействието на Бюрото по защита.

Предвидено е изпълнението на мерките по предварителната защита да започва след разпореждане на главния прокурор и писмено съгласие на застрашеното лице. Ако то не даде съгласие, процедурата ще се прекратява.

Законопроектът предлага въвеждане на нови мерки за защита като психологическа, правна и медицинска. Наред с това се предлага да отпаднат като самостоятелни мерките "лична физическа охрана" и "пълна промяна на самоличността", тъй като те са доказали своята неефективност.

Личната физическа охрана е предвидена само като временна мярка. Пълната промяна на самоличността е допусната с възможността лицето с променени основни данни да продължи да ги ползва и след излизането му от Програмата за защита, в случай че има необходимост от това.

При предварителната защита са предвидени: лична физическа охрана, охрана на имуществото, настаняване на безопасно място и настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието. Те ще могат да се прилагат само за 30 дни, а при необходимост срокът може да бъде удължен с още до 30 дни.

Мерките за защита по Програмата за защита ще са промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и релокация в друга държава.

С промените се очаква и да се ограничи необоснованото пребиваване на защитени лица в Програмата за продължителни периоди от време без наличие на заплаха. Ще има и механизъм за възстановяване на извършваните разходи, ако лицата не спазват поетите задължения при съществяване на мерките за защита.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари