Румен Овчаров на съд за умишлена безстопанственост

Бившият министър е обвинен за престъпления преди 12 г.
39
Румен Овчаров на съд за умишлена безстопанственост
Снимка: архив, БулФото

Обвинителен акт срещу бившия министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление е внесла Софийската градска прокуратура в спецсъда.

Овчаров е обвинен за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД. Те са в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, съобщиха от прокуратурата.

Второто обвинение спрямо Овчаров е за това, че в периода от 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 година превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага.

Става дума за осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, от което са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава, като случаят е особено тежък.

В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра.

През пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании.
Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на "Мини Бобов дол" ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на "Ораново" ЕООД активи, собственост на "Мини Бобов дол" ЕАД, при условията на пряко договаряне.

Извършените две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на "Мини Бобов дол" ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи.

Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване, посочват от държавното обвинение.

През този период Овчаров нарушил служебните си задълженияq като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и държавата.

Румен Овчаров е с мярка подписка. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от три до десет години затвор, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя руски агент трябваше отдавна да е "на топло" или на "студено",но никога на свобода- камо ли да се свиросва в управлението,където ще е цяло чудо ако не ни издъни!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно е, че го съдят за някакви смешни 8 милиона , а никой не казва ,кой подписа доставката на ядени реактори за 2 милиарда евро без решение на правителството и парламента
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво да съдят хора от опозиционни партии,но да седнат да съдят и собствените си хора. Измежду тях има достатъчно *** а осъден нито един. Като започнем с Цветанов. И разните му там министри на транспорт,оная отговорна за проблемите с Гинка и т.н. А да не говорим за разните гербови кметове уличени в корупция и крадене на средства
34
0
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Овчаров като се разприказва по телевизиите за актуалните скандали в енергетиката (ЧЕЗ, Белене, т.н.) и справедливата прокуратура веднага се активира. Предполагам след някоя друга година България, т.е всички ние, пак ще изплащаме обезщетение за некадърната и поръчкова съдебна система
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а дано, ама на дали.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миииии добре, все пак е нещо.
31
0
 
1
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Поредната смехория !
30
2
 
4
 
! Отговори
daid преди 6 години
стигате ни занимава вече с тая мутра ,стана вече 10 години го съдите и нищо
29
2
 
8
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
Емблематичен член на Позитанската шайка. Социалист бе!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано опандизят мазния комунист! И не само него!
27
2
 
12
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Дано тази мазна усмивка помръкне в Бобов дол-ския затвор. И дано го направят "булка" там!
26
2
 
12
 
! Отговори
Бучински преди 6 години
За всяко дърво си има секира
25
1
 
17
 
! Отговори
Бучински преди 6 години
Искате борба с корупцията, имаме я.Да продължи, без милост.Имаме нужда от надежда,че нещата се променят.Браво
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-противен от Р.Овч.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е невинен като всеки друг комунист. Няма доказателства. хахахахахахаха :)
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за тоя и белене (не централата) е малко,
21
1
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Навремето във вестник Шок , с гордост публикуваха снимка на новото AUDI Q7 (тамън беше излязло за продажбакоето си беше купил този крадец - искаха народа да изпадне в умиление, и гордост, че и наш политик може да се мери с политиците на запад!Това е - тотално сбъркана държава!Едно мандатче във властта....и веднага милионер!Приликите с Африкански бананови републики ще ми извадят очите!
20
1
 
20
 
! Отговори
Max преди 6 години
То така се вкарва човек с пари в затвора.Александър Томов нали и него го съдиха заради Кремиковци и....накрая оправдан по всички обвинения :)) просто класика
19
1
 
20
 
! Отговори
Чочо преди 6 години
Естествено той ще бъде оправдан и ще излезе чист като момина сълза
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овчаров - ала -бала! Заведете дела и осъдете *** които ПОДАРЯВАТ толкова години златото на България на "Прешъс Майнинг" !!!