Самоубийство или…? Разследват смъртта на войник в Пловдив

Съдът иска още доказателства, че не става дума за убийство
2 апр 2018 08:03,
13
Самоубийство или…? Разследват смъртта на войник в Пловдив
Снимка: архив "Булфото"

Пловдивската военна прокуратура разследва смъртта на постови от Пловдив. Според първоначалните заключения младият мъж се е самоубил, но съдът е върнал делото.

Магистратите са дали указания да се проведат нови и задълбочени разпити на всички близки, колеги, приятели и роднини на 28-годишния Борис Василев. Така, според тях, ще се установи дали някой не го е подтикнал към фаталната крачка.

Родителите на рейнджъра имат същите съмнения, пише "24 часа".

Инцидентът е станал на 1 август м.г. на територията на армейски складове край с. Калояновец.

В 12 часа Василев застъпил наряд. Петнадесет минути по-късно проехтял изстрел. Колегите на войника го намерили с куршум в челото. Според експертите той е седнал на камък, извадил е първия халостен патрон от автомата "Калашников", с който е бил въоръжен, и е заредил боен.

След това е сложил оръжието между краката си и се е гръмнал от упор в главата. По тялото му не са били установени следи от насилие.

В послесмъртната психиатрична експертиза се посочва, че преди трагедията Василев дълго време е бил в стрес, сънувал кошмари, бълнувал и крещял. Бившата му приятелка е свидетелствала, че често сменял настроенията си - от крайна апатия до експанзивност, граничеща с агресия.

По нейно настояване Борис се консултирал с лекар, пил две седмица антидепресанти, но след това отказал повече да ги взема.

Родителите на войника обаче оспорват заключенията на психиатрите, тъй като били направени само въз основа на показанията на гаджето му.

Не били взети под внимание обясненията на приятели и близки на рейнджъра, които го описват като дисциплиниран и загрижен за здравето си. Занимавал се активно със спорт, не пушел и не пиел, хранел се рационално. По тази причина семейството му подозира, че нещо се е случило преди да поеме поста.

"Необходимо е да се установят повече данни за личния му и професионален живот и за взаимоотношенията му с другите. Едва след изясняването на тези обстоятелства прокуратурата би могла да се произнесе дали се касае за умишлено убийство, самоубийство или Василев е бил склонен от друго лице да посегне на живота си", посочва пловдивският военен съд в мотивите за връщане на делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 6 години
до БГ : 610лв брутна заплата+клас+за всеки наряд който дава му се плаща отгоре+празнични/двойни,тройни/ надници-един къдровак взема към 800-900лв. в частните фирми за тези пари ще ти спрат тока от бачкане...а самочуствието ще ти е смазано от началниците...ПО ХУБАВО ОТ ДЪРЖАВНОТО НЯМА
10
1
 
3
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
По тази логика,ако се наложи да стреля след това ,а първият е халосен,трябва да презареди,защото оръжието няма само да изхвърли гилзата от халосния...
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато служех 98г. имаше 2 самоубийста по време на караул в Горнобанската танкова бригада. Единият не помня защо го беше направил, вторият беше захапал дулото точно на Нова година. Приятелката му го зарязала буквално преди няколко дни, бил на пост баш по време на илюминациите (София се вижда като на длан от вишката), явно се е почувствал много зле - предсатвям си какво си е мислел - всички празнуват, онази сигурно е с някой друг, а на него го чанчат здраво...
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз служих 2001 и нямаше халостни, първият беше боен.А за момчето жалко,трябва да се потърси помощ в такава ситуация и да се смени цялата среда,град,работа,всичко.Прави ми впечатление,че хората с психологически проблеми вече са много повече от преди 10-15 години.Също така мога да препоръчам да не се гледат новини,вестници и по-малко време в нета.В момента ни облъчват 24/7 с негативизъм и това се набива в подсъзнанието,създава ни илюзията, че всичко е безнадеждно.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По наряди винаги с бойни съм бил, а на стрелбите винаги оставаха и трофейни бройки... Сефте чувам за дървени...
6
1
 
14
 
! Отговори
БГ преди 6 години
До МенСамо първия патрон е хаосен, за да се избегнат инциденти. Другите са си бойни. Жалко за момчето, за съжаление депресията и отчаянието е обвзело по-голямата част от населението. Какво самочувствие може да има мъж с 610 лв. брутна заплата ?! Явно е имало и странични фактори, които да го подтикнат към това деяние.
5
1
 
12
 
! Отговори
fesa преди 6 години
Халосни почнаха да слагат 1999г,когато аз служех.Имаше 5-6 самоубийства на граничари в различни поделения за кратко време.Прибраха автоматите на всички и ходехме по границата само с ножове.После ни върнаха автоматите с по два халосни на пълнителите.
4
1
 
12
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
При моето служене , винаги първия беше хаосни , за са се предотвратяват сакътлъци , само на стрелби ти даваха 100% бойни
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В моето поделение нямаше никакъв дървен куршум. Всички си бяха бойни.
2
10
 
13
 
! Отговори
prokurora преди 6 години
До МенЕдно време , като давахме наряд вярно с 2 пълнителя бойни патрони , Но 1-рвия ВЯРНО беше халостни - ако си бръщал внимание куршума беше дъврен!!.. даже в мойто поделение този патрон беше се скапал от предаване по наради и беше изтекъл барута, а дървения куршум си падаше в гилзата... т.е. при въникнала ситуация ще засече орУжието и ще станац цапани ***... :))
1
7
 
27
 
! Отговори
Мен преди 6 години
От кода се дава наряд с халостни?! Ние навремето като давахме караул бяхме с 2 пълнителя бойни патрони, които се брояха на всяка смяна. В караулното отделно имаше цял сандък.