Желяз е на свобода! Протестите "Да не го даваме на САЩ" остават!

Съдът в Добрич реши да пусне младия мъж срещу "подписка"
Обновена: 12 апр 2018 12:49 | 11 апр 2018 14:02,
170

Снимка: Булфото

Желяз Андреев е на свобода. Окръжният съд в Добрич взе решение да го освободи от ареста с мярка "подписка".

29-годишният мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

Заради това прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Още по темата

Той е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

За броени часове Желяз получи подкрепата на хиляди българи, които организират подписки в негова защита.

Близките му създадоха и група във Facebook, която организира протест в негова защита. Въпреки решението на съда да го освободи, утре протест ще има – пред Съдебната палата в Добрич и пред тази в София.

Хората, които подкрепят Желяз, ще протестират срещу евентуалната му екстрадиция.

"Радваме се. Очакваме да го прегърнем. Предстои ни истинската битка. Вярвам, че вярата ми няма да бъде сломена”, коментира приятелката на Желяз Андреев, цитирана от Нова тв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как така е нарушил ембаргото като служител на частна фирма, при положение, че всеки внос и износ първо минава през митница, преди да стигне до получателя?
130
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това си е най-обикновенна гавраслушайте ви е там ние сме си сложили наши хора за управници и ще си правим каквото си искаме с вас-истина е цялата гербава *** воглаве с банкянския *** им ближе краварските ***
129
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама стотината мутри, които инзасяха тонове горива, оръжия и таолетни принадлжености по време на Юго Ембаргото ... Ще не си ги поискахте. С радост щяхме да ви ги дадем ...Ама не, пак трябваше да е някой случаен ...
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми да ползва момента, да се покрие, докато се позабравят нщата и така ...
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той е авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери"?
126
2
 
37
 
! Отговори
"-" преди 6 години
А, знаете ли, защо американската компания откри клон в Бг?Защото през този период в ЕС нямаше подобни санкции срещу Сирия, тоест, ръководството на американската компания съзнателно открива офис в Бг, за да заобиколи тази забрана на американското законодателство.Но, виновен се оказва българският гражданин, служител в американската компания, който добросъвестно изпълнява задълженията си към компанията!Лели---та им краварска!!!!
125
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво сега? Всеки българин с два паспорта ли да ходи ? Че видиш ли по законите в Буркина Фасо си престъпник.То всички по арабските закони сме за камъните на площада ама...
124
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокуратурата май действа на принципа щом американците казват значи е виновен. Ако рунсаците бяха поискали такъв арест, щяха да си правят оглушки. Такава е политиката на баце, а и който да беше друг щеше да е същото. Нека си припомним как бсп министъра на орешарски каза че вместо Белене с руски реактори, ще прави нови америакнски реактори в козлодуй
123
21
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Хайде дечурлига многознайковци,стига сте правили от мухата слон,,.Води се разследване" и никой не е осъден.Само си чешете невръстните езици-закони ,договори.Я по-добре учете за матурата,а по големите си потърсете работа че 350,000 нито учите ,нито работите нито в казарма влизате,ама пред клавиатурата сте ,,първа писта анонимници"Аман от полуобразовани ***!
122
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"по законите и на двете държави"А в България няма такъв закон, затова не може да има повод за екстрадиция.
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Договор за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати - 19 септември 2007 г. Член 2, алинея 1:1. Едно престъпление е престъпление, даващо основание за екстрадиция, ако по законите и на двете държави се наказва с лишаване от свобода за максимален срок повече от една година или с по-тежко наказание.
120
1
 
21
 
! Отговори
ЕС не е това което е преди 6 години
Проблема е ,че с тези екстрадиции в България на практика се въвежда смъртното наказание,в държава от ЕС се изпълнява смърт чрез инжекция с помощта на САЩ!
119
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече и обикновени телефонистки започнаха да ги екстрадират към Гуантанамо.
118
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще долети някой сенатор да ни набие канчетата.
117
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
До 123 - Е как да се блокира - като самият той е ушенце в ДАНС и ръси заплахи с цел да си записва !! - Толкова ли не сте разбрали !!
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само той, ами и шефовете му ще се измъкнат чисти. Не случайно са наели служители тук да заобикалят ембаргото. Адвокатите им хич не са глупави и ще отърват кожата заради този пропуск в американските закони.
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Всяка екстрадиция минава през българския съд, който решава дали има основание за такава или не."Като ги знам колко са неподкупни нашите съдии... това хич не е успокоение.
114
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът е просто служител в кол-център, като му нареди началството да се свързва с определени клиенти, той не може да каже "не". Каква му е вината не разбирам?! А освен него има обвинени още четирима българи, служители в същия кол-център.
113
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе въпреки това положението му хич не е розово, за това престъпление в САЩ давност няма, а там качват издирваните в интернет и обявявят наглада за главата им.
112
2
 
7
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Всяка екстрадиция минава през българския съд, който решава дали има основание за такава или не.