Българска баба променя правото на ЕС

Съд напът да разреши свиждания с внучето на разведени родители
Обновена: 12 апр 2018 21:00 | 12 апр 2018 19:19, Екип на Dnes.bg
8
Българска баба променя правото на ЕС
Снимка: pixabay.com

Българската баба Нели Вълчева е напът да промени европейското законодателство, след като Съдът на ЕС подготвя решение в нейна полза по спора й с бившия й зет за правата върху внучето.

Бабата се ожалила, че не може да вижда 16-годишния си днес внук, който отишъл да живее с баща си в Гърция след развода на родителите си. Тя се обърнала към съда, за да търси правото си на редовни срещи с непълнолетния си наследник.

Днес генералният адвокат на съда в Люксембург постанови, че бабите и дядовците имат право да имат лични отношения с внуците си, по същия начин, по който разведените родители могат да виждат децата си, отсъдени на майката или на бащата след развода.

Баба Нели се обърнала към български съд, за да търси правосъдие срещу ексзетя, който отвел внука й в Гърция, но нашите магистрати отхвърлили иска ѝ, като се позовали на липса на компетентност и я насочили към гръцките съдилища. Вълчева обаче не успяла да намери справедливост и от гръцките власти.

Тя просто искала да вижда по един уикенд месечно внучето и то да й гостува през ваканциите по два пъти в годината за 2-3 седмици.

Като последна инстанция българският касационен съд се е обърнал за тълкуване към Съда на ЕС в Люксембург с молба да изясни дали български или гръцки магистрати трябва да се произнесат по иска. 

Генералният адвокат на европейския съд, смята че предимство има висшия интерес на детето. Според него детето има право на лични отношения и поддържане на връзки и с други лица от семейството, каквито са бабата и дядото. Той смята, че не е в интерес на детето да се водят паралелни процеси в двете засегнати държави, както и че евентуални противоречащи си решения на различните юрисдикции биха засегнали правата на детето.

Сега Съдът на ЕС трябва да се произнесе с окончателно решение, но в почти всички случаи магистратите уважават мнението на генералния адвокат. Когато излезе присъдата, тя ще бъде задължителна за всички европейски съдилища, променяйки и уеднаквявайки практиката в 28-те държави членки по отношение на правата на бабите и дядовците към внуците при разведени родители.

Инициативата на тази промяна ще е на името на баба Нели Вълчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
2
 
! Отговори
иванова преди 6 години
само не е ясно кой, кога и с какъв транспорт ще разтакава новия пантелей пътник от държава в държава всеки месец! комплексари!
7
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бяхте намерили някой що годе разбиращ юрист да ви напише статията. Написаното е пълна глупост
6
0
 
11
 
! Отговори
Български съд ли преди 6 години
То дето няма съд ами и съдиите там нямат акъл!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
напът!?!?!?!?бaxти джурналистите, какъв изказ, какъв размах в правописа...
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има забавни случай дете което понеделник живее при майка си вторник живее при баща си в сряда живее при баба си в четвъртък живее при другата си баба в петък живее при дядо си в събота живее при другия си дядо а в неделя при втория си баща .Токова ще бъде решението на съда.При семейства които не се разбират по между си.
3
27
 
6
 
! Отговори
Алвин преди 6 години
От статията не е ясно дали бащата не желае да има общо с бабата. Доста възможна ситуация. Това е много лоша идея. Бабите и дядовците изкукуригаха, а сега почват да съдят родителите... Нямам думи
2
11
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
От статията не става ясно какво е накарало майката да... с грък. Може би причината е в неговата заплата от 250 ?.
1
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на бабата. Ето така се действа и се търсят права.