Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи

Две жени и двама мъже са заплашени от екстрадиция, съдът решава
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 15:37, Камелия Цветанова
331
Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи
Желяз Андреев. Снимка: БТА

Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Още по темата

Той уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969 г., за които е установено от органите на МВР, че се намират в София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане.

"Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане", обясни Цацаров.

29-годишният Желяз бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, а вчера беше пуснат оттам с мярка за неотклонение "Подписка".

Прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма. В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов българското външно министерство днес е предприело спешни действия около случая на младия мъж.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

В крайна сметка решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
2
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 6 години
Америка има правосъдие. Ако са виновни, ако са нарушили ембарго - да заминават. Най-вероятно, трябва самата фирма да бъде депортирана в САЩ и най-вече началниците. Защото тия момчета са бушони за едни КГБ-ДС олигарси. Именно те трябва да се пратят в Америка
293
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига ревахте ние сме приятели с улица Козяк и САЩ вече 30 години държи България като и налага стриктен визов режим какъвто няма във нито една друга Европейска държава.Това се нарича приятелство да даваш по 50 милиона лева годишно във визови такси и тормоз дискриминбация от джоба на богатите за една пилклива виза.Да живее Америка.Днес е Желяз утре Стоманин вдругиден всички ще идете под ножа с обеднен уран като в Косово новиччок или от ножа на приятелите ни от САЩ създателит на Ислямска държава
292
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата не е съвсем баш точно така:Обвинену са Араш Каби, 43, управляващ AW-tronics; Али Каби, 40, ръководещ офиса в България; и Мариян Каби, 34, служител на компанията за експортно съответствие и одитор.Тримата обвиняеми са насърчавали подчинените служители на AW-tronics в умишлен износ на части и оборудване за сирийските авиолинии.Обвинени са и чуждите граждани Ризк Али Зенон, Амар Ал Mounajed, Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгие
291
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно къде бяха всички тези протестиращи когато руското посолство се намеси в съдебната ни система и измъкна убиеца Максим Ставийски? Къде бяхте мишки?
290
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто е. Ако е извършил престъпления по нашите закони - ще го осъдим. И не, няма да се измъкне щом САЩ натискат. Но за екстрадиране и дума не може да става.
289
6
 
5
 
! Отговори
Внимателно измамени преди 6 години
Демократично е да слушаме САЩ за абсолютно всичко - доде ни затрият абсолютно напълно!
288
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова май ще си сменям паспорта ... Българския нещо не важи.
287
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 298Защото ако някой съдя тръгне да го екстрадира, ще ги намерят в кутия за обувки, за това ...
286
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз, ако съм на Желяз, ще се се покрият, докато от съда н е кажат на 109%, че няма да ме екстрадират.
285
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хехехе - на ви чужди инвеститори, на ви 2 бона заплата в ИТ сектора...а иначе ФАЩ изнасят с кораби от *** оръжие за техните главорези в Сирия, ама що да не приложат малко фащско правосъдие в колонията, нали за това скачахме по площадите...те са убийци в световен мащаб, убили са повече хора от Хитлер, да им дадем малко деца в името на демокрацията, че те хората ако не пият човешка кръв стават зли и вадят ядрени ракети...
284
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ви Европа, на ви НАТО, на ви братски американски народ!
283
9
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До ДронПрестъпността ще бъде преодоляна с подобни екстрадации.Тука е ясно че никой не съди за нищо.Между другото защо мутрафоните от 90-те изнасящи за Сърбия нафта 90-те не търкат наровете в щатските затвори.Да се сезират американците веднага!
282
0
 
5
 
! Отговори
Дрон преди 6 години
Във филма Game Night, ние българите сме показани в много "добра светлина", на върха на престъпността в световен мащаб , честито!
281
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе как тоя толкова време бачкал редки самолетни части поръчвал тоест те и за иранец работели.Как можеш да бачкаш за иранец та те са под всякакви санкции!Закона ще каже дали е виновен или не е !
280
3
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До 15292Не е верно що да не работиш за американска фирма.Е сега вече ако бачкаш за съмнителни американски фирми при шефове арабухи и с ясното самосъзнание че продаваш оръжие примерно не бих се захванал!
279
7
 
7
 
! Отговори
Съдия преди 6 години
Желязо е невинен! Христо Бисеров е невинен! Всички хванати с подкупи през последните 30 години са невинни! Долари на дрога , каналжии на мигранти, мигничари всички те са невинни! Радвай се робе, и ти си невинен!
278
1
 
7
 
! Отговори
Иии преди 6 години
Ами време е българските граждани да са защитени. Работи ли в БГ на български заплати за американска фирма с офис регистриран в България пък ги съдят по американски закони. След като са работили от София българския съд трябва да отсъди.
277
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желяз може да е всичко но е САЩ не е бил, не е подписвал документи към САЩ, и е български гражданин. Не би трябвало така колониално да си даваме гражданите на чужд съд. Дефакто към нашия си наказателен кодекс трябва да пробавят и американските закони. Ако не спазваш законите на САЩ в България, те чака екстрадиция и съд. Гледах обвинението - Желяз май е никой, но явно има други българи които са подписали неверни декларации към САЩ за износ на самолетните части и там вече има сериозен казус.
276
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наблюдател276 Желяз,неграмотен ли е,не вижда ли,какво става в Сирия?Патриотите, ние крепим ислямите, той тръгнал да ги цака.
275
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желяз научи за правосъдието. Но дженърдаите тепърва ще се сблъскат с народната любоф. Задържането на български гражданин по фалшив факс ми замирисва на държавна измяна.