Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи

Две жени и двама мъже са заплашени от екстрадиция, съдът решава
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 15:37, Камелия Цветанова
331
Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи
Желяз Андреев. Снимка: БТА

Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Още по темата

Той уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969 г., за които е установено от органите на МВР, че се намират в София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане.

"Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане", обясни Цацаров.

29-годишният Желяз бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, а вчера беше пуснат оттам с мярка за неотклонение "Подписка".

Прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма. В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов българското външно министерство днес е предприело спешни действия около случая на младия мъж.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

В крайна сметка решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази фирма нали е в България регистрирана, санкции не е имало от България към Сирия и ембарго не е имало, хората са си работили в български офис, в българска фирма, по българското законодателство , не са нарушили никакви закони. Пък и по телефона продажба не става - продажба е физическото разменяне на стока за пари. Така, че ако има нещо мендижърите, които са издали фактурата и прибрали парите имат проблем, не телефониста. Юрисдикцията на САЩ е в Северна Америка, какво е това споразумение?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КАЛИНКАТА ОТ ВЪНШНОКак да разтрогне договора, нали точно разБойко едно го е подписал тоя договор!
12
2
 
24
 
! Отговори
ЕК преди 6 години
Хей България вие екстрадирате масово хора в държава в която действа смъртно наказание!Хей Цветанов хей рецивидист хей колония!
11
22
 
6
 
! Отговори
Ма преди 6 години
Много сте интересни коментиращите тук, Интерпол ги издирва, вие скачате да ги защитавате без въобще да сте наясно кой какво...вие какво искате, да не си изпълнява държавата ангажиментите щото на вас така ви искало.
10
35
 
10
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Този само като му гледам хитрата, провинциална физиономия, и ми е ясен. Сега ще се прави на неразбрал, ще разправя как са му наредили какво да прави, че не е знаел, и т.н. До болка познати тарикатски схеми. Някакви провихциалисти се правят на хитри, прибират едни добри пари всеки месец, за да се занимават с контрабанда. Какво не знае, че в Сирия се води война? Че има ембарго, да не гоаорим за "самолетни части". Това ли не знае? Като онези тарикати, които бяха продавали забранени лекарства.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо друго не искат ли? Например България!!! намериха начин да си измият ръцете....нашите управници , да си отварят очите...
8
1
 
36
 
! Отговори
ИСКАМЕ НАРОДЕН СЪД преди 6 години
за всичките ПРЕДАТЕЛИ направили ни безправни РОБИ на САЩ
7
0
 
14
 
! Отговори
sid преди 6 години
Още малко ,само още малко и ще излезе ,че държавата е знаела за дейността на фирмата ,но си е затворила очите.
6
1
 
30
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Те продадоха България!
5
0
 
28
 
! Отговори
КАЛИНКАТА ОТ ВЪНШНО преди 6 години
вместо да се хили като ........да вземе да разтрогне договора и да го направи да защитава българските граждани
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за кокошка няма прошка
3
2
 
18
 
! Отговори
КОЙ БЕ, КОЙ ТАФРОВ преди 6 години
ли е сключил тоя неравностоен, заробващ и несправедлив договор със САЩ. ИВАН КОСТОФФ, СИМЕОН КРАДЕЦА или МИШКАТА СТАНИШЕВ
2
0
 
24
 
! Отговори
:):) преди 6 години
да си дигат чукалата и в Русия иначе ще търкат нарове нейде из щатско
1
1
 
42
 
! Отговори
В КОЛОНИИТЕ НА САЩ преди 6 години
е така. Робството го отмениха, но ние сме вече новите им роби