Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи

Две жени и двама мъже са заплашени от екстрадиция, съдът решава
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 15:37, Камелия Цветанова
331
Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи
Желяз Андреев. Снимка: БТА

Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Още по темата

Той уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969 г., за които е установено от органите на МВР, че се намират в София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане.

"Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане", обясни Цацаров.

29-годишният Желяз бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, а вчера беше пуснат оттам с мярка за неотклонение "Подписка".

Прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма. В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов българското външно министерство днес е предприело спешни действия около случая на младия мъж.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

В крайна сметка решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
5
 
! Отговори
до 226 преди 6 години
До XenНе е въпроса къде живееш а на коя територия нарушаваш законите.Можеш да живееш в германия но да направиш фирма в България за източване на ддс .Тогава си подсъдим от българското правосъдие .Но при изискването трябва ясно да се докаже твоята вина и необходимост от екстрадиране.В случая второто липсва.А конституцията ни гарантира сигурността при липса на второто.Но това не спира правото на искащата страна да повтори иска си докато примерно след 15 години някое наше правителство се съгласи
233
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много известен тоз Желяз бре...Мен ако бяха ме закопчали, дали щеше да скочи половината народ?Интересно...
232
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кравария ще пие една студена водичка , па ще и мине .Американските прокурори ще гледат Желяз само на снимка , а ако слушкат , може и видео да им пратиме . Американски клоуни , ха ха ха
231
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя да не е рода с Кадиров.
230
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпа сега като удари, всичко ще се оправи. Само да няма хленч - ама туй било, онуй било. Ще видиме къде зимуват раците, и кой на кого продава, щом тоя не знаел къде му отива стоката.
229
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска компания има офис тук. Оказва се, че българи са участвали в схема за доставяне на стоки за враждебна за Русия държава. Почти си представям как ФСБ казва: "Абе, какво да ги разпитваме тия, те само са вдигали телефона".
228
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука някои хора верно си мислят, че някой прокурор от български тип имитира дейност в някоя канцелария из Вашингтон и изведнъж му хрумва да иска екстрадиция на пет човека, колкото да му излезе годишният отчет.Чакаме още подробности, но се обзалагам, че бая народ пак има да се черви за това, което е писал и ще си махне #jesuisжеляз.
227
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По един, по пет по десет - всичките българи в щатски затвори, без визи! На това как му викат? Жълта карта или бг звезда?
226
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАРИКАТЛЪЦИТЕ ВИ НЯМА ДА МИНАТ
225
4
 
8
 
! Отговори
до 218 преди 6 години
Абсолютно си прав че трябва да се спазват законите на републиката, ако има такова нарушение въобще за какво коментираме тука.Тука говорим за законите на щатите там има някакво нарушение на тяхна територия.Без присъствие на нарушителя на територията им.т.е няма двоина доказуемо на престъпление от двете законодателства на републиката и на щатите.
224
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите нещо много се взеха насериозно
223
6
 
18
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Терористите от САЩ за пореден път посегнаха на честни хора.Народите по света явно трябва да застанат единни срещу американските убийци.САЩ не понасят мира. Не убиват ли, не проливат ли невинна кръв те откачат. Ръцете им ВИНАГИ трябва да са до лактите в кървища.Не на САЩ.
222
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов ако беше се заиграл със МИГ,сега и той щеше да го отнесе.Има международни спогодби които трябва да се спазват .Спасихте руснаците за да обесят българите.Казах ви,отговор ще има и той ще е жесток
221
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** си мисли че може да мине метър с "Ъм чи аз дИе дЪ знаЯЪ".Да ама НЕ, другари провинциалисти.Светът в който живеем просто не е такъв за какъвто го мислите.
220
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 223Като си толкова запознат би ли споделил кои точно спогодб(и) , явно са много? И да подчертая една международна спогодба има сила спрямо България, ако е ратифицирана. Та моля ограмоти ни.Освен това кажи ни какво е точно престъплението на Желяз. Самият факт, че е работил във фирма търгуваща с ембаргова държава не е престъпление.
219
0
 
8
 
! Отговори
Xen преди 6 години
До 78Е да ама той не е живял в Америка, а е работил от България. Кое законодателство трябва да спазваш в случая? Щото ако спазваш едното излиза, че си виновен по другото. Още повече, че по времето когато са започнали тези сделки не е имало ембарго. Но дори след това той не би следвало да е отговорен защото в България не го е имало. То и за това американската фирма си е направила клон в България - ако може да продължи да си печели въпреки ограничителните закони в САЩ.
218
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са нарушили международните спогодби,редно е да си понесат негативите а не да хленчат и да се крият зад държавата.Ще се научите да спазвате правилата и всичко ще е точно.Сега не може и да се пазарите,щот леко се оооакахте с руските шпиони
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 218Коя република. Третата(Франция) република Бъркина Фасо, Китайската народна република....щото ако е за Република България дори прокуратурата се затрудни да намери в НК съответстващо престъпление, а такъв забранителен списъл не е излизал в държавен вестник съответно няма силата на нормативен акт.
216
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхте изгонили руските шпиони сега щяхте да спасите българите,сега от САЩ ще ви пратят доказателства.Като не можите да играете игратато доверявайте се на съюзниците си щот ще страдате.Казах ви,ще има отговор и ще боли
215
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже работата се разсмърдя тотално по медиите и затова баце изведнъж се активира, та се разпореди на кокошчицата Захариева да се задейства и тя, после ще врътне едно телефонче на Цецка, Цацаров и на съда и току виж нещата се оправили. Въпросът е защо сме допуснали такъв гъзоблиз*ки договор, та после да се правят маневри...