ОмбудсМая заради Желяз: Да преразгледаме US договора!

Събира пари за защитата му, ще се среща с американския посланик
21
ОмбудсМая заради Желяз: Да преразгледаме US договора!
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани. Причината за това е искането за екстрадиция на 29-годишния  Желяз Андреев, който според САЩ е нарушил ембаргото, защото продал самолетни части на сирийска авиокомпания.

Още по темата

Манолова се срещна днес с него, а на разговора присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Желяз се е обърна с молба към Манолова за подкрепа и съдействие пред институциите за защита правата му като български гражданин.

След промяна в Конституцията през 2005 г. се допуска предаването на гражданин на България на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, когато това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.

Екстрадицията е поискана от САЩ на основание на договор за екстрадиция, сключен с България и предстои българският съд да се произнесе дали ще допусне предаването му на американските власти.

Омбудсманът се ангажира да проведе среща с американския посланик Ерик Рубин, на която да обсъдят казуса на Желяз Андреев.

Във връзка с откриването на набирателна сметка за осигуряване на адвокатска защита на Желяз Андреев в САЩ, омбудсманът предложи да участва в обществен съвет за наблюдение за прозрачното и целесъобразно разходване на събраните средства. В съвета ще се включи и адвокат Дерменджиев.

Предварителната информация сочи, че за защитата ще е необходим депозит от 20 000 долара. Неизразходваната част от средствата ще бъдат дарени за кауза, свързана с права на деца.

По-рано през деня омбудсманът проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която потърси съдействие от Министерство на външните работи за предприемане стъпки в защита на българския гражданин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Е преди 6 години
Просто да изгоним американски дипломати !!!
16
3
 
8
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 6 години
ИЗГОНЕТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ВЗЕМЕ НАРОДА ВЪЗДУХ ТОГАВА И ЩЕ СЕ ОПРАВИМ СЕГА СМЕ----ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА КОЛОНИЯ
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре току и друго "малко дете" в САЩ АРЕСТУВАТ И ПАК ОТНОВО???
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12 МНОГО Е ВАЖНО ДА СМЕ ТЕ УВЕДОМИ ЛИ ТЕБЕ
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манолова да кара подред на номерата. Да отпадне сградната инсталация в топлофикация и когато му дойде времето за Жиляз Айде по сериозно от институцията.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обвинителния акт може всеки да го прочете на страницата на м-во на правосъдието на сащ. 45 страници е документа и описва всичко каквото са правили не само желяз, а и ненова, христова, сергиев и георгиев - другите българи които са обвинени. на ненова например прокурорът иска 40 г затвор.
11
1
 
6
 
! Отговори
цинизъм преди 6 години
Аааа,с голяма вероятност,ни я мислим че тези протести са подкокоросвани от Путин,дааа..
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКой е подписал този договор? 2008 кой??!..#КОЙ!
9
2
 
15
 
! Отговори
Търговище преди 6 години
Браво Мая!!!!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОмбудсМая заради Желяз: Да преразгледаме US договора!.Че нали вие го подписахте 2008. Веи посписахте и промените в ГПК, които дадоха картбланш на банките да убиват и лично ти лобираше най-активно!Лицемери и мошеници сте всички!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Защо ли?защото такъв е плана на тъмните сили: да ни покажат колко лошо нещо е свободата, като стигнат до краен див атеистичен либерализъм, и тогава ние ужасени, да поискаме нов световен ред и диктатура, не с избрано правителство, а с железен деспотичен монарх, който е ръководен разбира се от тъмните сили (разбирай пингвините с бради, черни роби и черни шапки)
6
0
 
18
 
! Отговори
Ние сме Европа преди 6 години
А в САЩ има смъртно наказание чрез;смъртоносна инжекцияелектрически столразстрелобесванегазова камерапо избор
5
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая Манолова от край време зашитава престъпниците, навремето беше адвокатка на Галевите
4
16
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Да, на мен също ми направи впечатление че е много карсив.Ще бъде сред най-личните булки в затвора Гуантанамо, а защо не и най-личният.
3
2
 
18
 
! Отговори
Защо ли? преди 6 години
Защо ли ставам фен на Путин аз, който не харесвам Русия и начина по който тя се управлява?
2
4
 
33
 
! Отговори
Давай Мая преди 6 години
Гледах днес Желяз Андреев,умно красиво интелигентно момче,истински българин! Национално предателство ще е да предадем него и другите млади българи на най-големия сaтрaп в света САЩ! Как може нашите продажни политици да подпишат такова споразумение? Знаете ли,че американските военни в България не могат да бъдат съдени в случаи на престъпление от тяхна страна?Кражба грабеж дори убийство,те не носят отговорност! По дявoлите, не стига че станахме 5 милиона,ами американците искат да ни финишират!
1
1
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Подкрепям с две ръце!