Страсбург отряза мераците на Царя за двореца в Кричим

Нашето правосъдие с основание отхвърлило претенциите му
88
Страсбург отряза мераците на Царя за двореца в Кричим
Снимка: Булфото, архив

Жалбата на Симеон Сакскобургготски срещу отнемането на двореца "Кричим" е отхвърлена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Съдът реши, че българското правосъдие е отхвърлило претенциите за реституция на имота на базата на подробно и добре мотивирано решение, съобщи БНР.

Още по темата

Допусната за разглеждане е жалбата cpeщy обявения през 2009-та година мораториум въpxy paзпopeждaнeтo c така наречените царски имоти.

По отношение на жалбата срещу одържавяването на имотите "Ситняково" и "Capъгьoл" съдът в Страсбург иска още обяснение от българското правителство и ще се произнесе на по-късна дата.

За тях той даде на кабинета пет месеца, през които да реши дали да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. Европейският съд по правата на човека указа на държавата до 13 септември 2018 г. или да сключи приятелско споразумение с бившия премиер и сестра му, или да изпрати възражение срещу жалбите им.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Дворецът "Кричим" е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. На Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок бяха възстановени шест от тях - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", както и две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора.

Първата жалба в съда в Страсбург е от 2010 г., заради наложеният от парламента мораториум върху царските имоти и забрана на семейството да се разпорежда с тях. Следващите две жалби от 2015 и 2017 г. са заради влезли в сила съдебни решения, според които реституцията на ловните хижи "Ситняково" и "Саръгьол" е незаконна.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца "Кричим". Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

За дворците "Врана" и "Царска Бистрица" все още се водят дела съответно в Софийския градски и във Върховния касационен съд. Делото за за двореца "Врана" е насрочено за 8 май.

В Софийския окръжен съд „отлежава“ и трето дело за 16,5 хил. декара гори в Рила. Ловната хижа "Саръгьол" беше възстановена на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, заедно с дворците "Царска Бистрица" и "Ситняково". През 2011 г. държавата заведе искове срещу царските наследници, за да си върне имотите, които им бяха възстановени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който нарича Цар СИМО Дървояд, тоз разбира САМО от Шперплат
66
2
 
5
 
! Отговори
болести болят с болк преди 6 години
той е болен от болестта ПАРКкинсон с белези на Чифликсинсон и като в мисленето и физическото му проявление са забелязани силни рецидиви на ИМОТнитсонБолеста се познава от далеко: Реже безогледни дърва от които прави клечки за зъби, иска да му се изададе кетап на собственни на сите риби у реките, животни в горите и хора из панелите; страх го е да използва надарениа суджук по предназначение за да не гобвинят че на дрта младост е станал деПераст
65
2
 
23
 
! Отговори
Пътник преди 6 години
А бе тоя сополив старец,що не го пратиме там дето му е мястото? Какъв българин е тоя шваба бе?Вън от моята красива родина!
64
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма кой да му даде имотите, това си е държавна собственост. Никой не го интересува, че баща му бил цар. Да прочете законите и така да пише жалби в Страсбург. България от много години е парламентарна република. Ако Сакскобургготски си мисли, че още е монархия и има право на имоти, сбъркал е държавата. Да си ходи в Испания.
63
2
 
26
 
! Отговори
Мирянин преди 6 години
Като си спомня само тоя пършивец се беше насосал до нашия поп на Великден,непрокопсаника му неден ! Прави се на религиозен,но като е за крадене от "неговия народ" -няма свян ! Веднага да му се удари черен печат в паспорта(личната карта) !!! Никакъв цар ! Гад !
62
1
 
16
 
! Отговори
66 преди 6 години
Само да не поиска "пропуснати ползи" за 50 години комунизъм,че тогава глей ко стаа!?
61
1
 
10
 
! Отговори
тиква с/у дънер преди 6 години
Цар Тиквоид изобщо непризнава Цар Дървояд
60
1
 
11
 
! Отговори
жалко че .. преди 6 години
като Кърлеж с Корона, да не земе заради Кърлежи да ни вкара във война с Турция в спор за Кърджали, Кърджали ли са или Кърлежи, А?Ако Итлер не е разполагал с Гитлеричок дали е щал само да апликира сърдечно-съдови лекарства трепачи? а?
59
2
 
29
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Няма цар--няма господар !!! Не го ли е срам този "селянин" да съди държавата си-за имоти ??!! Не се наядоха...Простият си е ***! Но народът не е !
58
2
 
32
 
! Отговори
маалии преди 6 години
Направо тръпна в неясни предчувствия кога тоя ще си поиска Черно море!?
57
1
 
52
 
! Отговори
КЪРлежи! преди 6 години
Кърлежи, и Симеон Сакседикакъвси и Мария-Луиза Хробок. Пиявици.И не се лъжете - тези не са БЪЛГАРИ.
56
7
 
9
 
! Отговори
до 60 Тинев преди 6 години
А Лукойл ни прави само дарения.
55
4
 
70
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Фамилията Сакскобургготски е била НАТРАПЕНА на България. Това са чужденци, ограбвали през годините родината ни. И тоя мошеник ЗАТВЪРЖДАВА отвратителната същност на родата си.А колко *** се нагаждаха около него? Само и само да могат и те да се включат в разграбването. Един от усвоилите уменията за грабене е Бойко Борисов. Соломон Паси - / то пък няма евреин който да не лъже и ***/. Стана ясно, че при демокрацията който НЕ КРАДЕ, ***, ЗЛОУПОТРЕБЯВА Е обречен на умиране. Честност-лоша черта
54
3
 
49
 
! Отговори
Гостът преди 6 години
Събуди се българино ! Какво ви завеща апостолът ?! Чиста и свята република ...! А вий неразумний юроде какво направихте ?! Втурнахте се та си докарахте цар ! Сами си надянахте хомото на робския врат !Събодете се ! Къв е тоя български измислен цар бе дето няма нищо българско в него ?!Я марш от България ! И собственост търси !!!? Що за наглост ?!Събоди се българино ! Събоди се и се освободи от всички крадливи буклуци дето на маймуни ни направиха ! Пълна национализация на всичко !
53
2
 
36
 
! Отговори
Тодор Живков JR преди 6 години
След някоя година и аз ще искам да ми върнат НДК, земята от ТКЗСтата , заводите които приватизирахте през тази прекрасна демокрация. ПС: И се замислете защо Руския цар не си ги иска а също така и Николае Чаушеску. И защо румънците са по добре от нас . Понятие като работещи бедни има само в България а също и нежна революция също
52
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безсрамник. Дойде да заграби държавни имоти и шайката му вилня цели 4 години.
51
2
 
40
 
! Отговори
мибо преди 6 години
какъв цар бе хора тоя е по грозен от маимуна това е некакво природно недоразумение
50
3
 
47
 
! Отговори
Миро А. преди 6 години
Няма да забравя интервюто на Кеворк Кеворкян с царя в предаването "Всяка неделя" преди 20 години май.Тогава водещия го попита в прав текст дали ще си иска имотите. С голям патос Кобург-а каза:Не!Ще работя за доброто на България!Е,там където има земя,дворци и гори,сърцето ламти. Аристокрация...гладни са и те. Жалко.
49
4
 
21
 
! Отговори
Гонзо преди 6 години
Излъгаха те другарите царю честите :) ***!
48
3
 
18
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
О ,МОЙ БОЖЕ - ПРАВИЙ БОЖЕ , НЕ НИ ЩО СИ ... А ТИ ЩО СИ В МЕНЕ БОЖЕ -В МЕН -СЪРЦЕТО И ДУШАТА ! ...НЕ ТИ БОЖЕ НА ГЛУПЦИТЕ - НА БЕЗЧЕСТНИТЕ ТИРАНИ...А ТИ БОЖЕ НА РАЗУМА...... ПОДКРЕПИ И МЕН РЪКАТА , ТА КОГА ВЪЗСТАНЕ РОБЪТ ... !!!!!!!!!!