Проверката: Пистолетът на Пелов внесен с хляб! А ножът на Колев?

Надзиратели и зам.-шеф отнасят наказания за бягството на кримките
Обновена: 13 апр 2018 11:57 | 13 апр 2018 11:40, Камелия Цветанова
26
Проверката: Пистолетът на Пелов внесен с хляб! А ножът на Колев?
Снимка: Булфото, архив

Проверката на Министерството на правосъдието не е установила как избягалият от затвора Владимир Пелов е получил пистолет зад решетките.

Една от възможните версии, които се проверяват за това как рецидивистът се е снабдил с оръжие, е то да е вкарано с хляб.

Още по темата

Не е изключено обаче пистолет да е стигнал до затворника и чрез други вещи. Освен това не е ясно дали сред работещите там има някой, който му е съдействал, стана ясно от думите на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов, който обяви резултатите от проверката, която бе назначена след бягството на затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев на 3 април.

До момента все още не се знае дали ножът, с който се е снабдил Колев, е самоделка.

Резултатите от инспекцията след двойното бягство набелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента.

Някои от надзирателите са се изплашили, след като срещу тях е било насочено оръжие. Един от тях се е опитал да задържи Пелов и Радослав Колев, но не успял.

Докладът отправя 12 препоръки за рязко повишаване на сигурността на затвора в София. Част от тях обхващат стаята за предаване на багаж. Трябва да бъде преоборудван и един от постовете на надзирателите, защото от проверката е станало ясно, че обискът на личните вещи, а и на самите затворници, не е направен достатъчно обстойно.

Така че комисията, която проверява как е станало бягството, предлага да започнат 14 дисциплинарни производства срещу служители на затвора.

12 от тях са надзиратели, които са били в района, а двама на ръководни постове, включително и зам. - директорът, който отговаря за охранителната дейност.

Дисциплинарките ще продължат около месец-месец и половина, а наказанията ще са от мъмрене до уволнение.

Николай Проданов обясни, че от записите на камерите се е видяло, че когато Пелов насочва оръжието срещу постовия на входа до тях, има друг надзирател, който не е заплашен с пистолет, но не реагира.

Проверката е показала, че Пелов и Колев са се събрали заедно един час преди бягството.

Тогава те са напуснали спалните помещения и са се отправили към откритата част на затвора, купили са си продукти от затворническата лавка и са се отправили към помещението за получаване на пратки.

На тях не е бил направен личен обиск, такъв не е бил направен и на колетите, които са получили.

Зам.-министърът Проданов обяви, че Пелов е описан като дързък, ловък и хитър. Човек, който може да контролира изключително добре емоциите си. Колев пък е обратното - той не успява да овладява гнева си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дам, надзирателите са били калпави. Сигурен съм, че всички тези неща, които са препоръчани на затвора да подобри са много добре познати на министреството на правосъдието. Министъра също знае. Въпроса е защо нищо не са направили? Тези неща няма как затвора да направи на своя глава. Парите идват от министерството. Затвора само съобщава от какво има нужда и къде са проблемите. Вината няма как да е само в надзирателите или затвора. Много по-високо е!
2
0
 
44
 
! Отговори
nekoj преди 6 години
ми тоя дето е донесъл пистолета - сега да го вкарат да доизлежи присъдата...
1
0
 
49
 
! Отговори
Pesho_44 преди 6 години
А гениалната Цецка Цачева, която народа не я иска (справка изборите), няма ли да я уволнят?