Проверката: Пистолетът на Пелов внесен с хляб! А ножът на Колев?

Надзиратели и зам.-шеф отнасят наказания за бягството на кримките
Обновена: 13 апр 2018 11:57 | 13 апр 2018 11:40, Камелия Цветанова
26
Проверката: Пистолетът на Пелов внесен с хляб! А ножът на Колев?
Снимка: Булфото, архив

Проверката на Министерството на правосъдието не е установила как избягалият от затвора Владимир Пелов е получил пистолет зад решетките.

Една от възможните версии, които се проверяват за това как рецидивистът се е снабдил с оръжие, е то да е вкарано с хляб.

Още по темата

Не е изключено обаче пистолет да е стигнал до затворника и чрез други вещи. Освен това не е ясно дали сред работещите там има някой, който му е съдействал, стана ясно от думите на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов, който обяви резултатите от проверката, която бе назначена след бягството на затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев на 3 април.

До момента все още не се знае дали ножът, с който се е снабдил Колев, е самоделка.

Резултатите от инспекцията след двойното бягство набелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента.

Някои от надзирателите са се изплашили, след като срещу тях е било насочено оръжие. Един от тях се е опитал да задържи Пелов и Радослав Колев, но не успял.

Докладът отправя 12 препоръки за рязко повишаване на сигурността на затвора в София. Част от тях обхващат стаята за предаване на багаж. Трябва да бъде преоборудван и един от постовете на надзирателите, защото от проверката е станало ясно, че обискът на личните вещи, а и на самите затворници, не е направен достатъчно обстойно.

Така че комисията, която проверява как е станало бягството, предлага да започнат 14 дисциплинарни производства срещу служители на затвора.

12 от тях са надзиратели, които са били в района, а двама на ръководни постове, включително и зам. - директорът, който отговаря за охранителната дейност.

Дисциплинарките ще продължат около месец-месец и половина, а наказанията ще са от мъмрене до уволнение.

Николай Проданов обясни, че от записите на камерите се е видяло, че когато Пелов насочва оръжието срещу постовия на входа до тях, има друг надзирател, който не е заплашен с пистолет, но не реагира.

Проверката е показала, че Пелов и Колев са се събрали заедно един час преди бягството.

Тогава те са напуснали спалните помещения и са се отправили към откритата част на затвора, купили са си продукти от затворническата лавка и са се отправили към помещението за получаване на пратки.

На тях не е бил направен личен обиск, такъв не е бил направен и на колетите, които са получили.

Зам.-министърът Проданов обяви, че Пелов е описан като дързък, ловък и хитър. Човек, който може да контролира изключително добре емоциите си. Колев пък е обратното - той не успява да овладява гнева си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурдите не свършватЛавка, хляб а ресторант и стриптийз бар нема ли там?
22
1
 
38
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ножът е внесен за да бъде нарязан хляба и пистолета да се извади,затова Цачева да разпореди ,хляба в затвора да е нарязан предварително на филии до петнадесет милиметра.
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камелия, загавието ти е некоректно, но може би ти харесва да подлъгваш хората?
20
2
 
38
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Иначе в сградите на съда има скенери и не можеш да влезеш с опасни предмети. Дебелия *** на някой продажен съдия е по-добре охраняван
19
0
 
38
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Нормално е в затвора да се носят помощни средства като палки и белезници. Носенето на огнестрелно оръжие вътре е свързано с големи рискове и не се практикува дори в азиатските държави. Оръжие трябва да имат само постовете по периметъра.
18
0
 
34
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Разрязването намаля трайността на храните още повече, че в затвора няма адекватни условия за съхранение. Трябва да има скенер, с който да се установяват забранени предмети.
17
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щу херц и амфети се пренесе в Софийския затвор с една единствена Хладилна чанта.Надзирателите се спукаха да ядат и проверяват хранителните продукти но никога не се светнаха да проверят чантата, която винаги беше връщана на изпращача ,след като се изпразни.За следващия път!
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак добре, че не са се сетили да внасят ръчни гранати в кексчета.
15
1
 
41
 
! Отговори
изненада преди 6 години
В затвора не дават ли им хляб. Имам чувството, че сега в затвора сега режимът е по-хлабав, отколкото беше едно време в родната казарма. Защо ли се учудвам. Днес в България е най-добре да си някакъв, който е извън рамките на нормалния човек, защото блюдолизката държава те защитава. А работните пчелички, дето сутрин се бутат в градския транспорт на път за работа, тях вълците ги яли. Ама, вчера пишеше в нета, че вълците наистина за 10 години са изяли 150 хиляди пчелички. Пчеличките са на свършване.
14
0
 
43
 
! Отговори
Аз съм на 80 преди 6 години
години.От 70 години съм чувал разкази, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО хлябът се разрязва( пред ПОЛУЧАВАЩИЯ!!) по начин, да се види има ли предмети или пакетче дрога, отрова и така се предава.Какви са нарежданията на Директора, каква СИГУРНОСТ осигуряват надзиратели, много съм изненадан!1.Нямат никакво оръжие.2.Не правят проверки на внасяните вещи и хранит. продукти.3.Искат заплати по-големи.( не казвам, че НЕ СА ниски заплатите въобще в РБ.)3.Но техните дежурства са като"Ела, Вълчо, изяж ме.."
13
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието-Пелов е внесъл пистолет в хляба. Първото изречение-проверката не е установила как е внесъл пистолет. На кое да вярваме?
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно съсловието на ятаците в БГ има здрави устои! Няма тън-мън! Ще има да се чака за движение без визи и Шенген! А и за европейски пари също!
11
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверките им явно са под всякаква критика и нямат дори скенер. Следващи път някой може да внесе самурайски меч в хамбургски салам.
10
0
 
36
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Анонименможе да е бил дървен или вълщебен кой знае има много ножове
9
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пистолетът внесен с хляб, а ножът - с пържола.
8
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този случай не е нито провал,нито гаф,нито скандал.Това е комедия.
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецка - министър на правосъдието.................... друго няма какво да кажа!
6
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ножът съгулно е внесен в торта като по анимационните филми. Простотия до шия!
5
0
 
50
 
! Отговори
аз преди 6 години
за охрана на един затвор се искат 2 - 3 *** човека. единия да може да заваря с електрожен а другия да разнася храната. влизаш в килията заварява вратата и като ти свърши присъдата реже с флекса и готово - ха да видим кой ще избяга
4
1
 
43
 
! Отговори
ИВАН преди 6 години
ЕСТЕСТВЕНО че най-ниско ниво са ВИНОВНИ-А тоя измислен зам.министър на правосъдието, който не може да приказва е НАЙ-КАДЪРНИЯ-ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ и сложената баба Цачева-всички те папкат здраво и няма мърдане-Ех, Българийо, защо вече никой не иска да живее тука-Ами баба Цеца да отиде в Америка-поне сина й трупа долари и няма опасност да отслабне