Дело за имот в Банкя: 15 години, 10 месеца и 10 дни!

69 забавяния на дела установиха от Инспектората към ВСС
5
Дело за имот в Банкя: 15 години, 10 месеца и 10 дни!
Снимка: Булфото, архив

Дело за собственост върху поземлен имот в Банкя, приключило за 15 години, 10 месеца и 10 дни, е сред най-продължителните производства, установени от Инспектората към ВСС при извършени в периода 1 октомври – 31 декември 2017 г. проверки.

Инспекторите са проверили 188 заявления от граждани за бавно правосъдие, а това е едно от общо 69, за които те са установили, че са основателни.

Производството е започнало през август 2001 г., когато трима ищци предявяват искове за установяване на правото на собственост върху имота, допълват от Инспектората към ВСС.

Делото е приключило през юни 2017 г.  Като през тези 15 години, 10 месеца и 10 делото е разгледано само на две инстанции. Първоинстанционното производство в Софийския районен съд е продължило 3 години и 4 месеца.

Проведени са 12 съдебни заседания. Голяма част от тях са отложени, тъй като съдът е допускал безкритично доказателствените искания на страните.

Многократното отлагане на съдебните заседания за събиране на доказателства е забавило производството с близо една година.

Във въззивното производство в Софийски градски съд, продължило 12 години и 6 месеца, са допуснати много забавяния, причинени от действията на съда.

Основната причина за продължителността на въззивното производство е големият брой на съдебните заседания – 16, и интервалите, през които те са насрочвани – от 5 до 9 месеца. 12 от всички 15 отлагания на съдебните заседания са обосновани с необходимостта от събиране на доказателства, като съдът не е използвал никакви дисциплиниращи средства да стимулира участниците в процеса към по-добра организация и прецизност при предявяване на доказателствените искания и събирането на доказателства.

Освен това два пъти съдът е бездействал и с това приключването на делото е забавено допълнително.

Първият път - когато СГС е върнал делото на първоинстанционния съд за произнасяне по молба на ищците за допълване на съдебното решение. СРС се е произнесъл за по-малко от месец и е изпратил отново делото на СГС за продължаване на съдопроизводствените действия. Следващото съдебно заседание в производството пред СГС е проведено 3 години по-късно, без наличие на основателна причина.

При втория случай администрирането на касационната жалба на един от ответниците срещу решението по делото е продължило 15 месеца, като тя е върната на жалбоподателя, тъй като той не е отстранил допуснатите в нея нередовности. В периода на администриране на касационната жалба се включва и разглеждането на молба от жалбоподателя за предоставяне на правна помощ, по която съдът се е произнесъл със забавяне от 6 месеца.

В резултат на всички тези факти приключването на въззивното производство е забавено с 9 години.

Отчетено е от Инспектората към ВСС, че конкретното дело за собственост се характеризира с повишена правна и фактическа сложност. Трябвало е да се установят много правно значими факти, относими съм спора, да се съберат много писмени доказателства. Допуснати са и са изслушани две съдебно-технически експертизи.

Големият брой на ответниците – 8 при подаването на исковата молба, също е допринесъл за усложняване на делото от фактическа страна, защото е създал проблеми при тяхното призоваване. По време на продължилото 15 години, 10 месеца и 10 дни производство някои страни са починали и е било необходимо в процеса да бъдат конституирани техните законни наследници, с което общият брой на страните по делото се е увеличил.

Въпреки по-високата правна и фактическа сложност на делото са допуснати забавяния, които са довели до нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, е приетото от Инспектората към ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах и друг сблъсък с правната ни система:Фирма ми дължеше 3 заплати по трудов договор, ужким нямала пари но чрез "наши" хора разбрах че имала солидна сума в банка. Та давокат ме посъветва да заведа дело за да запорират и т.н. Естествено фирмата си изтеглила парите точно в деня на запора(какво съвпадение!)както ида е-прежалил ги бях!Но след 4г. ми се обажда адвоката:"спечелихме делото:фирмата НАИСТИНА ти дължи пари!"И ся к'о Праим?Тя фирмата закри преди години?"Ми то верно, *** поне спечихме!
4
1
 
3
 
! Отговори
нЕма такава държава! преди 6 години
А те Ъпсурдите по това дело не спряха до тук:Делото тръгна по изменение на плана, които предвиждаше отсичане на 10-тина дървета, за път, което се обжалва от ищеца(съсед). М/у временно по 3-тия начин други съседи отрязаха повечто дървета, а същият този съсед пусна молба до общината да се отрежат част от дърветата щото щяли да му паднат в/у къщата?!А докато чакаме делото, от кадастара извадили мястото от кадастъра.Е оправихме се с кадастъра и сега сме 15г. назад отново в изходна позиция!
3
0
 
7
 
! Отговори
неразбрал преди 6 години
И кво сега? Освен да им вдигнат заплатите че са се претоварили и преуморили - некой да очаква друго нещо?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли кинти да нагушили адвокати, прокурори и съдии по този случай? И ....започва всичко отначало!!
1
0
 
6
 
! Отговори
нЕма такава държава! преди 6 години
За какво говорим?! Пак дело и пак в Банкя - делото - незнайно възражение на съседи за изменение на плана - вървя около 12г. - правеха се безумни експертизи, отлагаше се за щяло и нещяло (всяко отлагане - автоматично 6м. отлагане) По едно време, главния ищец умря. Е лека му пръст, отложиха за поредни 6м. след което О-чудо човека възкръстна!А след 12 г. съдията вместо да каже ДА или НЕ изненада всички (дали?) като отсъди,че преди 12 години не бил призован правомерно един съсед и анулира делото!!!