Съд поряза силистренка: Хаджи С.Х.Р. ли? Не може!

Свидетелството се давало на всеки турист, посетил Божи гроб
16 апр 2018 08:30,
14
Съд поряза силистренка: Хаджи С.Х.Р. ли? Не може!
Божи гроб. Снимка: Reuters

Окръжният съд в Силистра отхвърли молбата на жена, посетила свещения град Йерусалим, да прибави към името си "хаджи". Магистратите отмениха решение на Районния съд в Дулово, който е допуснал промяната, след постъпила въззивна жалба на районния прокурор на Дулово.

През март м.г. жената посетила Божи гроб в Йерусалим и получила свидетелство за поклонничество, каквото се дава на всеки турист, бил на свещеното за християните място. След като се завърнала, много близки и познати започнали да се обръщат към нея с "хаджи", затова подала молба в местния съд за прибавяне на думата към името й.

Съдът в Дулово приел за важно обстоятелство посещението в Йерусалим и допуснал жената да се казва занапред хаджи С.Х.Р. Това решение задължавало общинската администрация да впише промяната в гражданските регистри.

Магистратите в Силистра обаче отменят решението с мотива, че няма доказателства за специална религиозна длъжност или обвързаност на жената, които да изискват добавката "хаджи" в документите й за самоличност. Освен това общоизвестен бил фактът, че приложеното свидетелство се дава на всеки турист, посетил Божи гроб.

Юристи припомнят пред "Монитор", че законът допуска промяна на името единствено ако то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и ако важни обстоятелства налагат това. Важно обстоятелство е например осиновяването, но не и посещението на религиозно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Е,па ...Никой не се е родил хаджия.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
General hadji Desa!
12
2
 
7
 
! Отговори
Има само един начин преди 6 години
"Хаджи" да стане част от име в днешна България. Ако лицето, което е ходило до Божи гроб има внуци, те могат да поискат тяхното фамилно име да бъде производно от личното име на дядо им (или от името на баба им), като преди него се напише "Хаджи".Например, ако дядото се казва Стоян, внуците могат да бъдат Хаджистоянови.Ако на хаджилък е ходила само баба им и тя се казва Радка, фамилното име на внуците може да бъде "Хаджирадкини". За целта е необходимо да подадат молба и да посочат аргументите си
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BotoТя не е искала да се казва Хаджи, а да се добави към името й.Както навремето е имало например хаджи Генчо. В представите на околните е било нещо като титла. Но днес титлите не са част от името. Ако си защитил докторантура, ти можеш да пишеш пред името си "д-р", когато се подписваш някъде, но от това не следва промяна в личната ти карта, там няма да пише "Доктор Иван".Така и тази жена, ако иска, когато се подписва някъде, може да пише "хаджи Светла Петрова" (името го измислям).
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това са пълин глупости - Нито на Веселин Методиев баща му се казва Методиев, нито на Иван Илчев баащ му се казна Илчев, просто са взели бащиното си име за фамилия.
9
9
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Значи за Манчестър Юнайтед може, за хаджи не може?! И след като първата инстанция е допуснала промяна, кой е обжалвал? Иначе ако тая беше ходила в Мека, сигурно нямаше да има проблем да и присадят едно джихади отпред! Съдиите са антихристи и долни пpoдaжници, в ада да гният!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олеле, милата. Тя не знае, че тези въпроси се уреждат лично и че за 2000-3000 лева, ще я прекръстят на каквото си иска.А колкото до Хаджи - Ами като иска - дайте и я бе ! Какво толкова. Тя ще се гордее, ние ще се смеем за нейна сметка и готово :)
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против , но да беше извървяла пътя , който са извървявали неините предци за да заслужат "титлата".
6
2
 
11
 
! Отговори
ХаджиГаню преди 6 години
Закъсняла си госпожа...
5
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то простотията ходи по хората. На тая госпожа и се приискало да се накипри с едно "хаджи" отпред, за да е поо-така, но не си е дала сметка, че времената са се променили и ако преди 150 години да отидеш до Божи гроб е било сериозно предизвикателство, трудно изпълнимо,изискващо сериозна подготовка и време, то днес да хванеш самолета и да се изтърсиш в Ерусалим не е нещо особено. Все едно всеки, снимал се пред Айфеловата кула да се прекръсти на "пари" или в Дубай на "кифли"...
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност по пътя на логиката би трябвало да има начин да промени името си, но не с искане до съда за нелегитимна добавка, а с промяна на данните в акта за раждане/което пък обезсмисля времево получената титла/. Навремето един зевзек искаше да се прекръсти на Манчестър Юнайтед...
3
4
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Правилно! Вярвайте в Бог, в доброто и спазвайте традициите, но не откачайте и не се фанатизирайте с религията.
2
8
 
31
 
! Отговори
Boto преди 6 години
А колко акъл трябва да имаш изобщо да си сложиш това в името?То бива да искаш да си интересен, но това ми идва повече.Ама готино звучи някак си поздрав в месната дискотека Поздрав за Хаджи със ШушанаЕх ако имам още деца ще се замисля със сигурност за нещо подобно
1
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И правилно са постъпили.