Край на ТЕЦ тормоза: Плащаш парно, а не го ползваш!

ВАС: Няма точност при отчитането на индивидуалното потребление
Обновена: 17 апр 2018 18:50 | 17 апр 2018 17:30, Камелия Цветанова
31
Край на ТЕЦ тормоза: Плащаш парно, а не го ползваш!
Снимка: Булфото, архив

Плащате парно без да го ползвате. На това обаче ще бъде сложено край, след като софиянци спечелиха поредна битка срещу ТЕЦ  в съда.

Още по темата

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за дялово разпределение и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната.

Мотивите – чрез формулата се изчислява произволно количество топлинна енергия, докато Законът за енергетиката, Законът за енергийната ефективност и Директива 2012/27/ЕС за енергийната ефективност изискват на клиентите да се фактурират действителни количества енергия, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Съдът приема, че методиката е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея.

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията.

Това задължава държавите – членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради.

Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Потреблението от отделните клиенти в сградата, отдадена от сградната инсталация се определя по изчислителен път, но въпреки това разпределеното индивидуално потребление ще е по-близо до действителното тогава, когато определеното общо количество топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация е максимално близко до действителното, пише в решението на съдиите от ВАС.

Според тях въпреки измененията и допълненията на Закона за енергетиката, направени с параграф 23 от Закона за енергийната ефективност, подзаконовата нормативна уредба, касаеща определянето на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация на сгради –етажна собственост чрез формулата по чл. 6.1.1 от
методиката, тя остава непроменена.

Решението на 3-членния състав на ВАС може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок от съобщението до страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Не е проблем сградната инсталация да се начислява само на абонатите без изключени радиатори, но чрез отопление от сградна инсталация е начин и крадците на топлина да поемат част от разходите за парното. Друга причина е, че без сградна инсталация се получава така, че неизключените радиатори би трябвало да излъчват топлина над възможностите си. Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/,които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази е
28
1
 
8
 
! Отговори
@26 преди 6 години
И как мислиш, че човек с 500лв заплата, или семейство с 500 евро заплата може да си позволи такава инвестиция? За един приятел питам. А именно хората с такива заплати имат най-голяма нужда от подобно нещо. Енергийна бедност му се вика. То като имаш пари под ръка е лесно, и аз мога да си направя къщата като космически кораб ако ми паднат пари от някъде. Ама няма да паднат, щото всичко отива в ЧЕЗ/интерком и компания.
27
1
 
7
 
! Отговори
ХА,ХААА преди 6 години
ИМА И ДРУГ НАЧИН ,БЕ...!ПРАВИШ БИБИТКИ НА ПАРТ.СЕКРЕТАР НА ПАРТИЯТА .....И ТОЙ ТЕ ВКАРВА НА ДОБРЕ ПЛАТЕНА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА---СЪС ГООООЛЕМА ЗАПЛАТА И РЕДОВНИ РУШВЕТИ!НОМЕРА Е --"УСТА И ДУПЕ"... ДА ИМАШ...ХА,ХА,ХААААААААА
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @22Ами има първоначална инвестиция.Ти какво очакваш,да е безплатно за да плащаш по малко? Е такова животно НЕМА,като не искаш да инвестираш си плащаш каквото ти кажат и подсмърчаш колко е несправедлив живота към теб.
25
0
 
0
 
! Отговори
@22 преди 6 години
Ами кажи ни другия ти начин де - какъв е, колко ти е началната инвестиция и колко ти е месечния разход. И къде се намираш. Много е лесно да си мечтаеш за слънчеви панели, ветрогенератори и т.н., ама като трябва да ги платиш нещата не са толкова розови. Да не говорим, че в България има много планини, а в планините слънчевата енергия е малко оскъдна, температурите са по-ниски, вятъра повече.
24
1
 
11
 
! Отговори
ХОДИХ И ВИДЯХ.. преди 6 години
ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ Е С ФОТО-ПАНЕЛИ ЗА ТОК , ПО ПОКРИВИТЕ В МАЛКИТЕ ГЛАДОВЕ И СЕЛА!ТАКА СЕ СПЕСТЯВА ОТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК!!!МОЖЕ ДАЖЕ И ДА ПРОИЗВЕЖДАШ И ПРОДАВАШ ТОК , НО ИСКА МНОГО ИНВЕСТИЦИИ!МИСЛИТЕ И НЕ СПЕТЕ ...МИСЛЕТЕ --КАК ОТ 5-ЛВ.----ДА НАПРАВИТЕ 500!!!!!ТОВА Е РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ--ОТКЪСВАНЕ ОТ "МОНОПОЛИТЕ " И БОРБА , ЗА СОБСТВЕНА НЕЗАВИСИМОСТ!НЯМА "ДОБРИ ЧОРБАДЖИИ"/държавни или частни..//...всеки гледа да печели от труда Ти и... да ти свали по 10 кожи от гърба../
23
4
 
7
 
! Отговори
СТАРА ИСТИНА.. преди 6 години
ПАНЕЛКИТЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ --БЯХА ПЕЧАТНИЦИТЕ ЗА ПАРИ НА ПАРТИЯТА , ОТ СЕЛЯНИТЕ ДОШЛИ ДА ЖИВЕЯТ ПО ГРАДОВЕТЕ , СЛЕД КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА!ТОПЛОФИКАЦИЯ---СЪЩО!ЕНЕРГОТО И ВиК---СЪЩО!ТОВА Е ТЕЗАТА НА ЛЕНИН---"КОМУНИЗЪМ" + ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ , НА ЦЯЛАТА СТРАНА"!ПРИ КОМУНИЗМА---"НАРОДА" Е БЕЗ ИМОТ И СРЕДСТВА ЗА ПРЕПИТАНИЕ ... ПРЕВЪРНАТ В ДОЙНА КРАВА ЗА ПАРИ И БЕЗПЛАТЕН ТРУД!!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Има и други начини освен бойлер на ток бе.Ти в кой век живееш?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма решение, за съжаление. Живеем в къща, сметките за ток са колкото за парно. И странно как са винаги кръгли суми. 100лв, 200лв, 300лв. Електромерът си отчита каквото иска, и няма как да го хванеш, нито как да си намалиш консумацията, нищо не можеш да направиш. Като няма институции, които са защитават хората срещу монополите, само можем да плащаме.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seiraTе на това се надяват че си купиш бойлер и тока скача с 50% като за начало. Ко ша каеш а? Нема как дойчовеца да плаща 25 евроцента а *** да плаща 20 ст.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнете се от тез панелки и си решете проблема! Истината е в къща, било то в града или на малко отстояние от него - ще се преродите хора и сами ще оцените позитивите! Липсата на топлофикация е само един от тях!
18
0
 
17
 
! Отговори
77 преди 6 години
Какви формули? Какви 5 лв?Смениха ни уредите за топлинно счетоводство, а пък аз взех че си монтирах и старите до новите. Разликите в показанията са фрапиращи, и разбира се в полза на "топлинните счетоводители". Поисках проверка - отговориха ми с писмо, че в нашата държава няма такъв контролен орган. Демек: НЕ СИ ХАБЕТЕ НЕРВИТЕ!... Новата формула е измислена още преди старата, това е истината. Ако не ви се вярва питайте Обдусманката.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
решението е да се вземат безжично показания от радиаторите всеки месец, а не на края на сезона, от където идват и разликите тъй като копират потреблението от миналият сезон, но тогава цената ще е съвсем друга. по 4 левчета на радиатор. по 6 месеца. Но то сега е така направено че всеки може да заяви предварително че сваля радиатор/ите/, плаща само сградна и от счетоводителя са длъжни да го отразяват.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИСТИНАТА Е ЕДНА:Оди си на село - там и водата като я има ще ти е до вратата и дърватати до вас в горичкат! Оти се блъскаш у комуналката?
15
10
 
8
 
! Отговори
seira преди 6 години
ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА:1. ТОТАЛЕН ОТКАЗ ОТ "УСЛУГИТЕ" НА ТЕЦ;2. ВЪТРЕШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ НА ЖИЛИЩНИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ;3. МОНТИРАНЕ НА КАЧЕСТВЕНА ДОГРАМА (НЕ САМО ПРОЗОРЦИ);4. ИНДИВИДУАЛНО ПОДГРЯВАНЕ НА ВОДАТА (БОЙЛЕР);5. ИНДИВИДУАЛНО ИНФРАЧЕРВЕНО ОТОПЛЕНИЕ ЗА ВСЯКО ПОМЕЩЕНИЕ.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колкото разбирам спечелили са битка за прогнозно разпределяне. Тоест в изравнителната сметка има прекалено големи разлики, по отношение на това дали ще ви надвземат или ще ви връщат, но като теглите чертата пак си плащате Данък страдна инсталация. Тоест грабеж ще има, но няма да плащате лихвите към грабежа в случай че ви надвземат.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, то и билетчето беше осъдено и какво?
12
2
 
16
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ЕДНА: преди 6 години
ПАРНОТО МИ ---ДА Е С КРАН И ВОДОМЕР ЗА ТОПЛАТА ВОДА ПРЕД ВРАТАТА МИ , ЗА ДА МОГА ДА СИ ГО ПУСКАМ И СПИРАМ , КОГАТО МИ И НЕОБХОДИМО!ИЗЧИСЛЕНИЯТА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ --ВКЛЮЧВАТ И СМЕТКИТЕ НА ЦЪР.ВУ.ЛИТЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ В НЕГО!АЙДЕ , СТИГА ВЕЧЕ .....ДОКОГА НА ГЪРБА НА НАРОДА , АРМИЯ ОТ ЧИНОВНИЦИ И ХРАНТУТНИЦИ!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-накрая стана нещо мъничко но позитивно в тази наша скапана държава. Един убит бивш/настоящ комунист - чиста карма!
10
0
 
26
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Ха дано, ама надали.. Всичко това тепърва ще се анлизира, ще се видят разни неща, ще мине още 10 пъти през разни комисии и съдилища докато накря се приеме че абоната ще си плаща дори и да не е ползвал парното. Никога не забравяйте че живеете в България, преди да повярвате на такива новини като този, които са прекалено хубави за да са истински...