Пилотът, излетял на ралито в Шумен, търсен от МВР

Изтеглил от чужда сметка близо $80 хил. с менте документи
24
Пилотът, излетял на ралито в Шумен, търсен от МВР
Снимка: Булфото, архив

Варненецът Николай Христов Георгиев, който загуби управление над колата си на рали в Шумен и рани петима зрители, се оказа издирван от 5 години от родното правосъдие.

През 2013-а година му е влязла в сила 3-годишна присъда за документна измама за 79 500 долара. Той сам се е предал на властите, пише "24 часа".

Още по темата

45-годишният варненец е бил признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд. В периода от 23 септември до 24 септември 1999 г. чрез използване на фалшиви документи изтеглил без правно основание сумата от 79 500 щатски долара.

Ефективната присъда на Георгиев влиза в сила през 2013 г.

Наказателното производство срещу него и съучастника му Петър Петров, улеснил Георгиев в извършване на документната измама, е било неколкократно спирано и възобновявано. Георгиев е привлечен задочно към наказателна отговорност.

Окръжната прокуратура във Варна издала ЕЗА на 23 май 2008 г. Георгиев е обявен и на международно издирване в страните – членки на ЕС. На 3 октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява български съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това Георгиев е локализиран в Северен Лондон, Кралство Великобритания, по сведения също на Интерпол. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три парични превода към своя сметка в България. Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода.

Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.

Издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди няколко дни, когато като автомобилен състезател по време на провеждането на рали "Мемориал Валери Великов" автомобилът му се врязва в публиката, като ранява петима, като двама от пострадалите са със средни телесни повреди.

Така в Районната прокуратура в Шумен по инцидента е образувано досъдебно производство срещу Николай Георгиев за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При положение че държавата се уптавлява от ГРОБ всичко е възможно........... в това число и осъден да стои на свобода защото е издирван от органите на реда но "не е открит на адреса на който живее" :) Толкова усилнено са го търсили че не им е останал ресурс да търсят други преступници, пък и тоя не са го намерили :)