Екстрадиция на Желяз? Няма предпоставки, смята Цацаров

За ареста на Иванчева – прокуратурата изпълнила задълженията си
12
Екстрадиция на Желяз? Няма предпоставки, смята Цацаров
Снимка: архив "Булфото"

Няма предпоставки за екстрадиране на Желяз Андреев и другите четирима българи, за което настоява американската страна.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в МС.

Цацаров и правосъдният министър Цецка Цачева са участвали в среща при премиера Бойко Борисов с посланика на САЩ Ерик Рубин, на която казусът е бил обсъден.

Още по темата

Искането за екстрадиция на Желяз е заради сделки с авиационни части в нарушение на ембаргото на САЩ със Сирия. Според защитата му той не е подозирал, че става дума за нарушение, нито е избирал сам клиентите си като служител в българския офис на американска компания.

"Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция на лицата. Български граждани могат да бъдат предавани само в ограничени хипотези. Ясно сме посочили, че според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, според нас е минимален. Тази позиция е изразена съвсем ясно пред американската страна", каза Цацаров.

В консултациите участват представители на Министерството на правосъдието и на Върховната прокуратура от наша страна и на Държавния департамент на прокуратурата на Флорида от американска страна. Цацаров обясни, че конкретното задържане на Желяз и останалите българи ще бъде избегнато. Вторият етап вече е свързан с екстрадиционно производство по същество, за което сме изложили позицията си и в днешната среща – както с политически, така и с юридически аргументи.

"Не поставяме под каквото и да е съмнение действието на Договора за екстрадиция между Република България и САЩ, но считаме, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен от българските институции", каза главният прокурор.

Цацаров допълни, че от страна на посланика на САЩ и в хода на консултациите е налице разбиране и конструктивно отношение към проблема от американска страна.

На 22 и 23 май в рамките на Българското председателство ще се проведе среща между ЕС, представен от министри на правосъдието и на вътрешните работи, главния прокурор на САЩ и др., съобщи правосъдният министър Цецка Цачева. Тя допълни, че контактите, консултациите и диалогът продължават така, че да не се стигне до екстрадиция на българите.

По-рано Цацаров коментира и случая "Иванчева" и обясни, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон.

"Аз считам, че колегите ми си свършиха работата и категорично стоя зад тях. Обвиняемата трябваше според изискванията на закона да присъства на всички действия по разследването, конкретно на огледа и на претърсването на автомобила. Не мисля, че беше прекрачена границата. Беше спазен законът", категоричен бе главният прокурор пред Нова тв.

Цацаров отново коментира думите на вицепремиера Екатерина Захариева, която каза преди седмица, че има преминати граници при ареста. Той обясни, че е искал да разбере дали изказването на министърката е била нейна лична позиция или е позиция на правителството и е получил отговор на този въпрос.

Цацаров съобщи и че ще бъдат внесени промени в законодателството за футболното хубиганство.

"Трудно мога да приема насрочване на футболни мачове, което да блокира живота на цялата столица и да води до подобни ексцесии", каза още главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО БЕШЕ КМАТ НА МЛАДОСТ, ЗА ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА ИМА ПРЕДПОСТАВКИ.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се набуташ в шамарите шашмите и шалварите за долари. Е все пак става да разчиташ на някой. Не е така като другите да тръгнеш с туристическа виза.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пратете поне Шиши, бе....
6
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Ееее толкова хора мечтаят да отидат в УСА. Играят за зелена карта ходят на интервюта за тур. виза (от посолството ги режат), на това момче му предлагат даже и безплатен транспорт до там (и то в Маями). Голяма драма се едно го пращат у Северна Корея. Нека отиде ще го оправдаят, а може и работа после да му предложат нещо агентура да е това онова тъкмо да се махне от *** . Не разбирам за какво цялата държава се занимава с този случай а момчето може (ако си изиграя добре картите) и да спечели.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да поиска политическо убежище в Русия. Путин ще му даде медал, като разбере в какво го обвиняват американците.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а какво става ако Желяз отиде на море в Гърция? заповедта международна ли е?
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матрьошката на Кремъл
2
10
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Значи краварите могат да дават оръжие на ислямистите от Сирия , но за християните и хората на Асад не може да се дава оръжие. Така ли?Чий го крепят краварите в Сирия като там не са желани и никой не ги е викал? "Освободените" Ирак, Либия и Афганистан по-добре ли сега живеят ? Точно обратното .
1
3
 
15
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Минимален, но има шанс, ако не се беше разшумяло си отиваше момчето!