Арестант осъди затворите – бил под ключ и сам

Джемал поиска 35 000 лв. обезщетение, но получи 800
Обновена: 2 май 2018 10:59 | 2 май 2018 10:45,
18
Арестант осъди затворите – бил под ключ и сам
Снимка: архив "Булфото"

Мъж, обвинен за въоръжен грабеж, осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" заради нечовешки условия в пазарджишкия арест. Арестантът Джемал Аликов от Пещера е предявил иск за 35 000 лева.

Административният съд в Пазарджик обаче го уважи частично – за 800 лева, съобщи "Дарик".

Джемал прекарал в ареста от 8 януари до 5 октомври 2016 г. Той обвинява полицията, че го е държала сам, което той намира за нечовешко и унизително отношение. Мъжът се оплаква и че непрекъснато е бил заключен и го пускали само за по час на ден да се раздвижи. Освен това нямал самостоятелна тоалетна, а се налагало да я ползва по график с други арестанти.

Джемал обяснява и че е непушач и мюсюлманин, но нито бил настанен в килия за непушачи, нито храната била съобразена с религията му.

Аликов е един от тримата обвинени за дръзкия въоръжен грабеж от офиса на пазарджишкия бизнесмен Спас Спасов на 21 декември 2015 година.

Извършителите са откраднали над 35 000 лева, килограм злато и мобилни телефони. Съдебният процес започна в края на миналата година, като след доста отлагания в момента е стигнал до разпит на свидетели и вещи лица.

Друг подсъдим по същото дело – пловдивчанинът Васил Атанасов, свидетелства на Аликов по настоящия казус. Третият е аржентинецът с испанско гражданство Фернандо Кастро. Той пък успя да осъди ГДИН през декември 2017-та, също за нечовешки и унизителни условия в ареста. И неговият иск беше за 35 000 лева, от които бяха уважени 1 800 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уникални закони в уникална държава!!! Думи нямам да изразя възмущението си. Той бил сам в ареста и това било нечовешко и унизително. Ти да видиш!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искат си ги тези 35 хиляди лева и дали ще е с кражба или дело, няма значение
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до колкото знам затворниците не плащат такси за съдебни дела.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете си скапаната държава за да не крадат и не ограбват , дайте нормални заплати на хората за да работят а не да мислят глупости . Българска работа (на кучето казваш дръж на заека казваш бягай) да ви го начукам на правосъдието.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
другият път да го оставят вързан на този дето е обрал за 1 час сами в някоя стая и да не го вкарват в пандела.Ако е жив да си ходи, ако ли не, 2х1 без прозорци...
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** той много претенциозен ве, това е затвор, не е пансион за благородни девици, не е и хотел. като вършиш престъпления трябжа да си носиш последствията. да се радва, че не са го били и че не са му пръснали задния двор
10
4
 
5
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
За държавата може да съдиш по затворите и тоалетните...Българските политици и мвр-служители не вярват, че могат да влязат в български затвор или общ.тоалетна...В затвора, трябва да те превъзпитат и подготвят за съжителство с обществото и да създадат работни навици...
9
1
 
12
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Много ме кефят коментарите, особено 1 и 3 хахах И са прави обаче. А моето мнение също е, че не може някакви *** да се чувстват самотни след като са убили и насилили много хора и да им се плаща затова, че са самотни.
8
3
 
3
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Съда може да освободи ищеца да заплаща ДТ,за вреди на държавата мисля, че не е 4%...Това, че те задържат не означава да те тормозят и лишават от основни неща...Дори кафе и достъп до телевизия са необходими
7
0
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
4% от 35 000 ,2800 ли правят?! Вземи се научи да смяташ?
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да внесеш иск за обезщетение за определена сума не трябваше ли първо да внесеш 4% от сумата предварително като такса? Той е предявил иск за 35 хил. и 4% правят 2800 лв. Отсъдили са му 800 лв., което означава, че е назад с 2 бона. Защото, доколкото знам надвнесената част от таксата не се връща. Затова имаше куриози разни хора да внасят искове за големи суми и съдът да отсъжда някакви смешни пари. Накрая се оказваше, че ищецът не само не получава нищо, но и има да дължи пари.
5
0
 
25
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Нагли та дрънкат.Хем крадат , хем с претенции.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може така? Да го държат под ключ и сам, че то това си е същото като в затвора! :)
3
0
 
27
 
! Отговори
Александър преди 5 години
Евала на правораздаването....щом уважава иска на обществено опасни рецидивисти...Не би ли трябвало да се уважава обществения интерес, а не отново ние гражданите да плащаме. Първо ни грабят, после им плащаме, че са в затвора сами и без лична тоалетна. ***....
2
1
 
29
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Следващия път, ако няма хора в ареста, някой надзирател да влезе при арестанта, че да не е самичък. Или да му пратят някоя магистралка да го гушка, пак може. Едната част на килията да я направят на части, като всяка част е за различна религия - за мюсюлмани, за будисти, за пастафарианци... Затворническата храна да е от изискани гурме ресторанти, и да е одобрена и лично от представител на религията - равин, имам... Другия начин е по-оптимизиран - бой докато му избият глупостите от тиквата.
1
3
 
37
 
! Отговори
.. преди 5 години
Тато такива ги лекуваше много бързо. Технологията му беше безотказна :)А *** на, няма го вече... сега се Евро незнам си какви.