ТЕЦ - Перник плаща: 3 000 лв. за смъртта на работник

Заради немарливост мъжът е починал от токов удар
5
ТЕЦ - Перник плаща: 3 000 лв. за смъртта на работник
Снимка: Булфото, архив

Пернишкият административен съд постанови имуществена санкция в размер на 3 000 лв. на местната "Топлофикация" заради смърт на работник.

Трагичният инцидент станал на 27 юни миналата година, съобщиха от съда.

Работник от отдела за обогатяване полезни изкопаеми видял, че удължителят, използван за захранване на преносими електрически инструменти, е паднал във водата на работната площадка пред дезинтегратора.

Удължителят бил под напрежение и имало искри.

Работникът слязъл да го прибере и при намотаването бил поразен от електрически ток, вследствие на което по-късно починал.

Защитната комутационна апаратура не е изключила използвания удължител от напрежението, което е нарушение на Правилника за безопасност на труда при разработване на находища по открит начин, констатирали магистратите.

Съдът е приел, че макар съоръжението, където е станала злополуката, да не е собственост на топлофикационното дружеството, правилно е ангажирана административно-наказателната му отговорност в качеството му на работодател, отговарящ за безопасността на труда на своя работник.

Приел е също, че техническото състояние на съоръжението е променлива във времето величина в резултат на експлоатация, атмосферни условия, повишена влажност, овехтялост и др., респективно техническият контрол върху него следва да бъде перманентен, още повече в среда с повишена за здравето опасност в район на минно добиване.

Решението на Пернишкия административен съд не подлежи на обжалване и протест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами под коя статия да ви просвети човека, като не четете и не разбирате което четете.
4
6
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 5 години
А да се правиш на интересен под статия за починал човек е характерно само за коравосърдечни, елементарни комплексари.Чувството за малоценност така те е овладяло, че си готов да се направиш на хитър във всяка ситуация, колкото и това да е ненужно.Бог да го прости човека и дано даде мир и спокойствие на близките.
3
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Много е тъжно, да гледаш как неграмотни хора коментират някакви неща. Нямате елементарна правна култура, а плюете по всичко. Глобата няма нищо общо с роднините на починалия. Те могат да си претендират неимуществени вреди от топлофикацията. Глобата е в полза на държавата и е отделна, заради неизпълнение на задължения свързани с охрана на труда. Тва да не правиш разлика между глоба и обезщетение и да коментираш плюейки е върха на простотията.
2
0
 
5
 
! Отговори
толкоз преди 5 години
дайте му 3000 лева там, ние ще си скръстим краката, кучето си лае, фургона си вървиии
1
0
 
34
 
! Отговори
Абсурдите на съда преди 5 години
Браво на съда, много голямо облекчение за семейството, с 3 хил. лева и венците няма да могат да платят.А Ковачки дето окраде каквото можа , за него 3 хил. е прическата на жена му.Помия !!!