Завличаш $79 000, 10 г. те издирват, а ти на рали – блъскаш хора!

Николай Георгиев от Варна вече излежава наказанието си от 3 г.
2 май 2018 19:12, Златко Желев
57
Завличаш $79 000, 10 г. те издирват, а ти на рали – блъскаш хора!
Колата на Николай минути преди инцидента Снимка: Радио Шумен

3-годишна присъда за документна измама в размер на $79 500 – наказанието е влязло в сила през 2013 г., но осъденият Николай Георгиев е на свобода.

Това стана ясно след инцидент на 15 април, когато състезателен автомобил се вряза в публиката на рали в Шумен.

Зад волана на колата е рали пилотът Николай Георгиев от Варна. Той не успява да вземе един от завоите по трасето на планинското рали "Мемориал Валерий Великов" и колата му удря няколко от зрителите.

Състезанието е спряно, 6-има пострадали са откарани в шуменската болница, сред тях няма с опасност за живота.

Заради инцидента на бял свят излезе досието на рали състезателя. Ден след произшествието той се предаде на властите в родната Варна.

Още по темата

След съдебна заповед да не напуска страната, издадена през 1999 г., 45-годишният варненец е засичан от службите в Англия и Испания. С влязла в сила ефективна присъда у нас, той е обявен за общодържавно и международно издирване от наши и чужди агенции, но необезпокояван се регистрира като състезал в рали със собствените си имена и лични данни.

След като се предаде, ефективната му присъда бе преведена в изпълнение и той вече е в затвора. Предстои му процес за инцидента на ралито, пише "24 часа".

Историята на Николай е достойна за учебниците по криминалистика. През 1999-а той е арестуван заедно със съучастника си Петър Петров, след като с добре измислен план успява да изпразни валутната сметка на варненски моряк в рамките на два дни. Разследването така и не установява откъде Николай е успял да намери личните данни на моряка и да разбере, че той има 100 000 щатски долара на срочен влог.

Но оттам нататък младият тогава мъж успява да допълни досието си с крупна измама. По данни на съдебните власти преди този случай той вече е бил осъждан за друго престъпление.

Знае се, че истинският титуляр на сметката получавал заплатата си във валута, която внасял в същата банка. На 13 октомври 1998 г. мъжът сключил договор за срочен валутен депозит за срок от 180 дни за сумата от 100 000 щатски долара, като разчитал на високи лихви. Година по-късно обаче той се оказал с празна сметка.

Николай измислил сложна схема, която подготвил внимателно, преди да я приведе в изпълнение. Той се свързал с Петър Петров от Пазарджик, който бил пенсионер по болест, с две деца и с 33 лв. помощи на месец - човек в изключително затруднено материално положение. Николай му казал, че търси мъж като него - малко над 40 години, и допълнил как може бързо да се сдобие с 1000-1500 германски марки срещу малка услуга.

От него се искало първо да си направи две снимки за паспорт. После му дали подпис, който трябвало да упражнява. След това му обяснили, че задачата е след време да изтегли 20 000 долара от една сметка, а останалите 80 000 да прехвърли в друга.

Напълно наясно, че става въпрос за нещо незаконно, но притиснат от липсата на пари, Петър се съгласил. По тогавашния държавен курс на долара общата сума се изчислява на 191 122,95 лв. И така планът се превел в действие.

На 21 септември 1999 г. Николай лично открил валутна сметка в банката с паспорт, обявен от истинския му собственик за изгубен 4 г. по-рано, но с негова снимка. Внесъл по сметката 100 долара и се прибрал.

На другия ден във Варна пристигнал Петър Петров. Той бил отведен във вила извън града, където му била обяснена цялата игра. На 23 септември той трябвало да отиде в новооткрит клон на банката, в който още нямало монтирани камери, с фалшив паспорт, изготвен предварително.

Той бил с данните на моряка, но със снимката на Петров, който носел и копие от договора за срочен кредит на моряка. Уговорката била да изтегли малка част от парите, а останалите да прехвърли по новооткритата преди два дни сметка на Николай.

Леко притеснен, но поблазнен от хонорара за услугата, който вече станал 10 000 долара, Петров чинно изпълнил заръчаното. Служителката в банката му разяснявала дълго, че по този начин ще изгуби сериозна сума от полагаемите лихви по срочния влог, но Петров ѝ казал, че има проблеми и сумата му трябва спешно. 

Така изтеглил 15 000 долара в брой, 5000 долара в левовата им равностойност, а 80 000 долара прехвърлил. Той излязъл от банката с куфарче, което му било дадено предварително. Удържал си полагаемото, а другото дал на Николай. След което мъжете се разделили.

Още същия ден Николай изтеглил от вече "собствената" си сметка 40 000 долара, отново от централния клон на банката. Ден по-късно - на 24 септември, изтеглил 39 500 долара, като оставил 500.

Измамата лъснала на 29 декември 1999 г., когато истинският титуляр на сметката се върнал в България и посетил офиса на банката. Мъжът искал да изтегли част от парите си и справка какво му остава. Той обаче останал неприятно изненадан, като видял сметката си напълно празна и подал сигнал в полицията.

Благодарение на записите от охранителните камери в банката разследващите стигнали бързо до измамниците.

Оттам нататък делото обикаля няколко години съдебните инстанции. Връща се за ново гледане на първоинстанционния съд, след като единият от съдебните заседатели починал.

Пред магистратите Николай и защитата му твърдят, че той е невинен. Варненският окръжен съд обаче признава вината му и му дава 3 г. ефективно плюс съдебните разходи по делото. Дори се загатва за организирана престъпна група.

Остава в сила мярката му за неотклонение - парична гаранция от 1000 лв., като съдът издава забрана да напуска страната. Въззивното дело срещу него обаче вече се гледа задочно в негово отсъствие. Пенсионерът Петър Петров също е осъден ефективно - на 8 г. затвор, че с фалшиви документи е изпразнил чужда сметка, като е облагодетелствал себе си и друго лице.

През 2013-а Николай е признат окончателно за виновен за документна измама за 79 000 щатски долара, присъдата му е 3 години ефективно при общ режим. Веднага след влизането ѝ в сила е обявен за издирване. Окръжната прокуратура във Варна издала европейска заповед за арест на 23 май 2008 г. Георгиев е обявен и за международно издирване в страните от ЕС.

На 3 октомври 2008 г. Интерпол в Мадрид уведомява българските съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това Георгиев е локализиран в Северен Лондон, Великобритания, по сведения също на Интерпол. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил 3 парични превода към своя сметка в България.

Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5450 британски лири, на 23 ноември - 5400 лири, а на 26 ноември - 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
30
 
! Отговори
отчаян преди 11 месеца
Познавам няколко бивши полицаи и един мераклия за полицай , всички са глупави и много мързеливи . Може би не всички са такива ?
43
0
 
30
 
! Отговори
Американ преди 11 месеца
От тези 160000 лева е платил на съдията, та се измъкнал леко и меко. А 1000 лева гаранция е просо прелест в неговия случай! Няма ли някой да подгони съдията за смешните присъди?
42
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В държавата на мафията това е положението.Трябва да свиквате.....
41
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз предлагам да се създаде фонд за издирване на престъпници. С тези средства да се плаща на частни лица да издирват престъпници. Смятам, че за година поне с 50% ще намалеят издирваните. И доста хора ще се наемат да вършят това за едни 20 хилки на калпак да речем. Спокойно могат да уволнят 10000 куки, така или иначе файда няма от тях особена.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз предлагам пред всяко мвр да сложат табела "Молим всички извършили престъпления да се явят в полицейските участъци самида се закопчаят и затворят в килиите . Много. много ви молим, елате. " Трагична и комична ра. бота и банкянския ч.еп има наглостта да излиза в европейския парламент и да казва че щял с престъпността и корупцията да се справи до три години.
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ми хареса изказване на министъра на вътрешните работи, които каза че в полицията се назначават хора, без познания и умения, с елементарно ниво на обща култура, които са на по двадесет и седем - осем години и това им е първа работа, като я започват с единствената цел да работят някъде. Тоест скрап. Затова резултатите са такива.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чий го дириш в България, като не ти харесва тук???

Яхвай камилата и потегляй за Анадола!!! Ние също ще се радваме на твоето отсъствие.
------
Защо? Срам ли те е да виждаме на място колко сте зле?
37
7
 
6
 
! Отговори
до Турчина преди 11 месеца
Чий го дириш в България, като не ти харесва тук???

Яхвай камилата и потегляй за Анадола!!! Ние също ще се радваме на твоето отсъствие.
36
0
 
36
 
! Отговори
Daniboy преди 11 месеца
Морякът и близките му сигурно отдавна са се поболели и споминали, но на милиционерите нормалните хора са им последна грижа. Нали никой не смята, че такъв човек ще се разхожда необоспокояван, ако няма протекции? Да си го кажем, милицията и мафията в тази държава са ръка за ръка, приятели и винаги са се поддържали. За нормалните няма живот в това блато. Обречени са на мутро-милицинерски произвол и тормоз!
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи ако те издирват, излезеш ли в чужбина, все ще те намерят, по отпечатъци или друго, ако си седиш в БГ - няма проблеми, няма да те хванат.

Чудя се избягалите скоро затворници дали не са открили бар на Слънчака и да се кефят на живота...
34
0
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 11 месеца
До Турчин

Добре ли сте?
33
10
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 11 месеца
Супер модерната, развита, велика БЪЛГАРИЯ (само за пред турците де). хахахахахахахаха
32
2
 
22
 
! Отговори
Клара преди 11 месеца
Поредният български абсурд!
31
1
 
32
 
! Отговори
МакКонар преди 11 месеца
А на човека върнати ли са 100-те хиляди долара и ако не са, онези тунеядци защо не им ги вземат от джоба. Нашата милиция ни лази!
30
0
 
11
 
! Отговори
Неук преди 11 месеца
Виновен, че и видно май рецидивист ще се окаже, но едно е грешно в статията. НЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ИНЦИДЕНТ ПО ЗАТВОРЕН МАРШРУТ. ТАМ ИМ ЯСНО РАЗПИСАНИ ОТГОВОРНОСТИ НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ПУБЛИКАТА, НО ПРИЧИНЕНИ ВОЛНО ИЛИ НЕ ЩЕТИ НА ЛИЦА ОТ КОЙТО И ДА Е УЧАСТНИК-СЪСТЕЗАТЕЛ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА САНКЦИЯ. ВИНОВНИ СА ОРГАНИЗАТОРИТЕ.
29
0
 
19
 
! Отговори
Краси преди 11 месеца
Ако не беше станала катастрофата никога нямаше да влезе в затвора.В РБ се издирват 1000 прстъпници с влязла в сила присъда.Но, никой не ги търси.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това напоително възторгване на журналиста от тоя нашенец не ми е интересно!Разбирам,че много му се ще да е като него,ама не му стиска!В крайна сметка парите на моряка възстановени ли са?
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Охрана на съденбата власт! Тази организация е на нашите издръжки! Предлагам да не взимат заплати докато не приберат всички издирвани и избягали
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ай стиига,бе. 16 млрд ддс, 4 млрд. ктб, 1,2 млрд чез, мн млрд в здравна каса, още мн млрд откраднати от шайката евро субсидии и на никой не му пука. Днес сте седнали с претоплена и евтина манджа рейтинг да гоните.
25
1
 
34
 
! Отговори
Турчина преди 11 месеца
Нема такава държава! Има излязла присъда от 10 години, а оня си живее съвсем нормално даже в ралита участва. "Издирват" го в цял свят, а той е пред очите им. За тея 10 години със сигурност е посещавал МВР и КАТ за да подновява книжка и лична карта иначе не би могъл да участва в рали без валидни документи. И как има валидни документи без да е хванат до като ги изкарва!? БГ правосъдие...