Завличаш $79 000, 10 г. те издирват, а ти на рали – блъскаш хора!

Николай Георгиев от Варна вече излежава наказанието си от 3 г.
2 май 2018 19:12,
57
Завличаш $79 000, 10 г. те издирват, а ти на рали – блъскаш хора!
Колата на Николай минути преди инцидента Снимка: Радио Шумен

3-годишна присъда за документна измама в размер на $79 500 – наказанието е влязло в сила през 2013 г., но осъденият Николай Георгиев е на свобода.

Това стана ясно след инцидент на 15 април, когато състезателен автомобил се вряза в публиката на рали в Шумен.

Зад волана на колата е рали пилотът Николай Георгиев от Варна. Той не успява да вземе един от завоите по трасето на планинското рали "Мемориал Валерий Великов" и колата му удря няколко от зрителите.

Състезанието е спряно, 6-има пострадали са откарани в шуменската болница, сред тях няма с опасност за живота.

Заради инцидента на бял свят излезе досието на рали състезателя. Ден след произшествието той се предаде на властите в родната Варна.

Още по темата

След съдебна заповед да не напуска страната, издадена през 1999 г., 45-годишният варненец е засичан от службите в Англия и Испания. С влязла в сила ефективна присъда у нас, той е обявен за общодържавно и международно издирване от наши и чужди агенции, но необезпокояван се регистрира като състезал в рали със собствените си имена и лични данни.

След като се предаде, ефективната му присъда бе преведена в изпълнение и той вече е в затвора. Предстои му процес за инцидента на ралито, пише "24 часа".

Историята на Николай е достойна за учебниците по криминалистика. През 1999-а той е арестуван заедно със съучастника си Петър Петров, след като с добре измислен план успява да изпразни валутната сметка на варненски моряк в рамките на два дни. Разследването така и не установява откъде Николай е успял да намери личните данни на моряка и да разбере, че той има 100 000 щатски долара на срочен влог.

Но оттам нататък младият тогава мъж успява да допълни досието си с крупна измама. По данни на съдебните власти преди този случай той вече е бил осъждан за друго престъпление.

Знае се, че истинският титуляр на сметката получавал заплатата си във валута, която внасял в същата банка. На 13 октомври 1998 г. мъжът сключил договор за срочен валутен депозит за срок от 180 дни за сумата от 100 000 щатски долара, като разчитал на високи лихви. Година по-късно обаче той се оказал с празна сметка.

Николай измислил сложна схема, която подготвил внимателно, преди да я приведе в изпълнение. Той се свързал с Петър Петров от Пазарджик, който бил пенсионер по болест, с две деца и с 33 лв. помощи на месец - човек в изключително затруднено материално положение. Николай му казал, че търси мъж като него - малко над 40 години, и допълнил как може бързо да се сдобие с 1000-1500 германски марки срещу малка услуга.

От него се искало първо да си направи две снимки за паспорт. После му дали подпис, който трябвало да упражнява. След това му обяснили, че задачата е след време да изтегли 20 000 долара от една сметка, а останалите 80 000 да прехвърли в друга.

Напълно наясно, че става въпрос за нещо незаконно, но притиснат от липсата на пари, Петър се съгласил. По тогавашния държавен курс на долара общата сума се изчислява на 191 122,95 лв. И така планът се превел в действие.

На 21 септември 1999 г. Николай лично открил валутна сметка в банката с паспорт, обявен от истинския му собственик за изгубен 4 г. по-рано, но с негова снимка. Внесъл по сметката 100 долара и се прибрал.

На другия ден във Варна пристигнал Петър Петров. Той бил отведен във вила извън града, където му била обяснена цялата игра. На 23 септември той трябвало да отиде в новооткрит клон на банката, в който още нямало монтирани камери, с фалшив паспорт, изготвен предварително.

Той бил с данните на моряка, но със снимката на Петров, който носел и копие от договора за срочен кредит на моряка. Уговорката била да изтегли малка част от парите, а останалите да прехвърли по новооткритата преди два дни сметка на Николай.

Леко притеснен, но поблазнен от хонорара за услугата, който вече станал 10 000 долара, Петров чинно изпълнил заръчаното. Служителката в банката му разяснявала дълго, че по този начин ще изгуби сериозна сума от полагаемите лихви по срочния влог, но Петров ѝ казал, че има проблеми и сумата му трябва спешно. 

Така изтеглил 15 000 долара в брой, 5000 долара в левовата им равностойност, а 80 000 долара прехвърлил. Той излязъл от банката с куфарче, което му било дадено предварително. Удържал си полагаемото, а другото дал на Николай. След което мъжете се разделили.

Още същия ден Николай изтеглил от вече "собствената" си сметка 40 000 долара, отново от централния клон на банката. Ден по-късно - на 24 септември, изтеглил 39 500 долара, като оставил 500.

Измамата лъснала на 29 декември 1999 г., когато истинският титуляр на сметката се върнал в България и посетил офиса на банката. Мъжът искал да изтегли част от парите си и справка какво му остава. Той обаче останал неприятно изненадан, като видял сметката си напълно празна и подал сигнал в полицията.

Благодарение на записите от охранителните камери в банката разследващите стигнали бързо до измамниците.

Оттам нататък делото обикаля няколко години съдебните инстанции. Връща се за ново гледане на първоинстанционния съд, след като единият от съдебните заседатели починал.

Пред магистратите Николай и защитата му твърдят, че той е невинен. Варненският окръжен съд обаче признава вината му и му дава 3 г. ефективно плюс съдебните разходи по делото. Дори се загатва за организирана престъпна група.

Остава в сила мярката му за неотклонение - парична гаранция от 1000 лв., като съдът издава забрана да напуска страната. Въззивното дело срещу него обаче вече се гледа задочно в негово отсъствие. Пенсионерът Петър Петров също е осъден ефективно - на 8 г. затвор, че с фалшиви документи е изпразнил чужда сметка, като е облагодетелствал себе си и друго лице.

През 2013-а Николай е признат окончателно за виновен за документна измама за 79 000 щатски долара, присъдата му е 3 години ефективно при общ режим. Веднага след влизането ѝ в сила е обявен за издирване. Окръжната прокуратура във Варна издала европейска заповед за арест на 23 май 2008 г. Георгиев е обявен и за международно издирване в страните от ЕС.

На 3 октомври 2008 г. Интерпол в Мадрид уведомява българските съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това Георгиев е локализиран в Северен Лондон, Великобритания, по сведения също на Интерпол. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил 3 парични превода към своя сметка в България.

Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5450 британски лири, на 23 ноември - 5400 лири, а на 26 ноември - 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
12
 
! Отговори
пецата преди 5 години
ония е като вин дизел от бързи и яростни ,престъпник който се състезава с автомобили, ще речеш че филма са го правили с идеи от неговия живот
22
4
 
10
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Цялата тази история се случва при Борисов 1/2. Ние ги хващаме те ги пускат. Така казваха. С такива примери става ясно кой всъщност руши институциите. Всички те са във вашите ръце господа от Герб и за това е този резултат. Нямам думи. Не мога да повярвам, че това се е случило и се случва въобще в Европа. Шенген ли? То добре, че не са ни изхвърлили там където ни е мястото. Просто нямам речник да опиша кво мисля и чувствам....
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са уникални ТЕЛЕТА.Да коментирам какво и защо вече не намирам за нужно.Все едно да говоря на амеба.Толкова е трагично положението че очевадно няма спасение.
20
0
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
До ПепоПепо, това е вторият Левски, ве! Истински БЪЛГАРИН!!!
19
0
 
10
 
! Отговори
ист преди 5 години
България е 900 милиона жители, а полицаите са само 50 хиляди. Голям успех е че след 10 години активно издирване, сам се е показал на полицията. Явно не е бил сам в измамата.
18
0
 
36
 
! Отговори
Алоууууу! преди 5 години
Какво е станало с 79 000 $ или 100 000 $ на морякът,който е плавал като затворник на корабите десетки години ,за да спести за семейството си за нормален живот! Върнати ли са парите на моряка? И защо само 3 г. затвор???? Той е обрекъл на глад един моряк ,прахосал десетки години от живота си като се е трудил денонощно! Та,какво е станало с парите??? Никой съдия не се интересува дали решенията на съда се изпълнчват!! Нито един ! Това е корупция,съграждани!!!! Съдебна !!!
17
0
 
5
 
! Отговори
"КВАЛИТЕТ - 21& преди 5 години
Браво на квалитетния специалист! Искрено му завиждаме!!! И ние сме квалитетни, но сме от Стара Загора, и сме някак провинциални...
16
0
 
16
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Интересно ми е защо едва ли не двама престъпници ги правят герои. На мен са ми интересни други два въпроса - първо - какво се е случило с нищо неподозиращия човек, изкарал с труд парите си? Получил ли си ги е обратно или не? Второ, как така за толкова време нашите, а и не само нашите а и ЧУЖДИ служби не са го хванали при положение че е замесен и с продажба на наркотици? Остава впечатление, че в западните държави съществува чадър над такива хора. Засичат се, регистрират се, но не се пипат!
15
4
 
17
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Българина е изключително изобретателен, ако става въпрос за измами, далавери и бързи пари по "най-честния" начин. Просто това им е в кръвта!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайна сметка шофьорлъкът му е видял сметката :)
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Организаторът на схемата, който се е и облагодателствал от парите, му дали 3 г., а на пенсионера по болест, чрез който станали нещата - 8?????Е, нема такава държава!
12
1
 
10
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Пита се какво са правили минцифайките през цялото това време ?!?
11
8
 
9
 
! Отговори
Не защитавам МВР, НО преди 5 години
ако ще се почувствате по-добре, мога да ви кажа, че подобни неща не се случват само у нас, но във всички демократични страни. Нямам предвид САЩ, там нещата са още по-зле, всеки полицай може да ви застреля не по-зле от престъпниците, при това вероятността даже е по-голяма.Скоро в Исландия избяга заторник, не знам дали през централния вход, но след това с един и същ полет отлетя за Швеция заедно с премиера на страната.
10
1
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.Поне 80% от БГ бизнесмените трябваше да са със запорирани сметки ако това работеше и тук. Да не говорим за Пеевски и други като него
9
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Този ще влезе в статистиката като заловен издирван. Може и да наградят някого :)Пък колко надници са платени на няколко институции от 1999 до 2018 год. ...
8
0
 
22
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Е, ама този измамник много смел-търсен навсякъде, а той се разхожда свободно в БГ. Дали само той е от тази схема на кражбите???Как може в Англия, като не представиш документ за произход на парите, за някакви си 5000-7000 лири,да ти запорират сметката, а тук прехвърлят милиони и нищо...после върви разправяй, че в БГ няма корупция, как да стане?
7
4
 
6
 
! Отговори
Не защитавам МВР, НО преди 5 години
това което се случва е напълно нормално за страна в която управляват хора чието верую е "колкото по-малко държава, толкова по-добре", в която единствен критерии за успех е пачката и в която приоритет са правата на малцинствата (а престъпниците са малцинство). Всеки успял, тоест имащ дебела пачка си купува адвокат, прокурор, съдя и полицай, все пак и те се стремят да станат успешни.Най-умното което може да направи полицая днес, е да се направи, че не е видял, иначе може да излезе виновен.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАВЛИЧАЙ МИЛИАРДИ И СИ ПРАВИШ МЕДИЙНА АГЕНЦИЯ - ТОРЕН БРЪМБАР
5
1
 
16
 
! Отговори
ГутенБулГаНишеАрбайт преди 5 години
Така е в страната на неограничените възможности...БайГанландия.
4
1
 
25
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Тази скъпа и многобройна полиция работи ли изобщо?