В психиатриите у нас – насилие, нечовешки и унизителни условия

В затворите било пълно с въшки и хлебарки, дори и след ремонт
Обновена: 4 май 2018 20:30 | 4 май 2018 20:28, Камелия Цветанова
29
В психиатриите у нас – насилие, нечовешки и унизителни условия
Снимка: Булфото, архив

Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа представи доклад за България, в който се отчита слабо подобрение в условията в местата за изтърпяване на наказания у нас.

В документа се посочва, че служителите в тези институции все още са недостатъчно, както и че в психиатриите условията са нечовешки и унизителни. Миналата година представители на комисията са посетили полицейски управления, места за изтърпяване на наказания, психиатрични заведения.

Още по темата
В доклада се отчита подобрение на условията в местата за полицейско задържане, но се отбелязва и че оплакванията за физическо насилие там продължават. Допълва се, че не са били приложени препоръките за осигуряването на задържаните на достъп до адвокат и лекар.

В местата за изтърпяване на наказания се отчита подобрение по отношение на материалната обстановка, но се отбелязва липсата на чистота и наличието на паразити дори там, където обзавеждането е ново.

Корупцията е все така сериозен проблем и служителите в затворите остават в основата на внасяните незаконно предмети, пише в доклада. Допълва се, че жалбите за лошо отношение от страна на служителите към затворниците намаляват, но продължава насилието между лишените от свобода. Настоява се за осигуряването на необходимите здравни грижи за затворниците.

При посещение в психиатрията в Раднево пратениците са установили множество оплаквания от заплахи и физическо насилие над болните. Българските власти са призовани да предприемат мерки за запълване на недостига от служители в тази и подобни други институции в страната.

По повод посещенията в домове за психично болни се отчита липсата на чистота до степен на нечовешки и унизителни условия. Комисията заявява, че се налага горчивият извод, че хората там са забравени от държавата.

При посещението си в центъра за задържане на чужденци в Любимец пратениците на комисията са получили оплаквания от неуважително отношение и са установили много лоши материални условия. Недостатъчен е бил достъпът до здравни грижи, липсвали са преводачи и подходяща храна, както и играчки и дрехи за децата там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно. Държавата плаща на трима санитари заплата в едно отделение да поддържат чистотата и редът в едно отделение от 50 пациента 24 часа на ден. А 5 полицай водят един задържан психично болен.Значи самотния санитар на смяна е колкото трима полицай. Тези които проверяват психиатрични заведения първо да проверят какво се случва в държавите от ,които идват тези проверки и стандарти. На колко пациента колко санитари сестри и социални работници.
25
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
До 22През1989 година вече имаше. Така че не лъжа и си създай самодисциплина преди да кажеш нещо се увери дали е вярно, защото се оказва че вие лъжете.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Ми такива са защото само знаете да мрънкате и да чакате някой да ви оправи живота.
23
1
 
0
 
! Отговори
scott преди 5 години
До Анонименко? да ти кажем: през дауечната 1979-та съм работил на правец 8Д. Повечето ги беше страх от тва, обаче разни масиви кат медицински и поуицейски задължително беха вече на комп. и да, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се пазеше и второ копие на дискета, че кат забие или умре.....................сичко "изчезва". Муахахахаха. да си чувал за бакфайлове под dos?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 лъже! Тогава нямаше компютри!
21
2
 
12
 
! Отговори
Шизо-то преди 5 години
Статията е списана или от няколко "журналист-а", или от един потенциален "пациент". Ретроградните практики като: въведение, теза, изложение и заключение, явно са отдавна забравени. Къде се развива дeйствието: психиатрии, полицейски управления / арести, затвори и центрове за задържане на чужденци. Обобщени са в заглавието като "психиатрии" (предполагам от обща неграмотност, но е доста близко до hate speech). Някой изобщо чете ли ги тези статии, преди да натисне Publish.
20
12
 
1
 
! Отговори
Радев преди 5 години
То и аз съм за там, обаче взеха че ме сложиха за президент. Незнам какви са ми задълженията като такъв, така че се заяждам с опозицията на Нинова, понеже правя каквото тя ми заповяда!
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Условията са нечовешки и унизителни у нас навсякъде. Не само в психиатриите.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как тихо и спокойно си отиваме.......................
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БерлинТАМ ТИ Е МЯСТОТО
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само аз ли не схващам каква е връзката между заглавието и съдържанието на статията?
15
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
Навремето когато от казармата ме вкараха в лудницата в Ловеч, там нарочно ме вкараха да видя съдебните зад решетките и ме заплашиха, че ако не се подчинявам ще ме пратят при тях, а друг доктор ме заплаши че влезна ли един път в компютъра излизане няма. Това беше по времето на социализма. Човешката трагедия която може да се види там в никой филм не съм гледал.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова като дучо лудия де 21 година го не гледат и тоя си прави каквото си иска в ловеч че брат му полицаи абе ненормална държава
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те нормалните са тотмозени, а какво остава за психично болните .
12
4
 
21
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Четвъртият свят.
11
0
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Съвсем нормално е в такова агресивно селско просташко общество, като българското, което се самоубива и трепе по пътищата с МПС, да се тормозят и психично болните хора и да се опражнява полицейско насилие и да не се спазва закона към задържаните!!!Простака е невеж, той е нагъл и агресивен, мисли си че света се върти около него и всички са му длъжни и трябва да се съобразяват с него!!!Агент Дейви Маккалистър!ЦРУ!!!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унизително е да се наричаш българин, но рептилите от ЕС са прекалено деликатни да го кажат на европартньора си, че от него не става и чeп за зеле и ще го загубят като послушковец и васал.
9
14
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
А по-добре е да обикалят улиците психично болни и всеки ден цял квартал да трепери от един такъв човек ???
8
8
 
28
 
! Отговори
Медицинската мафия преди 5 години
Докторите са най-големите банддюги - мафията в бели престилки!За тях човекът е просто една клинична пътека, касичка, която източват.И изобщо, изобщо не им дреме как си, зле ли си, добре ли си. Опитно зайче, с което експериментират - тъпчат те с хапчета на метода проба/грешка.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То цяла Тикволандия в една огромна психиатрия.