Служителите на Здравната каса остават в ареста

Чрез престъпната схема са източили около 1 милион лева
Обновена: 12 май 2018 22:40 | 12 май 2018 22:38,
9
Служителите на Здравната каса остават в ареста
Снимка: Архив, Булфото

Двамата служители на Здравната каса в Пловдив Иван Деспотов и Владимир Манев остават в ареста, реши тази вечер Пловдивския окръжен съд.

Още по темата

Те са обвинени за подкуп и документна измама.

Според съда за Деспотов и Манев -  единият директор на дирекция, а другият негов подчинен, е налице обосновано предположение двамата да са извършили това, в което са обвинени, затова трябва да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Освен това има опасност да извършат друго престъпление, предава БНР.

По време на заседанието прокурор Светлозар Чераджийски подчерта, че ако мярката е по-лека, двамата могат да повлияят на свидетели. Има опасност и да манипулират компютърните системи в Регионалната здравна каса, тъй като притежават достъп до сървърите.                                           

Около 1 милион лева са били източени от аптеки фантоми чрез схема с фалшиви рецепти за скъпи лекарства, посочиха още от държавното обвинение.

Иван Деспотов е предоставял данните за пациентите, предимно болни от хепатит С. Така за лечението им, което е над 20 хиляди лева на месец, касата е плащала два пъти.

Съучастници на двамата служители от Здравната каса са собственикът на аптеки Николай Александров, на когото през седмицата беше наложена парична гаранция от 20 хиляди лева, и подставенотото лице - социалнослаб пловдивчанин, който се е водел управител на кухите аптеки. Той също е на свобода с парична гаранция 3 хиляди лева.  

Решението на съда подлежи на обжалване пред по-висока инстанция.

Заседанието беше насрочено за  17 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
А преди 5 години
Никакво пускане на такива където крадат на хората парите-ние ще внасяме здравни осигуровки а пък Ванката Деспотов да ги краде -ами защо тогава хората да си внасят здравните когато няма контрол върху парите на хората .Всичко каквото е присвоил да го върне в НЗОК и да си понесе заслуженото.С чужди пари лесно се правят палати.
7
1
 
2
 
! Отговори
Amiuo преди 5 години
I Arhitekti, prokurori, sadii, advokati ste ima obeseni...
6
0
 
13
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
Господа, вижте какво пише:"Служителите на Здравната каса остават в ареста."Пълното членуване означава, че всички служители на Здравната каса са в ареста.А в ареста са двама, не всички!Добре - грешчица, ама... Задържаните имали достъп до компютрите на касата.Арестувани могат да управляват информационната система на Здравната каса или някой с техните пароли, имена и електронни подписи?!Тогава и съдиите, и системната администрация на НЗОК са за затвор!Да оспорите някак?!
5
0
 
6
 
! Отговори
Leei преди 5 години
Oste, oste, oste...
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То оставаше да ги пуснат след бъркането в кацата с меда.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната гинка с бизнес. Пуснете човекът да купи нещо.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обосновано предположение" е нелогичен израз. Щом нещо е обосновано, значи е факт.Този израз е от лексиката на физкултурника Цв. Цв., затова "обосновано се предполага", че авторът страда от недостиг на изразни средства.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подставения бил социално слаб,но си е платил гаранцията от 3000 лева- много интересно!