Мирослав Боршош пред Темида заради НДК

Бившият директор е обвинен за неизгодни сделки и присвояване
8
Мирослав Боршош пред Темида заради НДК
Снимка: БулФото, архив

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Той е обвинен за нецелево разходване на пари, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда, припомнят от държавното обвинение.

Още по темата
Разследването започна през юли миналата година.

Боршош отива на съд за това, че се е разпоредил с близо 3.5 млн. лв. да се заплатят разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерски съвет от август миналата година е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били за преустройството, модернизацията и адаптирането на
основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В хода на разследването е установено, че за две години - от 2015 до 2017 година Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.
За това били платени близо 390 хил. лв.

Събрани са още и доказателства за друго престъпление, с което според прокуратурата държавата е ощетена с над 28 хил. лв. Този път става дума за купуване на коли, като в същото време НДК е разполагало с кола и микробус. Въпреки това и преди да изчака решението на МС Боршош сключил договор за оперативен лизинг на кола и били платени 14 199 лв. След това пък МС уважил искането и на НДК е предоставена за временно ползване и стопанисване друга кола. Договорът за лизинга не бил прекратен, а дори подновен следващата година.

Прокуратурата твърди още, че за една година Боршош сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са за ПР-ски и адвокатски услуги.
Друго обвинение срещу Боршош е за присвояване на 3 971 999,52 лв.

Председателят на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев е обвинен за това, че е принудил и заплашил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка, да подпишат протокол за провеждане на открита процедура за ремонта на НДК.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Руцифер преди 3 години
А, дъщеричката му, Радина Боршуш ни я пробутват навсякъде. То не бяха сериали, то не бяха филми, а да кажеш, че е кой знае каква актриса, за втори курс НАТФИЗ, по-скоро не е. От класа и има доста по-добри, ама .........
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справка ЦВЪКИ !Докато платени избиратели ги държат на власт ..... НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ !
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Нали беше седесарин бре, от младежкото СДС?Или предвидливо се е преориентирал, когато му е било времето? Брей, пъргави младежи!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния герберски бушон гръмна. А тиквун за Обира на КТБ кога ще бъде съден????А цацко????
4
2
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
НЕЩО ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТОКА ЩЕ ПИШЕТЕ ЛИ ?
3
1
 
17
 
! Отговори
Един преди 3 години
Боршо е човек на Баце. Няма да бъде осъден. Още въпроси?
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един крадлив герберазин утчече в канала.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като го осъдят - на дръвника. Има твърде много хора в София вече, трябва да освобождаваме място.