Окончателно: 30 г. затвор за наркомана, разфасовал майка си

Кристиян Гочев злоупотребявал и с алкохол, развил и шизофрения
1 юни 2018 17:45,
26
Окончателно: 30 г. затвор за наркомана, разфасовал майка си
Снимка: "24 часа"

Окончателна присъда от 30 г. затвор получи разкрит случайно двоен убиец, заклал брутално майка си и дядо си. След убийствата той поканил приятели наркомани в апартамента, докато телата на жертвите били в съседната стая.

Присъдата е на състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Николай Дърмонски и членове Румен Петров и Валя Рушанова, стана ясно вчера, предаде "24 часа".

Кристиян Гочев от години имал проблеми с наркотиците. Друсал се с амфетамини, пушел и трева. Злоупотребявал и с алкохола. Често избухвал, а заради дрогата развил и параноидна шизофрения. Лекуван е в психиатричната клиника в Курило през 2008 г.

30-годишният мъж живеел с майка си Мариана и дядо си Валентин в апартамент в столичния кв. "Хаджи Димитър".

Още по темата

Никога не е работил, а след като майка му се разболяла от рак, и тя спряла да се труди. Семейството се издържало от пенсията на баща ѝ Валентин. Мариана често пиела, което дразнело Кристиян, въпреки че и той посягал към чашката. Младият мъж не бил близък с баща си, който след развода с майка му не поддържал връзки с него.

Въпреки злоупотребите с дрогата, Кристиян бил контактен и лесно си намирал гаджета, макар после да ги нагрубявал. Още на 20 г. станал баща на син, но скоро след раждането на момчето се разделил с майката. Рядко се виждал с детето. Държал се странно, често избухвал.

Заради изблиците на агресия майка му поставила метални решетки на вратата на хола, в който спяла. През деня, когато излизала, портата била заключена, защото синът ѝ често крадял бижутата ѝ и ги залагал, за да си набави пари за дрога.

На 25 юли 2016 г. Кристиян подмамил майка си да излезе от нейната част на жилището, като я помолил да му направи сандвич. Жената се съгласила и отишла в кухнята. В този момент бесният от забавянето Кристиян грабнал меч, тип мачете, и започнал да коли майка си. Използвал още 3 ножа, наръгал майка си 45 пъти. Единият нож останал да стърчи забит във врата на жената.

Заради виковете ѝ в кухнята влязъл дядото на Кристиян - Валентин. Наркоманът скочил върху него и грабнал точило за нож. Забил го в окото му и почнал да скача по гърдите на мъжа.

След убийствата Кристиян преместил телата от кухнята в хола. Отишъл до магазина и купил препарати, с които измил стаята, в която убил роднините си. Взел духалка и въпреки огромната жега навън я включил да работи на максимална мощност. Пред разследващите той казал, че идеята му била да гледа как телата ще се пръснат.

Когато започнала да се носи лоша миризма обаче, той облепил вратата с тиксо.

На 26 юли взел пръстени и гривни на майка си и ги оставил в близка заложна къща. Срещнал се с трима приятели, с които се друсали, и ги поканил у дома си.

Мъжете стояли 20-ина минути в кухнята, но не разбрали, че в съседната стая има 2 трупа. След това Кристиян и един от приятелите му взели колата на Валентин и тръгнали към Локорско.

"Утрепах ги", признал Кристиян пред приятеля си, който не му повярвал.

Гочев останал там, а на следващия ден овчар намерил дънки и яке в гората. В джоба на панталона имало портмоне с лична карта в него. Затова човекът го занесъл в полицията. На 29 юли МВР служители отишли в жилището, за да му дадат документите. Никой не отворил, но отвътре се носела миризма. Криминалистите се усъмнили, че нещо не е наред и викнали ключар, за да им отвори апартамента.

Вътре гледката била ужасяваща. Ръководството на СДВР по-късно предложило на полицаите, открили труповете, да отидат на психолог.

При огледите в дома са открити и амфетамини, а Кристиян бързо е заподозрян за двете убийства и е обявен за издирване.

Арестуван е на следващия ден, докато се разхождал из Локорско гол до кръста. По тялото му личали драскотини от храсталаци, през които минавал. Гочев твърдял, че не помни какво се е случило и поискал от полицаите цигара.

След първоначалното задържане той е пратен в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. След изследвания, продължили около месец, се оказало, че въпреки дрогата и параноидната шизофрения Гочев е вменяем и може да носи наказателна отговорност за убийствата.

"Изследвайки фактите от младежките му години, съдилищата са установили причините за отключилото се психично заболяване. В основата му била засилващата се злоупотреба с психотропни вещества в комбинация с алкохол и нежеланието му да я прекрати", пишат върховните съдии. Тя е предопределила задълбочаващата се през почти половината от съзнателния му живот социална и морална деградация и логично е довела до извършването на инкриминираното деяние.

Престъплението не е осъществено при болестно стеснено съзнание, а е подплатено от ненавист към майка му Мариана Гочева. В нейното поведение Кристиян е търсел оправдание за собствения си провал като учащ се, като баща и към приятелите си.

На Кристиян не е наложен доживотен затвор, тъй като на първа инстанция - пред Софийския градски съд, той признава вината си и по закон присъдата му е намалена с 1/3. Подсъдимият 2 пъти обжалва и иска присъдата му да бъде намалена.

"Свидетелите еднопосочно са установили честата безпричинна агресивност и жестокост на Гочев към близките му, приятелите му, а и към непознати. Това се е потвърдило и при специфичното психиатрично и психологическо изследване на личността му", пише в мотивите на ВКС за решението, което е окончателно. Според магистратите в хода на изтърпяване на наказанието Кристиян Гочев ще има шанса да докаже дали е променил отношението си към "общочовешките ценности и обществените норми на поведение", дали е годен да се вгради адекватно в обкръжаващия го свят и така да скъси престоя си в затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМА КАК, АКО Е ХАЗАРСКА УКРА ОТ НОВИЯ ХАЗАРСКИ ХАГАНАТ УКРАЙНА, ПУСНЕТЕ ГО И МУ СЕ ИЗВИНЕТЕ!
19
0
 
3
 
! Отговори
ДаСкъси ли преди 5 години
И.з.р.ода убиец на най-близките си и използвач наготово от тях някой се загрижилкак да му сескъсял престоя зад решеки.Е,като се скъси и излезеотново да убива невиннинека съдията детого пусне,ДА ГО ЗАМЕСТИ
18
0
 
2
 
! Отговори
Некой Си (R) преди 5 години
.....
17
1
 
3
 
! Отговори
мммххх преди 5 години
До Анонимен 11Или пък московски?
16
1
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
Всеки божи ден се срамувам, как имаме най-неадекватната съдебна система в целия свят!Положението е толкова тежко, че 99% от съдиите са дирвктно за затвора! А законите трябва да бъдат преразгледани много сериозно! Ето до това дередже ни докараха политиците, след като десетилетия наред контролират съдебната система! Съсипаха всичко само и само да няма кой да ги осъди за кражбите им! Все едно народа неможе да раздаде улично правосъдие... ***!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бацил,който убива приемника си,има много такива и за съжаление заразява най-близките хора,това е болест с фатален край,както за бацила,така и за заразените,трябва да им се даде възможност да се откажат от него и специализирана институция да го изолира от обществото и близките ако трябва и доживотно
14
2
 
21
 
! Отговори
56054 преди 5 години
" Гочев ще има шанса да докаже дали е променил отношението си към "общочовешките ценности и обществените норми на поведение", дали е годен да се вгради адекватно в обкръжаващия го свят". Няма шанс за нормален човешки живот. Ако осъзнае истински деянието си, положението му ще бъде още по-тежко. Смъртната присъда е милосърдие в случая.
13
5
 
7
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
До БПЦАко такива *** ги смятате за християни,значи сте много зле!.А за какви предлагаш да ги смятаме чадо? Будисти ли? Мюсюлмани ли или какви?
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнството не прощава, баце!
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години, защото няма кой да плати на съда. Ако беше депутатски син, до месец щеше да е с условна.
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска му работа. Затова целият цивилизован свят ви се присмива....Ви? Тук явно има още един с психиатричната диагноза на убиеца. За какво, нещо не разбрах, щото в Норвегия максималната за каквото и да е са 21 години, а в САЩ осъдените на смърт най-често умират от старост.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво потежко престъпление трябва да извърши човек за да получи доживотна без право на замяна.
8
3
 
38
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Страхотно! Никога не е работил, наркоман, крадец, (майце)убиец! Сега ще трябва да го храним 3 пъти на ден за 20 години с нашите данъци, докато трудещи се хора едвам връзват краищата и баба ви си брои стотинките в магазина! Обичам си страната, но.... ако въведе смъртното наказание, ще я обичам повече!
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска му работа. Затова целият цивилизован свят ви се присмива.
6
2
 
23
 
! Отговори
Умник преди 5 години
Този щом досега не се е самоубил, е крайно време някой друг да го ''самоубие''.
5
2
 
25
 
! Отговори
Социопат. преди 5 години
Това няма оправяне.
4
3
 
18
 
! Отговори
толерастин преди 5 години
До БПЦАко такива *** ги смятате за християни,значи сте много зле!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не е работил________Ето я и причината за всичко.
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне в затвора няма да има никакви проблеми да си набавя дрога, ще му я доставят директно в килията.
1
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма страшно, след 10-15 години ще го освободят и ще убие още няколко човека.