Бившият кмет на "Младост" иска очна трансплантация!

Съдът съобщи решението си за операцията на Петко Дюлгеров
4 юни 2018 19:15,
11
Бившият кмет на "Младост" иска очна трансплантация!
Снимка: Bulfoto, архив

Петко Дюлгеров, който беше задържан на 14 април с 14 хил. евро, които били част от 70 хил. евро подкуп за Десислава Иванчева, иска да излезе от ареста. Причината е операция на окото.

Бившият кмет на "Младост" беше заедно с настоящия - Десислава Иванчева по време на задържането тогава.

Според прокуратурата Дюлгеров бил посредникът между нея и строителния предприемач Александър Ваклин.

Още по темата

А настояването на Дюлгеров да бъде освободен е поради очно заболяване. По-точно от 2016 година той се подготвял за трансплантация. С 12 диоптъра е и в ареста е с лещи. Поради лошите условия там обаче те постоянно се замърсявали и очите му се възпалявали.

"Лещите ми падат всеки ден, надраскаха се, поисках лампа в ареста, където е тъмно, но ме посъветваха да си поискам фенерчета", оплака се Петко Дюлгеров.

Според вещото лице д-р Венцислав Цанков от МВР болница очното му заболяване е от 20 години, прогресивно е, но не се налага спешна интервенция.

Самата трансплантация дори е рискова, при пациентът може да загуби и тези 30-40% зрение, които има в момента.

При конкретната манипулация на роговицата, според Цанков, колкото повече се изчаква, толкова по-добре.

Няма съмнение, че трябва да се направи такава трансплантация, но въпросът е сега или по-нататък. Според прокурора Илиян Рангелов нямало доказателство, че има планирана трансплантация на Дюлгеров.

Преди час съдия Мариета Райкова от спецсъда не пусна Петко Дюлгеров на свобода, защото нямал планирана дата за трансплантация на роговица. Също така нямало и документ, че операцията е насрочена за след 20 дни.

Съдия Райкова даде указания и на прокуратурата да бъдат осигурени хигиенни условия на Дюлгеров в ареста. По-рано на делото той се оплака, че лещите му са се надраскали, постоянно са замърсени, няма топла вода, с която да ги почиства и това е довело до възпаление на очите.

Прокурорът Илиян Рангелов увери, че обвинителният акт срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров скоро ще бъде готов. Рангелов увери, че на Дюлгеров ще бъдат осигурени хигиенни условия в килията.

По същото време Иванчева и заместничката й четоха томовете по делото в секретното деловодство на Апелативния спецсъд. Магистратите им дадоха 3 дни да се запознаят с тях.

Утре, 5 юни, в 14.00 часа Апелативният спецсъд ще решава дали да отстрани окончателно Иванчева от пост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кьорав посредник на подкуп - основния свидетел на прокуратурата взе да дава заден.
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя щом е с дванадесет диоптъра и е кьорав от години, явно кеша го надушва. Пратете го в митниците. Там има вопиюща нужда от такива тесни специалисти, с нюх, но никога нищо не видели.
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, в тея арести, а и в затворите все тежко болни, че и инвалиди даже. Как пък един здрав няма? Как от 20год със заболяването и баш сега станало спешно?Не коментирам иначе конкретния човек, с конкретните обвинения и тн, а интересните факти. Трябва някой да извади една статистика ( и без друго тея чиновници така стоят, поне с някои цифри да ни осведомяват), току виж излезли интересни резултати.
5
0
 
49
 
! Отговори
Забавно! преди 5 години
Лещи се почистват със специален разтвор, а не с топла вода!
4
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблемът се решава много лесно - очила. и да стои в панделата докато мине делото.
3
3
 
53
 
! Отговори
Болни преди 5 години
Както всички мутри, като ги закопчеят и изведнъж се разболяват много. Започва се едно оплакване, едно тюхкане, сега очите го боляли ... като взе парите ръцете не те ли боляха ***
2
3
 
47
 
! Отговори
ined преди 5 години
Да стои на тъмно - тогава няма да му трябват нито очила нито лещи
1
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От използването на лещите се е разболял. Дайте му ОЧИЛА.