Държавата плаща на шофьор заради катастрофа с... глигани

Инцидентът станал на АМ "Тракия", обезщетението - 6 бона
12 юни 2018 07:10, Александър Попов
15
Държавата плаща на шофьор заради катастрофа с... глигани
Снимка: Булфото, архив

6 380 лв ще трябва да заплати държавната агенция "Пътна инфраструктура" заради катастрофа, станала на автомагистрала "Тракия" заради внезапна поява на глигани. Това реши Старозагорския районен съд по искова молба на шофьор.

Инцидентът става през нощта на 29 април 2017 година, когато водачът катастрофирал с автомобила си "Сеат", заради внезапната поява на стадо диви прасета на 221 км от магистралата.

29-годишният тогава шофьор от Карнобат изпаднал в стрес и въпреки че карал с далеч под разрешената скорост от 130 км /час не успял да избегне сблъсъка с последния в редичката глиган, съобщава "Монитор". Потрошена била предницата на автомобила, водачът дълго време след инцидента заеквал, изпитвал страх от нощно шофиране и се чувствал некомфортно.

"Считам, че когато избереш да се придвижваш по автомагистрала, целта ти е бързо и безопасно придвижване. И в никакъв случай не очакваш да се появят диви животни на пътя ти. Това ме преследва от тогава - предвид всички кървави картини по телевизиите и интернет на загубили живота си вследствие на пътнотранспортни произшествия, не мога да се отърся от усещането, че съм бил в голяма опасност и че е можело под силен стрес да не успея да се опазя. Ако на автомагистралата не се чувствам в по-голяма безопасност, то по останалите пътища за мен пътуването става кошмарно. Сънят ми се наруши. Шофирам под силен стрес. Дори изпадам в паника, ако ми се наложи да пътувам нощем, затова го избягвам", пише в исковата си молба до съда претърпелият катастрофата мъж.

В хода на съдебното дирене от АПИ пробвали да прехвърлят отговорността за инцидента на фирмата, която имала договор за поддръжка на пътното платно, но съдът е отхвърлил  тази възможност. Ответникът е бил длъжен да постави специален знак, указващ евентуално преминаване на диви животни през аутобана, тъй като мрежите край мантинелите на практика не можели да спрат четироногите, коментира вещото лице.
Според показанията на служители подобни преминавания на стада не били прецедент, през лятото на м.г. на няколко пъти имало сигнали за това, по случайност обаче се разминавало без пострадали коли и  шофьори.

Решението на първоинстанционния съд не е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калдаръми с тръни. Летци светци. Български епок.
14
0
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Според правописът ти, журналистите са завършили същото училище, което си завършил и ти и това не е УНСС.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разрешена скорост е 140 от години псевдо журналисти от унсс със слаб успех
12
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Моите магистрали са най дълги,най прави ,най гладки,най обезопасени ,най охранявани.
11
2
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Държавата да се научи да си плаща за дупките, за неподдържаните язовирни стени и за всяко друго чиновническо безхаберие. В закона ясно пише, че при вреди причинени от животно, отговорност носи стопанинът. За дивите животни това е държавата. След като иска да е собственик на всички природни ресурси на нейна територия, да си носи отговорността!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и да не се разтрой психически. Държавата да си издири виновната фирма за инцидента зада знае и при други случай как да действа.Но държавата е нещо като космическа мъглявина трудно различими
9
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре ще му излезе някое дете в населено място и пак ли ще изпадне в паника, и ще му е виновна държавата за неадекватната реакция...
8
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой му даде книжка на тоя некадърник и как е минал психотест като се е разстроил психически и сънува кошмари заради един глиган. Защо нещастникът кара с 80 на магистралата и прави задръствания? Мястото му е на гейпарада с флагче и вувузела, а не зад волана.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цяла Европа камиона е собственост на водача.И той си определя, работното време и счетоводството.Тук все още е средството за производство е на държавата бащицаи партията майка.А колелетата се въртят за бюрокрацията
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кара на чужд собственик камиона и то нощно време. Направо си е финансова загуба за водача. Макрон защитава българските роб. Те му правят протести?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 не знаеш. На магистрала скорост от 50км станаш опасен за тия след теб. Скороста е през населено место.
4
1
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До 2:много си *** Саше... :D :D :D
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво е станало с глиганчето?
2
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"карал с далеч под разрешената скорост от 130 км /час"Аз знаех, че и 50 километра в час е разрешена скорост на магистрала, ама щом казвате, че 130 е далеч под раздешената.... Трябвало е акт да му съставят.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 221 км от магистралата.....гербе.раст ще да го е писал.....