Осъдиха условно лекар за смърт след вадене на сливици

Присъдата идва 6 години след смъртта на млада варненка
30 юни 2018 10:44, Александър Попов
28
Осъдиха условно лекар за смърт след вадене на сливици
Дарина. Снимка: Монитор

Операция на сливици и последвалите усложнения довеждат до смъртта на 23-годишна варненка през 2012 г. Шест години и половина след трагедията, Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на първата съдебна инстанция и осъди условно д-р Димитър Габровски на година и половина лишаване от свобода, отложени с 3 годишен изпитателен срок, съобщава "Монитор".

Със съдебния акт Апелативният съд във Варна лишава лекаря от правото да упражнява лекарска професия за 2 години. Втората съдебна инстанция призна вината на лекуващия лекар затова, че през януари 2012 година причинил по непредпазливост смъртта на Дарина Григорова, като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона.

Лекарят не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика, се посочва в съдебния акт на Апелативният съд във Варна.

Цялата история се развива в рамките на 2 дни през януари, 2012г. 23-годишната Дарина постъпва за планова операция на сливиците в частна варненска клиника. Тя била извършена от опитния лекар УНГ, д-р Габровски. На следващата сутрин младата жена се почувствал зле, започнала да повръща кръв, за което била уведомената дежурната медицинска сестра.

Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. По телефона лекуващият лекар назначил вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в МБАЛ "Света Анна", но час по-късно Дарина колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал в частната клиника и се опитал заедно с екип да спрат кръвотечението.

Въпреки тези усилия, състоянието на пациентката се влошило и се наложило да бъде извикан реанимационен екип от „Света Анна“. Близо 2 часа продължила битката за живота на Дарина, но тя починала.

Четири години продължи досъдебното производство, като в края на 2017 г. състав на Варненския окръжен съд  оправда по всички обвинения подсъдимите д-р Димитър Габровски, извършил операцията и медицинската сестра Ваня Иванова, която е трябвало да следи за състоянието на пациентката след интервенцията.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
маалии преди 8 месеца
Тоя в Щатите моментално остава без права доживотно,и ще лежи мноого години!Направо е унищожен!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма какво да кажа....
25
0
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 8 месеца
Натам отиват нещата.
24
0
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 8 месеца
"Държавата", в която потупват по рамото убийците и ги пускат на свобода .....това е истината за България, обобщена в едно изречение!
23
2
 
40
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 8 месеца
Аз ако съм му баща на това девойче ще го ликвидирам доктора. Няма да го оставя да диша въздуха на земята. След като няма справедливост идва закона зъб за зъб ,око за.......
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много жалко,че няма реално
осъдени за лекарски грешки-престъпления.Ако ги вкарат да лежат и то при тежък режим,няма да е така.
21
4
 
4
 
! Отговори
Курилово преди 8 месеца
Гочо ти си готов да те прибираме,че кой доктор иска да ти вземе здравето!!!!!!
20
3
 
11
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 месеца
Каквито управляващите такива и лекарите, безхаберни иначе дипломи
колкото искаш.
19
0
 
27
 
! Отговори
Чочо падарина преди 8 месеца
Галят те в частната, носят те на ръце, плащаш естествено и като стане напечено те хвърлят да умреш в държавната.
18
1
 
12
 
! Отговори
живко преди 8 месеца
ето така на мен .ми отвориха проблем , обърнах се към мед. одит -отидоха, разследваха , и нищо ,казаха ми от мед. одит че са си вършели работата, и оправдаха. А аз останах с мъките от лекарската грешка доживот......нямам думи, нямам коментари, а бих желал да има възмездие....ако се обърна към адвокат е с пари .....:((((((
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Discovery

Малко са частните болници, в които не работят лекари от държавните. Няма и частна болница без договор по НЗОК. Освен изтичането на средствата от НЗОК по този начин, е, човек не може в 12 часа от денонощието да си променя навиците. Като правило, в частните се мъчат да са учтиви и добросъвестни, но ако НЕ плащаш по НЗОК. Иначе си е същото отношение. Жалко, но е така.
16
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Гочо

Гоочо-о-о, Го-о-о-очо, заради такива тъпоъгълници се ширии и безотговорността, и престъпността и злоупотребата. Вярно е, че рядко някой лекар нарочно ще те умъртви, но ако ти даде лекарство-отрова от незнание или нехайство, си е неумишлено убийство. И ако някой безхаберник постъпи така с твой много близък, друга песен ще запееш. Ще трябва хирург да ти събере разчекнатата от вой уста.
15
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Discovery

Липсата на отговорност е повсеместна. Всички организации за услуги - частни, държавни, публични и т.н. корупционно измислени форми, действат еднакво - прехвърлят задълженията си на клиента, този роб, който им плаща заплатите. Всичко прехвърлят - вините си, глу постта си, про стотията си, гледаш - нищо човек, а така ловко ти натриса вината си, че зяпваш от удивление. Но това е, защото у нас думата КОНТРОЛ съзнателно бе изхвърлена от употреба.
14
9
 
57
 
! Отговори
Гoшу преди 8 месеца
23 годишно младо момиче, чийто живот е бил пред него е умряло заради лекарска немарливост, а съда го осъжда условно....Брееееей, тц-тц-тц. Добър пример за другите лекари да не си дават много-много зор. И да сгрешат нещо - 1 годинка условно, кво пък толкова
13
3
 
46
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 месеца
УМИШЛЕНО СЕ ПРОТАКАТ ДЕЛАТА С ГОДИНИ. ТАКА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ПОКАЗВАТ КОЛКО МНОГО РАБОТА ИМАТ. КУРИОЗ ЛИЧЕН ОПИТ И ИНФОРМАЦИЯ- ВИСШ ВОЕНЕН СЪД С 6 СЪДИИ И ТОЛКОВА ПРОКУРОРИ ЗА ЕДНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА ИМАТ ВСИЧКО НА ВСИЧКО 30 ГЛЕДАНИ ДЕЛА. Е КАК ДА НЕ ГИ РАЗСТРЕЛЯШ НЕХРАНИМАЙКОВЦИТЕ. ТАК ДОКАЗВАТ КОЛКО МНОГО РАБОТЯТ МИЛИТЕ И ПОЛУЧАВАТ ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ И БОНУСИ.
12
46
 
11
 
! Отговори
Гочо преди 8 месеца
Закона е такъв и така трябва да бъде , вина не може да се присъди защото пациента самоволно отива и търси помощ и подписва декларация за съгласие, присъдите са за нехайство или некомпетентност.
Едва ли някой доктор иска да ви умъртви нарочно
Едва ли и вие сте идеални и вършите всичко на 100 процента
Та така са нещата от край време и ще продължават така.
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ефективно осъден лекар няма! Няма и да има! Язък за това младо момиче. Че не е било и на зор , да се оперира. Ама на като те тика нещо да го направиш- няма отърване!
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо не са извикали линейка от Истанбул? Сега щеше да е жива.
9
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 23 да ти вадят сливици, доста са закъсняли. Тая работа се върши до 4-5 годишна възраст.
8
1
 
15
 
! Отговори
да преди 8 месеца
До бай х

но там има застрахователи и ще си ги вземат до стотинка от лекаря , ако допусне грешка, макар и той да се застрахова за подобни случаи. Не е като при нас само една здравна каса и един медицински одит, който си отбива номера и получава само високи заплати.