Осъдиха условно лекар за смърт след вадене на сливици

Присъдата идва 6 години след смъртта на млада варненка
30 юни 2018 10:44, Александър Попов
28
Осъдиха условно лекар за смърт след вадене на сливици
Дарина. Снимка: Монитор

Операция на сливици и последвалите усложнения довеждат до смъртта на 23-годишна варненка през 2012 г. Шест години и половина след трагедията, Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на първата съдебна инстанция и осъди условно д-р Димитър Габровски на година и половина лишаване от свобода, отложени с 3 годишен изпитателен срок, съобщава "Монитор".

Със съдебния акт Апелативният съд във Варна лишава лекаря от правото да упражнява лекарска професия за 2 години. Втората съдебна инстанция призна вината на лекуващия лекар затова, че през януари 2012 година причинил по непредпазливост смъртта на Дарина Григорова, като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона.

Лекарят не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика, се посочва в съдебния акт на Апелативният съд във Варна.

Цялата история се развива в рамките на 2 дни през януари, 2012г. 23-годишната Дарина постъпва за планова операция на сливиците в частна варненска клиника. Тя била извършена от опитния лекар УНГ, д-р Габровски. На следващата сутрин младата жена се почувствал зле, започнала да повръща кръв, за което била уведомената дежурната медицинска сестра.

Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. По телефона лекуващият лекар назначил вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в МБАЛ "Света Анна", но час по-късно Дарина колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал в частната клиника и се опитал заедно с екип да спрат кръвотечението.

Въпреки тези усилия, състоянието на пациентката се влошило и се наложило да бъде извикан реанимационен екип от „Света Анна“. Близо 2 часа продължила битката за живота на Дарина, но тя починала.

Четири години продължи досъдебното производство, като в края на 2017 г. състав на Варненския окръжен съд  оправда по всички обвинения подсъдимите д-р Димитър Габровски, извършил операцията и медицинската сестра Ваня Иванова, която е трябвало да следи за състоянието на пациентката след интервенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
19
 
! Отговори
... преди 5 години
а сестрите отговарят със стандартното, че само лекуващия има право да ви обясни. Дават им, уж, по-големи заплати там, но нищо различно в поведението им. Държат се като че са за ден-два и после ги няма
6
5
 
54
 
! Отговори
бай х преди 5 години
в нормалните държави този ,,доктор,, ще му бъде отнет лиценза да практикува тази професия до живот , и ще лежи дълги години за убийство
5
1
 
43
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Винаги съм смятал, че лечението в частна болница е по-ефективно, по-добро от държавни болници. Напоследък , поради недобро здравословно състояние , съм принуден да призная (тъй като смених 2 частни болници и накрая се озовах в държавна университетска), че съм много разочарован. Нищо по-различно, освен обкръжаващата среда, по-добър интериор, по-чисти помещения, в частните болници. Груби отношения и незаинтересуваност срещнах именно там. Лекарят изчезва и цял ден не знаеш какво се е случило с теб,
4
3
 
60
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Частната болница звъни за помощ на държавната болница... да не се налага на никого да опира до нещо по сериозно от настинка и главоболие че.....
3
7
 
41
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Условна ....за смърт ... Добре бе ...
2
2
 
39
 
! Отговори
Възмездие за убийци преди 5 години
...с белите шлифери!
1
1
 
117
 
! Отговори
ужас преди 5 години
6 години от смъртта и присъда условно?народе съдебната система се подиграва с народа който и плаща огромни заплати и привилегии,на това трябва да се сложи край иначе загиваме.