Акушерката удряла Никол с юмруци, най-малко 39 пъти!

Съдът: Тя доброволно е работила извънредно, за повече пари
4 юли 2018 07:00, Елка Василева
108
Акушерката удряла Никол с юмруци, най-малко 39 пъти!
Емилия Ковачева. Снимка: архив, Булфото

Акушерката Емилия Ковачева е нанесла най-малко 39 удара на бебето Никол Димитрова, но има и много периоди, в които с фигурата си е закривала действията си от камерата. Фиксирани са и множество притискания с ръце по главата на детето, душене по шията, силни разтърсвания, обръщане с главата надолу, а и други насилствени действия спрямо Никол.

Това пише съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд в мотивите си към присъдата на Ковачева. Те бяха обявени във вторник, пише "24 часа".

Акушерката, която е подсъдима за опит за убийство на новородено, получи 18 г. затвор на първа инстанция на 15 септември 2017 г. Предстои делото да се гледа от Софийския апелативен съд.

Малката Никол се ражда на 14 април 2015 г. напълно здрава с ръст 52 см, тегло 3,230 кг и обиколка на главичката 34,5 см. В нощта срещу 18 април 2015 г. пеленачето, което е едва на 3 дни, е пребито с юмруци и шамари в стаята за новородени. Според записите от камерите първите два удара са в 1,49 ч, а последните резки шамари са в 3,03 ч.

Преди дни бащата на Никол Румен Димитров сподели, че в резултат на ударите по главичката момиченцето е отключило епилепсия.

Още по темата

“Побоят е продължил много дълго време. Тя е нанасяла жестоки удари на беззащитно същество на три дни, което не е било в състояние да окаже съпротива или да повика помощ”, пише в мотивите си съдията.

Според него фактът, че Ковачева е акушерка, т.е. човек, призван да оказва специализирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, разкрива изключително "садистично отношение спрямо Никол и я характеризира като жесток и безскрупулен човек".

"С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безчовечност и жестокост, както и пълна незаинтересованост за основните права на другите - включително правото на живот", се казва в мотивите.

Причината, поради която акушерката се е отнесла с такава жестокост с момиченцето, така и не става ясна в хода на делото. Тя твърди, че не е удряла детето. Според Астарджиев какъвто и да е обаче конкретният мотив, “подтикнал я да направи опит да убие Никол, няма нищо, което да оправдае и омаловажи стореното от нея”.

Той приема, че има довършен опит за убийство, но исканата от акушерката смърт на пеленачето не е настъпила единствено благодарение на лекарите от болница “Токуда”.

На първа инстанция Ковачева не е получила най-тежкото наказание, предвидено в закона - доживотен затвор, защото не е осъждана, вдовица е, която сама издържа две дъщери, все още учещи.

Съдията обстойно коментира записите от камерите в стаята за новородени в болница “Софиямед”, запечатали ударите на акушерката. Основното твърдение на нейния адвокат Владислав Янев бе, че те са манипулирани и не може да бъдат доказателства по делото.

“Въпреки че са извън рамките на наказателния процес, може да се използват в наказателното производство”, е мнението на Астарджиев.

Причината е, че записът е извършен на законно основание, тъй като на входовете на болницата е имало предупреждение. Самата Ковачева също е знаела за видеозаснемането в сградата и е дала своето писмено съгласие. Съдът обръща внимание, че всички записи задълбочено са изследвани от тройна и петорна експертиза.

По делото е доказано още, че достъпът в отделението по неонатология е ставал само с чип-карта. Така че през нощта срещу 18 април 2015 г. в отделението не са влизали външни хора, а при децата между 1 и 6 часа е била единствено Ковачева.

Съдията оборва и тезата на адвокат Янев, че тя е била принуждавана да кара по 24-часови смени.

Той отбелязва, че Ковачева действително е карала двойна смяна, но е била съгласна, тъй като имала материални затруднения и поемала допълнителна работа.

“Изработването на две последователни 12-часови смени спестявало разходи за пътуване до Самоков, но в същото време я преуморявало”, казва съдът.

Ковачева обаче не е била принуждавана да работи извънредно и е можела да откаже поемането на 24-часови дежурства.

“Всички разпитани по делото свидетели, които са били наясно с нейното социално, семейно и материално положение, са единодушни, че тя е поемала повече дежурства, за да има икономическа изгода, като графиците за дежурства винаги са били съгласувани с нея и нейните желания”, казва съдът. Затова и липсвали всякакви основания да се приеме, че в нощта срещу 18 април тя е била под въздействието на някакви непредвидими и неочаквани фактори, намирала се в ненормално състояние и тези външни фактори са мотивирали нейното поведение по отношение на децата.

В мотивите се споменава, че тя е упражнила насилие и спрямо други бебета, но тъй като няма обвинение за това, съдът не го коментира.

Съдия Владимир Астарджиев прочете присъдата миналия септември. Заради липсата на мотивите обаче досега процесът не можеше да продължи нагоре по инстанциите. През това време Ковачева е под домашен арест.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
shady преди 5 години
Това не може да бъде - на тая мястото й е в затвора доживот и то без право на замяна и най-важното да плати цялото лечение на Никол за отключилата се епилепсия - между другото това изобщо лекува ли се напълно ?
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
39 удара в главата ? Тервел Кобрата да отговори!
79
5
 
13
 
! Отговори
еплипепсията е зараз преди 5 години
таткото да сбере целата мужкарееща се рода и да понаобиколят родните и жилищни територии на подсъдимата. Там да извършат същото това 39 пъти по главите на тези които са я възпитавали и с които живее, ноооо силата на тези 39 пъти проипорционално да се увеличи в зависимост от теглото на "почесвания" примерно някой 100 кила еми 40 пъти повече Килограм/метри за секунда. и да й пратят снимка как епилепсията е заразна болест и се пренася след 39 пъти почесвания по главата на придобилите я.
78
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Точно така !Каквото почукало такова и отворило.Аз също си зададох въпроса,абе това дете баща няма ли ?!Аз ще си свърша работата с въпросната акушерка,а съдебната система нека си заседава колкото и се иска.Разбира се АКО нещата са такива,каквито медиите ги представят защото и там доста от фактите са като че ли понакичени с коледна украса за повече ефект.
77
11
 
25
 
! Отговори
Плужък си ! преди 5 години
Какъв си ти бе,Румене ?Баща ли си,какъв си ??? Толкова ли си цивилизован,такова огромно и сляпо доверие в системата ли имаш ?Дъщеря ти малтретирана до степен-епилепсия,а ти оставяш цели 3 год.тази гад да ***'а *** напред-назад безнаказано.Господ ми е свидетел,кълна се в живота на детето си,ако с него се случи нещо подобно,гж-а акушерката не ще я намерят.НИ КО ГА ! НИ КЪ ДЕ ! ! !Пък нека съда да си разглежда делото ако иска и през 2038год.
76
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте писали глупости! Как може да издържи човек с толкова удари по главата, да не говорим за бебе. Това детенце да е живо и здраво, но ако го заболи коляно пак ще е виновна акошерката! Истината е друга но акошерката е сложена на прицел!!!
75
5
 
17
 
! Отговори
??? преди 5 години
Дайте я тая Акушерка на Родителите или на хората Да й бъде отвърнато със същото Каквото е направила на бебето че какво като влезе за 15 години в затвора и след това? Мислите ли че това ще я промени? Заради Тая Безчовечна Ненормница направи едно човешко същество при това момиченце сакато за цял живот независимо че е оцеляло по някакъв абсолютен късмет след Тоя повече от два часа Опит за Убийство. За това Тая "Акушерка" Трябва да Бъде подложена не на 15 Години затвор а на Няколко часа Побой
74
4
 
11
 
! Отговори
Т.Петков преди 5 години
То добре, щом докажат че е виновна и със и без проклятията на коментаторите ще я осъдят. Затова са възможностите за коментари, който иска да си излее злобата или съпричастието си. Но ще се замислят ли законодателните органи, съответно работодателите, особено тези от които зависи организацията на здравеопазването ни, че има кодекс на труда, че той трябва да се спазва. Ако трябва има депутати - да го допълват, да уточняват. Какво е това 24 ч. да работиш с новородени деца.....
73
13
 
16
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Пожелавам й искрено същата участ да се срути върху дъщерите й! И преди да попитате, ама те какво са виновни и тем подобни..Тази не заслужава да бъде убита, а да я вържат и да гледа как бият до убиване нейните деца. Нямам думи, с които да я опиша тази ***. Доживотен затвор, да я убият дано там...
72
7
 
23
 
! Отговори
Spy преди 5 години
Не пожелавам на никого да преживее да гледаш как убиват детето ти малка и е присъдата да изгние в затвора заслужава а за парите даже са малко ВИЕ драги мои на колко оценявате Детето си бихте ли ги пожертвали за Пари ?
71
51
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето е ЖИВО!Че и солидна сума ще вземат родителите алчни.Започинал човек не се взимат 400 000лева .Да се засрамят най после.
70
10
 
22
 
! Отговори
месара преди 5 години
ама тая още ли диша?!
69
2
 
18
 
! Отговори
Александра преди 5 години
Уникална смес - хорър!!! Частна болница, където предлагат лукс, специалисти и эа всичко, каквото се сетиш, само эа да се привлече клиентела!!! Невероятно, дори не мога да си го помисля, Туин Пийкс - неонатология!!! Акушерка психопатка, медицинските сестри къде са били!!!! ???? Апропо, не пишете, че семейството на болното дете искат 400.000 хил. лева обещетение!!!
68
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сама искала две смени... и аз искам много работи ама... всички грешим, всички изперкваме, за съжаление в някои области това е недопустимо - напр. медицина затова има правила, процедури, добри практики и т.н. за да не се стига до такива работи. аз не разбрах тука къде е болницата, шефовете тяхната отговорност ? нещо дежурен лекар ? нещо поне две акушерки ? колко от вас са карали нощни смени ? аз съм работил две години и не издържах, не е за всеки това.
67
5
 
17
 
! Отговори
Коко Тайсъна преди 5 години
До бай ИванГовнар,дори един удар да е нанесла е достатъчно да лежи поне 15г..А на теб ако ти вкарам един между рогите ще се насереш и малкото акъл който имаш ще се изпари..***!
66
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така доброволно поемала двойни 12 часови смени? Инспекцията по труда разрешава ли 24- часов работен ден, без съм?!Даже да е доброволно, законно ли е?Бебето плачело! Къде са другите- дежурен лекар, акушерка, санитарки или който и да е?Тая епилепсия как така набързо я установиха? Епилепсията е много трудна за диагностициране, може 1 път да получи гърч и никога повече през живота си да не изпадне в такова състояние. Бебетата лесно получават гърч, но не всеки гърч е епилепсия.
65
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе защо ни занимавате с тая вече толкова години ?досега трябваше да е изпържена на електрическия стол.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази ситуация имайки предвид как циркулира цялата държава, най вероятно ще я спаси психическото отклонение. Цялата истина, ако този случай, който потресе всички, ще бъде покрита.
63
25
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Не зная дали акушерката е шизофреничка,но вещите лица и съдията им липсва логично мислене.Та един голям боксьор не би издържал на юмруци 39 пъти.Явно като малки родителите им не са им купували пъзели за логично умозаключение.Щом се влачи толкова години делото,явно нямат 100% доказателства.Сега остана да я осъдят на база " обществено мнение".
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за камера са монтирали,която не показва ясно през тези дни и смени,че само една ли,че и влизанията с чип карти на обслужващия персонала подред за подръжка на залата,че само на нея ли,а и на други обслужващи помещения към залата и туй отделение не са отчетени за тези дни и смени,както и времената на предвижване на общия персонал по територията на болницата,както кой от кого взел или дал тез чип карти,които са служебни и се зачисляват на смени и не са подделни или изработка фалш кат някой други