КС си казва за Истанбулската конвенция в края на юли

Делото бе образуване по искане на депутатите от ГЕРБ
20

Снимка: Булфото

Конституционният съд ще реши на 27 юли дали сключената от България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие съответства с Конституцията на Република България, съобщиха от съда.

Делото беше образувано, след като на 8 февруари тази година ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция.

Още по темата

Искането беше подписано от 75 народни представители.

След като получат становищата на държавни институциии, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане.

Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Аха преди 5 месеца
Целта е унищожение на традиционното семейство и след това намаляване на населението.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 14
E..............и това ще е краят на този кабинет!!! Че и Парламент!!! Знаеш ли, на народа, дето сега му повишиха тока, водата, парното, газта, храните и т.н и т.н.....е те тази ГАВРА ще му дойде като "черешката на тортата"!!! Така че, тогава на дядо боко, неговото чудо ничие!!!
16
1
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 5 месеца
Ще я приемат и излизат ваканция !!!
15
1
 
30
 
! Отговори
dfd преди 5 месеца
Трябва спешно закон за забрана на нпо-тата които се финансират от други държави ! Ревизия и обевяване на техните членове за национални предатели !
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спокойно тихомълком в разгара на лятото ще пробутат "правилното" тълкуване и гербавите ще си измият ръцете .
13
1
 
31
 
! Отговори
dfd преди 5 месеца
Съд и затвор за изродите от нпо-тата които реват за тази конвенция !
12
0
 
32
 
! Отговори
Мда преди 5 месеца
Суджуците май са взели паричките на дедо Сорос и сега се чудят как да извъртят работата!А нашенският съд си го знаем-щом оправда Цецо,който бе осъден на 3 инстанции,значи може да направи ВСИЧКО!
11
0
 
27
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 месеца
Затишие пред БУРЯ...
10
1
 
18
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
От вчера се говори, че вече е гласувал съда 7:5 в полза на конвемцията.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До подкрепящите истанбулската конвенция: Дайте си децата и внуците в британски еднополови семейства на обменни начала - те ще ви пратят педофили, а французите ще ви пратят гернтофили и всичко ще е ОК. Особено герберите, спокойно могат да се изнесат да живеят в манафо - лезби9йски семейства в Бтитания и да си останат ман завинаги. България е за Българите, не за герберите - джендър алтерирани про*сти*пу*тки!
8
0
 
39
 
! Отговори
Цървуля преди 5 месеца
Ало Съда опичайте си акъла щото кютека ще е голям...Никакви джендери педарастии инцести и зоофилии.Вън еврогейовете от Родината.А Бокат а е посмял а сме го изритали
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко можеш да мразиш народа си, за да го предадеш? И още колко трябва да мразиш децата си, за да ги превърнеш в подобия на хора? Коя Темида ще позволи това? Скоро ще узнаем, ПОИМЕННО!!!
6
0
 
41
 
! Отговори
Очевидно е вече преди 5 месеца
Боцо си проси сопата.
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що не направиха референдум?
4
2
 
42
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 5 месеца
СЕГА И НАЙ СЛЕПИТЕ ПРОГЛЕДНАХТЕ ЛИ ?

БОРИСОВ Е ПОДПИСАЛ КОНВЕНЦИЯТА ( не казват кога )

САМО РАТИФИКАЦИЯТА ВРЕМЕННО Е ОТЛОЖЕНА

ПОДПИСЪТ ПОД НЕЯ СИ СТОИ СЪС СТРАШНА СИЛА
3
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гербавите безродници продължават с опитите си да наложат извращението тука, вместо просто да се откажат.
2
2
 
51
 
! Отговори
Слав преди 5 месеца
Ние си имаме Балканска конвенция. Не приемаме за нормално педерастия, джендария и трансолигофрения. Лекуваме тези болести с дрянова сопа че и по лошо. Разни паради под дъгата под падронадата на 3 правителства ще ги прекратим. Както и мандата на патроните им. Европа си има неините скорости а ние наши си традиции.
1
2
 
42
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
Да си дойдем на думата. Само да припомня че преди 10-на дни Бг съда се произнесе и призна еднополов брак като прецедент.