КС реши: Истанбулската конвенция в разрез с Конституцията!

8 съдии са били "за", 4 са с "особено мнение", сред тях Филип Димитров и Константин Пенчев
Обновена: 28 юли 2018 07:33 | 27 юли 2018 12:30, Красимир Ангелов
321
КС реши: Истанбулската конвенция в разрез с Конституцията!
Снимка: Булфото

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на Република България, реши Конституционният съд.

Решението е прието с 8 гласа. Съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са подписали решението с особено мнение, съобщава КС.

Още по темата
Делото беше образувано, след като на 8 февруари ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция. Искането беше подписано от 75 народни представители.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

По-рано през годината Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Същевременно последните социологически проучвания показват, че болшинството от българите не подкрепят документа. Според последното проучване, представено преди ден от „Галъп“, 58% не одобряват България да я приеме, а 19% подкрепят ратификацията й.


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 254

С тези дупки по "великата" българска гранична ограда, с тези продажни депутати и с тая маса мигранти буквално на прага на България как мислиш че ще се получи?! На всичкото отгоре сте наивни и тесногръди и за това ставате единствено за пушечно месо. Загивате си и сте се захапали сите отзад по съседски и роднински!
273
7
 
19
 
! Отговори
Благодаря! преди 7 месеца
На всички, които в оригинал прочетоха тази содомска конвенция - юристи, общественици, хора на науката, богослови, лекари- и ни отвориха очите овреме, за да имаме адекватна позиция и ние, които не сме я чели, но ви вярваме на всички вас! Горда съм, че има такива българи! Да сте живи и здрави! България ще я бъде с такива като вас!
Дай Боже да сме все така " изостанали" , но запазили вярата си православна и нейните ценности!
272
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не забравяме някои факти:

1. Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!
2. Католическата църква у нас не приема Истанбулската конвенция
3. И мюфтийството осъди Истанбулската конвенция

НО!!! Централният израилтянски духовен съвет се обяви за ратифициране на Истанбулската конвенция

Ето и реакции чисто случайни (COHENcidence) - Емил Коен: Християнските фанатици са в дива радост от позорното отхвърляне на Истанбулската конвенция
271
3
 
13
 
! Отговори
Деян преди 7 месеца
Насилието и сега е престъпление.
Ако някой ЛБГТ си пребие другарчето пак ще го съдят.
За насилие в нормални ( подчертавам) семейства пак си има правна уредба. Колко се спазва е друга тема.

Така че дерзайте, отклонения. Имате права и сега.
270
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Влезе ли ИК в българската конституция ,никоя жена няма да е в правото да се нарече такава.Същото нещо се пробва любовницата бивша на Сидеров Калинка Крумова.Госпожица Крумова агитираше за сурогатското майчинство което беше всъщност прикрито зад хетеро двойките с репродуктивни проблеми ,но всъшност щеше да облага гей двойките като им позволява да осеменяват срещу пари жени за да могат да имат така деца и да ги отглеждат .
269
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най показателното при решението на КС е,че всички жени в състава на съда са гласували против конвенцията...а нали тя е уж за защита на жените.....!!?!??? Те освен жени се оказаха и патриоти и професионалисти конституционалисти -за разлика от "маъжете " Фил Димитров и онзи фъфлек дето беше омбусман!!!
268
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Конвенцията е за белите, да ги учи на толеpастия и изрoдия, докато малцинствата живеят в затворени общества със своите си закони, обичаи, порядки и хич не им дреме за подобни простотии.
267
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вече си мислех, че България е загубена, но... изведнъж КС защити българския правен ред и българските изконни ценности, като се противопостави на световната мафия на перверзниците. Такива сме ние, българите. Уж нищо не става от нас, но ето че идва миг, който разкрива защо все пак, въпреки кусурите си, ние сме оцелявали, и защо, все пак, напук на "доброжелателите", ние пак ще оцелеем и ще се възродим по-силни отвсякога. В Библията се казва: "Правда народ въздига!" Да живее България!
266
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
друго си е от време на време да набиеш жената! Така си е свикнал нашенецът! Това дава утеха на човека! Добре, че КС е отчел тази важна характерна черта! Превенция рийшли!
265
3
 
26
 
! Отговори
горд Българин преди 7 месеца
В България се случи нещо невероятно, нещо велико - за пръв път в новата ни история, след 1885 г. и 1912 г., ние вземаме самостоятелно решение. За това решение на КС ще ни завиждат навсякъде по света, защото ние сме от малкото страни, броящи се на пръсти, които излизат от обръча на загиващата либерална анархия, която вече повлича света към пропастта. От днес светът вече ще уважава България и нейният народ, който издържа на натиска. България ще я има, защото застана на пътя на правдата!
264
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Puturin si ia prie edinodushno... Chestito, rasha!
263
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хубаво е, че спряха едно поредно попълзновение на извратеняците към нормалността. Дори само странната словесна конструкция "роля на майка", която фигурира в документа, е обида към Бог, природата и здравия разум. Лудите влизат в роли на Наполеон, на Александър Македонски или на син язовец, но да наречеш най-святата фигура - майката - ролеви модел, не е достатъчно да си ненормален извратеняк, трябва да си скъсал с всичко човешко. Не беше нужен конституционния съд, за да се забележи тази гнус.
262
5
 
23
 
! Отговори
Браво преди 7 месеца
Щом комунисти,турци и джендъри реват,значи е станало нещо добро!Браво на българския народ!Истамбулската конвенция-на истамбулците да я ползват с кеф
261
2
 
14
 
! Отговори
Е преди 7 месеца
ТУРСКИТЕ ТРОЛОВЕ ДА СИ ГЛЕДАТ НА ЕРДОГАН ЗЕТЯ И ДА СИ ХВЪРЛЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ПАСПОРТИ,ДЕ СТИСКАТ КАТО ЗЛАТНИ,А ПИЩЯТ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ПО ВЕСТНИЦИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!
260
30
 
1
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 7 месеца
80% дебыли! Не народ, не народ, а ***! Все едно си подписваме един след другонеобходимите документи за смъртна присъда! Няма съдебна реформа, трагедия в здравеопазването, полицията-милиция, в МОН-най-тъпите представители на народа, не изгонихме поне един от руските шпиони, не разрушихме паметниците на терористи, не направихме лустрация, търпим разни проруски паравоенни организации, а сега и КС се обърна като фурнаджийска лопата, доказвайки на кого служи..Заслужава ли такъв народ да съществува?
259
2
 
17
 
! Отговори
либоф преди 7 месеца
Провалиха се плановете на Боеко да узакони отношенията си с кмета на Симитли.
258
4
 
19
 
! Отговори
Шпенглер преди 7 месеца
Цивилизация ли? Когато една култура умира, тя се изражда в цивилизация. Докато всяка култура има своите уникални ценности, цивилизациите имат една единствена цел - да се разразстват и да завладяват нови народи и територии. Западната цивилизация иска да убие българската култура и нейните ценности и да я асимилира. А човек без ценности е обикновено животно. Прочетете Шпенглер - той е писал за културите и цивилизациите.
257
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Сидеров не беше в управлението , досега ист. конвенция щеше да бъде птиета сто пъти
256
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи имало дискриминация към жените ...може ли някой тогава да обясни как 2/3 в държавните служби са жени?!
Как така ще има документ специално за един пол? Като убият жена без да знаете причината, това е домашно насилие?Ако е мъж? Колко пари са влезли за реклама на ИК? Кой ви каза че е приета навсякъде????
НПО защо се месят под юргана??? Секса е личен акт, а не по ИК.А Библията какво е?
255
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
263
Евростат се спонсорира от пропагандната машина на Брюксел. Свобода на словото, но само ако не противоречи на партийната линия.