България отказа бежански статут на сирийка, тя сезира съда в ЕС

Магистратите в Люксембург потвърдиха решението на България
Обновена: 28 юли 2018 10:26 | 28 юли 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
133
България отказа бежански статут на сирийка, тя сезира съда в ЕС
Снимка: архив Reuters

Европейският съд потвърди отказа на България да даде бежански статут на сирийка от Палестина, след като се оказа, че тя вече е разполагала с международна закрила от ООН.

Сирийката, която живеела в Ивицата Газа, заминала за Йордания, където поискала международен бежански статут и го получила. След като се сдобила с документа тя се появила в България и подала молба за втори статут, този път от Европейския съюз.

Още по темата

След като искането й било отхвърлено от Агенция за бежанците, жената внесла жалба пред Софийския административен съд. Тъкмо той е отправил запитването към магистратите в Люксембург, как да отсъди по жалбата.

Според висшия съд на ЕС когато палестинец е регистриран от Агенцията на Организацията на обединените нации за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), той не може да получи убежище в ЕС.

Агенцията е специален орган на ОНН, създаден за закрила и помощ на палестинците в Ивицата Газа, Западния бряг, Йордания, Ливан и Сирия в качеството им на „палестински бежанци“, който се финансира и с европейски средства.

При предоставена вече закрила от UNRWA, палестинците нямат право да искат убежище в ЕС.

Съгласно процедурата за предоставяне на убежище всеки неевропейски гражданин, влязъл на европейска територия може да поиска закрила в ЕС. Молбата трябва да се разгледа от съответния административен орган в държавата членка, където е регистрирана молбата. А отказите могат да се обжалват на две съдебни инстанции.

Ако последното решение е отрицателно, неуспелият кандидат трябва да бъде репатриране в страната, откъдето е дошъл. Цялата процедура трябва да приключи в рамките на 18 месеца. България има едно от най-високите нива на удоволетворяване на молбите за убежище в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много реване против Исляма, много. Питам се, ако нямаше кой да ви обясни, че християнството съществува, дали пак щяхте да сте християни? Религиите много промиват мозъци. Много! Особено когато не са добре обяснени.
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази явно се е пробвала и в други страни да вземе закрила е не е успяла и нас българите на мисли за балъци. колкото и да плюем по съда там са достатъчно грамотни ..
64
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всички медии мълчат уплашени от химическата атака на субсахарски африканци, нахлули в Испания, поливайки полицаите с негасена вар от туби? Защо тези африканци не са арестувани и съдени по всички правила на борбата с химическото оръжие? 30 испански полицаи за пострадали? Или белите полицаи са винаги виновни, щом защитават държавните си граници, а нахлулите престъпници са невинаги невинни?Кой плаща мълчанието на медиите? Мюсюлманските милиардери, естествено.
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея в България, мога ли да подам молба за бежански статут в Западна Европа?
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е от нахалство, а от незнание.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабско нахалство.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тогаз таз агенция специален орган на ООН с такъв висок статут в вътрешната им организация по подчинение в структурата на ООН от специалния съвет на 5-те,които избират секретаря на ООН през съвета на постоянните представетели и други до такива и други агенции като ЮНЕСКО кат за закрила не помагат на палестинците вписани,регистрирани като бежанци които са много в категорията бежанци в резултат на война и военни действия срещу тяхната новоорганизираща държава по ООН да се завърнат по места си.
59
1
 
18
 
! Отговори
сейрджия преди 5 години
Има ли съмнение кой подкокоросал сирийката да съди България?! Злобарските изцепки тепърва започват!
58
7
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До OsmanУж шубета, но ви бихме два пъти на война - при Одрин и Чаталджа 1912 г. и преди това на Шипка 1877 г.За безбройните въстания да не говорим!
57
4
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Много нагла тази палестинка.
56
5
 
27
 
! Отговори
Не правителствен преди 5 години
БХК се увътриха за адвокати и загубиха делото.
55
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че вчера сирийският ръководител покани всички бежанци да се върнат в Сирия.Но кака ще се върнат пакистанците, афганистанците, банглажеците, които са с представили за сирийци, а не знаят арабски? Какви сирийци са те??? А и всички престъпници избягали от правосъдието в родните си страни? Как ще се върнат? Ще кибичат на помощи в Европа и наследниците им ще палят коли и магазини от завист към белите работещи хора, постигнали всичко с труда си. какво е труд? Разбират ли те това
54
4
 
26
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Тая по нагла и от соцеалист бе. Ти му викаш недей ела, то пак ела
53
0
 
33
 
! Отговори
??? преди 5 години
Ние българите от кого да искаме убежище?
52
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички араби, ***(само да не ми сложите ***- искам да кажа черни хора от Африка) мюсюлмани от Афганистан, Пакистан, Бангладеж трябва да се изпратят на мисия на ООН за залесяване на южните части на Сахара, с цел да се спре настъплението на пустиняна на юг. Те са работливи, както го казват, но не го даказват. така с труда си ще го дакажат. И не наричайте това трудови лагери, защото сега Европа се е пхревърнала в един кошер за *** търтеи. ООН ще следи за правата на тези хора в строежите.
51
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е и всички араби от всички арабски държави които пребивават в България от доста години,имат бизнес, да го прехвърлят в Сирия,Саудитска Арабия,Катар и къде си искат по Близкия изток.Те са в основата на домъкването на "бежанци" оттози регион.Не ги мразим,но и не ги обичаме,време е да си вървят,за да има мир.Гостоприемството ни свърши.Не желаем арабска общност у нас.
50
3
 
26
 
! Отговори
там може преди 5 години
Те такива като тая 1 500 000 в Германия , немските власти дават няква цифра от 200 000-300 000 които нямат никакви Док. освен това лъснаха случаите с Менте-малолетните които се пишат като такива а колко са удобрени с Бежански статут , тоест в Германия може а в България не може .........хаха............стана ли ви ясно сега защо искат точно в Германия
49
28
 
9
 
! Отговори
! преди 5 години
Мислех да не коментирам повече но някой се е представил за мен. Колко и минуса да ми сложите не забравяте че само ние либералите и главно Протестна мрежа успяхме да съберем над 100000 човека и да бутнем правителството на комуниста Орешарски. Нито един протест срещу либералният евроатлантиец г-н Борисов не може да събере толкова хора. Не забравяте че на следващите избори г-н Борисов отново ще спечели защото българина иска ЕС а не СССР! Драги комунисти и антилиберали ние вече сме тук ЗАВИНАГИ!
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е иска да е прибира и хрантути......!
47
3
 
44
 
! Отговори
True преди 5 години
На който не му харесва България-потурите,феса и Ориент експреса!