България отказа бежански статут на сирийка, тя сезира съда в ЕС

Магистратите в Люксембург потвърдиха решението на България
Обновена: 28 юли 2018 10:26 | 28 юли 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
133
България отказа бежански статут на сирийка, тя сезира съда в ЕС
Снимка: архив Reuters

Европейският съд потвърди отказа на България да даде бежански статут на сирийка от Палестина, след като се оказа, че тя вече е разполагала с международна закрила от ООН.

Сирийката, която живеела в Ивицата Газа, заминала за Йордания, където поискала международен бежански статут и го получила. След като се сдобила с документа тя се появила в България и подала молба за втори статут, този път от Европейския съюз.

Още по темата

След като искането й било отхвърлено от Агенция за бежанците, жената внесла жалба пред Софийския административен съд. Тъкмо той е отправил запитването към магистратите в Люксембург, как да отсъди по жалбата.

Според висшия съд на ЕС когато палестинец е регистриран от Агенцията на Организацията на обединените нации за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), той не може да получи убежище в ЕС.

Агенцията е специален орган на ОНН, създаден за закрила и помощ на палестинците в Ивицата Газа, Западния бряг, Йордания, Ливан и Сирия в качеството им на „палестински бежанци“, който се финансира и с европейски средства.

При предоставена вече закрила от UNRWA, палестинците нямат право да искат убежище в ЕС.

Съгласно процедурата за предоставяне на убежище всеки неевропейски гражданин, влязъл на европейска територия може да поиска закрила в ЕС. Молбата трябва да се разгледа от съответния административен орган в държавата членка, където е регистрирана молбата. А отказите могат да се обжалват на две съдебни инстанции.

Ако последното решение е отрицателно, неуспелият кандидат трябва да бъде репатриране в страната, откъдето е дошъл. Цялата процедура трябва да приключи в рамките на 18 месеца. България има едно от най-високите нива на удоволетворяване на молбите за убежище в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
19
 
13
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Един ден ще благодари на съдбата, че не се е оказала в *** българска, където властва простотащината, и която гони и малкото си кадърни граждани, какво ли остава за чужди.
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кви права бре?Търсиме генерал,патриот,родолюбец,националист И българофил за лидер на нова БЪЛГАРСКА партия.Няма време.Със сегашните плюнки,страната загива.
44
38
 
6
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 години
Мирише на подтъпкване на елементарно човешки права,къде е толерантността,хуманизма към тия бежаннци
43
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да ги разбера тези,наистина!?!Бежанец,молиш-отказват ти и се почва:шиеха си устата,щяха да се палят,хвърлят камъни,нападат полицаи,претенциите не свършват никога!Не ми се мисли,какво следва,ако им дадеш убежище и станат много!?!?
42
2
 
32
 
! Отговори
Име преди 5 години
до osman. та вие не съществувате бе манипулатор. доказано е черно на бяло.
41
3
 
25
 
! Отговори
Име преди 5 години
до !, очевидно е, че освен либерали, модерни и необременени хора сте големи простаци, като дявола, дето не плачел и кълне като типичен представител на сорос и неговите нпо, но и големи манипулатори, щом можете да обвините българия, след като черно на бяло е написано, че това е решение на висшия съд на ес.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67Бе бридчед, ти таправо си се запенил бре !!! От час и отгоре врещиш кат приклещен.
39
58
 
7
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Толкова за прословутото бг гостоприемство. Пълен фалш и нереалност. Турция вече десетилетие храни и дава покрив на милиони бежанци. Тук за една жена ще оревете орталъка. Недай си боже вие да трябва да бягате и някой да ви гони. Каквито сте шубета пак ще мрънкате като женички.
38
2
 
30
 
! Отговори
Име преди 5 години
дойче велевски йезуитщини, неграмотната от бхк. госпожо ***, ти обеща да ни напишеш къде е казано черно на бяло, че българия граничи със сирия, а не да ми извърташ *** си отпред, като джендърска медия на неолиберал болшевиките. аз не прочетох никъде, че българия граничи със сирия, дори в *** конвенцията на nедофилите. ама на вас всичките ви "доказателства" са такива.
37
5
 
19
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До ! 5555по добре комунист отколкото *** демек ге й
36
4
 
28
 
! Отговори
Име преди 5 години
до !: абе вие всички *** на сорос и бхк сте неграмотни до дупка. цитат от статията, за да не обвинявате българия: "Според висшия съд на ЕС когато палестинец е регистриран от Агенцията на Организацията на обединените нации за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), той не може да получи убежище в ЕС. Агенцията е специален орган на ОНН"" къде е българия тук бе неграмотни соpоcоиди?
35
6
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 5 години
Комунизъм,фашизъм и националсоциализъм - една и съща методология - разликата е единствено в светоразбирането на съответните народи - руснаци,италианци,германци..А останалите се подреждат около тях - както и днес..
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !Ти правиш ли разлика между комунизъм и фашизъм и дори знаеш ли какво онзачават?
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей на това му се вика нагли манхали...
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48Не те БХК още плачат от това, че КС отхвръли истанбулската конвенция и не могат да мисялт за друго :)))
31
3
 
25
 
! Отговори
Име преди 5 години
"БЪЛГАРИЯ Е ВЪНШНА ГРАНИЦА ЗА СИРИЯ ПИШЕ ГО ЧЕРНО НА БЯЛО". къде е това черно на бяло? бъдете по възможност по-конкретна, госпожо водеща гей-прайда. дайте и ние да се пообразоваме малце от вашите *** извори на истината.
30
2
 
19
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Скоро ще ни дават на съд, че няма достатъчно джамии в България, ще печелят делата и българите ще им строят джамии.
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мали от БХК са се подмокрили вече място не могат да си намерят...
28
35
 
4
 
! Отговори
! преди 5 години
Поредното потъпкване на правата на човека в България. Беззащитна жена е оставена да бъде репресирана от режима на Асад. Вероятно отказа идва с неизказаният мотива че жената е мюсюлманка. Истинският българин които е либерал такова отношение от съда за него е не приемливо. За съжаление докато не се смени тази комунистическа конституция хората от малцинствата на верска, сексуална и етническа основа ще бъдат потъпквани.
27
3
 
24
 
! Отговори
Име преди 5 години
това, че в сирия живот вече нямало от личен опит ли го знаеш? ти кога се върна от сирия, като "бунтовник" с пресните си впечатления, а хафене?