България отказа бежански статут на сирийка, тя сезира съда в ЕС

Магистратите в Люксембург потвърдиха решението на България
Обновена: 28 юли 2018 10:26 | 28 юли 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
133
България отказа бежански статут на сирийка, тя сезира съда в ЕС
Снимка: архив Reuters

Европейският съд потвърди отказа на България да даде бежански статут на сирийка от Палестина, след като се оказа, че тя вече е разполагала с международна закрила от ООН.

Сирийката, която живеела в Ивицата Газа, заминала за Йордания, където поискала международен бежански статут и го получила. След като се сдобила с документа тя се появила в България и подала молба за втори статут, този път от Европейския съюз.

Още по темата

След като искането й било отхвърлено от Агенция за бежанците, жената внесла жалба пред Софийския административен съд. Тъкмо той е отправил запитването към магистратите в Люксембург, как да отсъди по жалбата.

Според висшия съд на ЕС когато палестинец е регистриран от Агенцията на Организацията на обединените нации за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), той не може да получи убежище в ЕС.

Агенцията е специален орган на ОНН, създаден за закрила и помощ на палестинците в Ивицата Газа, Западния бряг, Йордания, Ливан и Сирия в качеството им на „палестински бежанци“, който се финансира и с европейски средства.

При предоставена вече закрила от UNRWA, палестинците нямат право да искат убежище в ЕС.

Съгласно процедурата за предоставяне на убежище всеки неевропейски гражданин, влязъл на европейска територия може да поиска закрила в ЕС. Молбата трябва да се разгледа от съответния административен орган в държавата членка, където е регистрирана молбата. А отказите могат да се обжалват на две съдебни инстанции.

Ако последното решение е отрицателно, неуспелият кандидат трябва да бъде репатриране в страната, откъдето е дошъл. Цялата процедура трябва да приключи в рамките на 18 месеца. България има едно от най-високите нива на удоволетворяване на молбите за убежище в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 89Само че като идат в германия и изведнъж забравят къде са отишли, стават нагли, и претенциозни, без да имат никакво основание. Започват да се държат абсолютно неприемливо и презрително към хората, които са ги приели. Това е абсолютна гадост. Никой с нищо не им е длъжен. Виждаме ги колко струват, в собствените им държави всеки ги мачка и унижава, а като дойдат в Европа изведнъж им пораства работата. Наглеци. Писна ми. Въобще не ми се реве за тях. Изобщо.
85
6
 
18
 
! Отговори
до 89 преди 5 години
Може да си искат, но Германия не е ластик да се разтяга и да приеме целия свят. сори. Да се отправят към Русия и Китай - там живота е прекрасен.
84
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора искат правото да идат в Германия. Основно човешко право!
83
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно. Бежанската вълна трябва да спре. И никой повече да не се възползва от демокрацията и да си тика своите обичаи и начин на живот в Европа. Всеки да си стои там, където му е мястото и там да си живее както си иска. Това вече мина всякакви граници. Времето на сълзливите излияния мина.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ти е била филистинка.В Палестина са живели филистимляни, племе унищожено от агресивните юдеи, които се преместили в тези земи от Египет.Друга част от египетските евреи са избягали от гнева на фараона в Етиопия. Те също са евреи, макар че имат твърде силен тен. Управлявани са от Савската царица, която специално ходила при цар Соломон в Йерусалим, за да бъде заплодена.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55ти си един изключително умен човек!Аз подкрепям твоето разумно и полезно предложение. Точно така трябва да се постъпи с тези хора, които искат хем да живеят извън родините си, хем не щат да променят традиционните си обичаи, хем твърдят, че са много трудолюбиви и че искат да работят.Ето, ти предлагаш добра възможност всичко това да се реализира!
80
0
 
52
 
! Отговори
реконкиста преди 5 години
Арабите обратно към Арабския полуостров,африканците към Африка.Европа е за европейските народи.Ислямът няма място тук.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя чак се писал БЪЛГАРИНА. Алоооууу, стига си срамил името на българите.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-обичам глyпаците да ме "учат". :)
77
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
Бегай чети, извън темата е да те уча! :D :D :D
76
0
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
Наивник и ***, слепец да не виждаш организираните схеми!Аз живея 20 години в конгломерат с такива животни - техните ги наричат животни не е моя измислица, достатъчно мнение на пряк съжителстващ гражданин съм натрупал! :D :( :(
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дори в библията е отразено, че Исус проповядва в синагогата сред юдеи и елини..."Ахахах... в синагогата казваш. :))) Християнските храмове не се ли казваха църкви? Синагогата не беше ли юдейски храм? Ахахаха!!! Та я да се върнем пак на въпроса, какво викаш било коренното население на Палестина? Ахахахах!!!
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪЛГАРИНАПриятел, пий си хапчетата по-добре.Въпрос за размисъл - а преди християните, за които говориш, тази земя е седяла празна ли? Господ е сложил табелка "Резервирано за християните, моля изчакайте ги 50 000 години!". Така ли? И всички са заобикаляли тази земя? Така ли?
73
9
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА преди 5 години
Няма значение - филистимляни! Дори в библията е отразено, че Исус проповядва в синагогата сред юдеи и елини.../подсказка 😉
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪЛГАРИНАКазва се филистинци и са тракийско племе. Нищо общо няма с християнството. Те дори не са подозирали, че векове по-късно след тях някой ще рече да създава някакво си християнство.
71
8
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА преди 5 години
Никой не споменава коренното население, ортодоксални християни на Палестина: филистимляни и елини -които са си оригинално чернички, но не са араби...
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪЛГАРИНАХристияните ли са коренното население на Палестина? Ахахаха!!!
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не е от незнание!Всички арабели са много добре информирани и дори неграмотни имат адвокати и активисти които попълват и насочват за всички документи"---Ти си голям наивник и глyпак. Арабелите ли са пpости да си дават парите на адвокати, които няма да им свършат работа? Ако е добър адвокат, нали ще му е пределно ясно, че това няма как да свърши работа? Попълвали им документите... Пффф... И какво като им ги попълнят? Ще им кажат "не става!" и до там! Мисли малко! Ако е организирано ще е умно!
68
4
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА преди 5 години
Няма нужда льольо да ни казва за какво да ревем, защото мюсюлманите не са коренно население от Палестина, Льольо.... !!!!!
67
5
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА преди 5 години
Не е от незнание!Всички арабели са много добре информирани и дори неграмотни имат адвокати и активисти които попълват и насочват за всички документи