Експертизата: За 6 минути в hog-tie издъхнал Чората!

Имал хронични заболявания, открили и кокаин в кръвта му
61
Експертизата: За 6 минути в hog-tie издъхнал Чората!
Снимка: Facebook

Нова седморна съдебномедицинска експертиза стана причина да бъдат признати за виновни петимата полицаи от Благоевград за смъртта на Чората.

Делото се точи от 2005., когато Ангел Димитров-Чората почина при арест по време на акция за наркотици.

Още по темата

На 10 ноември 2005 г. петима полицаи от БОП причакват благоевградчанина на ул. "Дойран" да слезе от колата си пред блок. Веднага го повалят на земята и го арестуват. Минути по-късно той изпада в безсъзнание. Обаждат се на спешния център. През това време правят опити да го свестят, но пристигналите бързо медици само констатирали смъртта, припомня "24 часа".

Заключението на седморната съдебномедицинска експертиза, наричана арбитражна, сега показа, че причината за смъртта на Чората е позиционна асфикция (задушаване).

По време на задържането му при акция "Респект" на 10 ноември 2005 г. той е бил повален на земята по корем с ръце на гърба с белезници. Тази поза е позната като hog-tie. Смъртта е настъпила за около 6 мин.

Становището на вещите лица е особено важно при постановяване на решението на магистратите по делото за смъртта на Чората, подсъдими по което са полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

Преди дни петимата бяха признати за виновни, че при изпълнение на служебните си задължения са причинили смърт по непредпазливост на Чората. Наказателното преследване обаче срещу тях трябва да се прекрати поради изтекла абсолютна давност.

Те са оправдани по първоначалното обвинение за умишлено убийство в качеството им на длъжностни лица. Петимата солидарно с ОД на МВР трябва да изплатят на 18-годишния син на Димитров 70 хил. лв., а на родителите му и майката на детето му - по 25 хил. лв. Решението може да се обжалва пред ВКС.

От тричленния състав на съда един от магистратите е бил против решението и е написал особено мнение. Кап. Даниел Луков е категоричен, че полицаите са невинни, защото не са могли да предвидят настъпването на смъртта и тя е "случайно деяние" по чл. 15 от НК, което не се наказва.

До новото разглеждане на делото се стигна след искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване, провокирано от решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Петимата участници в акцията бяха обвинени в убийство. Делото бе гледано от военен съд.

Първо бяха признати за виновни за умишлено убийство, като зам.-шефът на РЗБОП Мирослав Писов получи 18 г. затвор, а колегите му - по 16 г. След това присъдите бяха намалени наполовина. Делото мина по различни инстанции и бе връщано няколко пъти, а накрая през 2011 г. ВКС окончателно оправда служителите на реда.

Родителите на починалия - Райчо и Адриана Димитрови, както и Анита Велянова, с която живеел на семейни начала и имат момче, пратиха жалба срещу България в Европейския съд за правата на човека.

През 2015 г. той прие, че България е нарушила правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение. Роднините получиха 50 000 евро обезщетение. Заради тази присъда Цацаров разпореди възобновяване на делото.

Сегашното решение на военноапелативния съд не е окончателно.

"Разбира се, че ще обжалваме пред ВКС, защото смятаме, че нямаме вина за смъртта. Тя е случайно деяние и ще настояваме за пълно оневиняване. Доказателствата сочат, че смъртта е в резултат на позиционна асфикция, а не от нанесени травматични увреждания, както някои твърдят", каза Мирослав Писов.

Той допълни, че позата при ареста е регламентирана в инструкция на МВР, а служителите не са могли да предвидят, че това ще доведе до задушаване на задържания.

"Опитахме се да окажем първа помощ. Боби провери дали не си е глътнал езика, мерихме му пулса, но, за съжаление, човекът почина", допълни Писов. Той е доволен, че съдът е разгледал много обстойно всички доказателства и най-вече съдебномедицинските експертизи.

"17 водещи лекари от най-добрите болници, направиха няколко експертизи, с които показаха, че не сме пребили Димитров. За нас това е много важно, за да разсеем всякакви съмнения", каза Писов.

Точно съдебномедицинските експертизи бяха най-спорни в делото. Първата бе направена от екип с участието на покойния вече проф. Стойчо Раданов и гласеше, че Чората е починал от тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, което може да се получи при побой. Следващата обаче заключи, че смъртта е резултат от позиционна асфиксия. Назначената по възобновеното дело потвърди позиционната асфикция. Вещите лица изключват черепно-мозъчна травма, а разкъсването на аортата според тях не е било причинено, докато е бил жив.

Утежняващи фактори били тежки плеврални сраствания на белия дроб, други физиологични характеристики на Димитров, хронични заболявания, както и наличието на кокаин в кръвта. Категорични са, че позата при задържането "с лице към земята" сама по себе си не е животозастрашаваща. В инструкциите на МВР е посочено, че в такава поза задържаният трябва да е под непрекъснато наблюдение на полицаи. Ако се наложи да остане така по-дълго време, след 1 час трябва да се проверят крайниците му за нормално кръвообращение. В случая цялата акция е продължила 15 минути.

В същото време съдиите приемат, че полицаите са виновни за убийството по непредпазливост заради небрежност. Те не са предвиждали настъпването на фаталните последици, но са били длъжни и са могли даже да ги предотвратят. Магистратите смятат, че ако не е било принудителното притискане към земята на тялото, то човекът би бил жив.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Я някой преди 7 месеца
от умниците, да го метнат в тази поза на ПОДА МЕЖДУ СЕДАЛКИТЕ!! Защо и премълчавате?И да СА го ритатили ,да си сложат краката върху главата или тялото! ЗАЩО ПРЕМЪЛЧАвате?? къде са седнали 4-ТЕ АНГЕЛА ПРИДРУЖАВАЩИ?5-КАРА.
и* колко кГ ЧОВЕК МОЖЕ ДА ДИША В ТАЗИ ПОЗА полуІМОСТ И ДА ГО РИТАТ? къде им са кубинките???
кАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ И ДВУЛИЧИЕ.
голям садизъм .аКО НЕ Е- ЗАЩО ОТРИЧАТ И НЯКОЙ НАПРАВИ ЛИ СИ ТРУДА ДА "РАЗИГРАЕ ТАЗИ ПОЗА СЪС СТЪПИЛИ С КУБИНКИ ОТГОРЕ МУ? и ЩЕ СЕ "ИЗКУШАТ ДА НЕ удрят остро?
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 52
Ами повечето от нашенските милиционери трудно правят разлика между прозорец и мокасини камо ли да са наясно с медицинските параметри!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затова по цял свят има един дето ходи и снима подир полицайте.
Отделно на това в бг повечето от мъжете над 30 са с наднормена тегло и здравословни проблеми , та полицайте трябва да имат едно на ум.
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мнгого народ затри тази банда корумпирани убийци
50
0
 
6
 
! Отговори
защо и кой преди 7 месеца
Баба казваше .-кой каквото търси рано или късно си го намира
49
1
 
4
 
! Отговори
Да добавя преди 7 месеца
До врата в полето 31 Разкъсването на аортата не е станало докато е бил жив.. Ами така е . Аортата е разкъсано от патоанатома при аутопсията.Така е нали ?
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как още не са дали посмъртно орден на Чората?
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Се ми е там. Тоя ли да жалваме. Хабите ни времето .
46
2
 
28
 
! Отговори
Смешен вой преди 7 месеца
А като продаваше наркотици на деца, проблем нямаше!
45
1
 
20
 
! Отговори
Ша ва плющя преди 7 месеца
Когато умре и последния с прякор тогава ще се оправи държавата. Очи, зъркели, тикви, доктори и още бол отайка.
44
1
 
19
 
! Отговори
Смешен вой преди 7 месеца
Престъпници не жаля. Каквото търсил - намерил. Като се занимаваше с проституция и наркотици, добре му беше!
43
10
 
7
 
! Отговори
www преди 7 месеца
Само вмятам, че един от "невинните" полицаи, години след убийството на арестанта, преби и ученичка. Според него тя била нападала дъщеря му, която и била съученичка. Общо-взето - опасен рецидивист.
42
5
 
6
 
! Отговори
Paragraf 22 преди 7 месеца
"За мен последните съдии са и тримата за затвора. Няма какво да се спираме вече да се правим. Не може три инстанции, които са минали и са ги осъдили и те в един момент да ги оправдават. Или става обратното - тогава ние трябва да съдим тези три състава, които ги отсъдиха тия хора”, коментира майката на Чората Адриана Димитрова.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо ни занимавате с осъден престъпник? Нямате ли по-съществени новини?
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
13 години експертизи - какви експерти, какви специалисти!! Пък и 100 бона обезщетение на родата. А снимката на днеса направо е за съд - манипулация на новината и даване на пример как може да бъде задушен човек!
39
2
 
9
 
! Отговори
nina преди 7 месеца
Тази примка не се ли наричаше "испанско колело"?
Иначе голяма работа ,един *** по-малко,полицаите са за награда.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За да направят такава позиционна асфикция при арест някой трябва да им дал разпореждане за начина на извършване на ареста заедно с разпореждането за ареста според нивото на опасноста и риска в ситуацията иначе обикновен арест обикнивено с белезници-отпред или отзад ръцете,белезник на едната ръка или двете свързани с неподвижен или подвижен охраняващ субект,обект,белезници за краката с вериги и т.н. както и с обращенията от името на прокурора и заместниците му за правото му на мълчание и мълчание
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо в нашата мила Родина престъпниците са на по-голяма почит и внимание от невинните им жертви! Защо семействата на жертвите не могат да получат 1 лев, а роднините на престъпниците съдят държавата и нямат срам!!!
36
2
 
18
 
! Отговори
ПЕНКО преди 7 месеца
А КОЛКО ЧУДЕСНИ ДЕЦА " ДАДОХА ФИРА " ОТ ТАКИВА КАТО ЧОРАТА ??? ЕХ ФИЛИПИНИ ...ФИЛИПИНИ ...ВСЕКИ ТРАФИКАНТ "ДО СТЕНАТА"...БЪДЕЩИ "ФИЛИПИНИ " -БЪЛГАРСКИ !!! ДАНО СЪМ ЖИВ -ТА ДА УЧАСТВАМ В ЛИКВИДИРАНЕТО ...НО И НА МАЙКИТЕ ИМ -а БАЩИТЕ ИМ " НА ПРАСЕТАТА " !!!
35
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи цялата работа е затова, че на роднините на престъпника не им стига обезщетението, което сме платили пак ние, данъкоплатците, ами се чудят как да изкарат още. Защото докато е бил жив тоя, са живели охолно от мръсни пари от наркотици, сега няма да се хванат на работа я...
А за тоя не ми е жал. Може и да имат някаква вина полицаите, ама пак не ми пука. Защото детето на мои близки започна да взема наркотици и го зарибиха такива като тоя. И още веднъж на го убият такъв, малко му е!