За починалата родилка в Плевен: Добри лекари, фатален изход

Причина за смъртта – сърдечен проблем или белодробна емболия?
Обновена: 1 авг 2018 07:16 | 31 юли 2018 16:00,
178
За починалата родилка в Плевен: Добри лекари, фатален изход
Снимка: Pixabay

Опитни лекари с дългогодишен стаж са се борили за живота на починалата родилка в Плевен, но за съжаление изходът е бил фатален.

Това е изводът на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Той съобщи, че в министерството очакват предварителните доклади за трагичния случай.

38-годишната Маргарита издъхнала на 26 юли при планово секцио, а новороденото й момченце е в кома заради задушаване. Младата жена си отишла заради проблем с упойката, прокуратурата разследва смъртта й.

Още по темата

"Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза", каза днес Пенков пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той потвърди, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия.

"Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките", каза зам.-министърът. 

Той обясни, че екип на "Медицински одит" и на РЗИ-Плевен са в болницата. След като направят предварителните си доклади, ще има повече информация.

"Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми", обясни Пенков.

Той съобщи и че през цялото време с родилката е имало медицински екип.

"Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори. Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, се е получила тежка хипоксия при плода. В момента в "Неонатология" се води борбата за спасяването на неговия живот", обясни още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички лекари са добри зависи много от организъмът на човека. Ас като мед.сестра работила 8гад интензевен сектор кардиология мнението ми е организамът на даден човек е много важен възможно е и на алергична основа. Да възникне смъртоносе случаи .
128
0
 
0
 
! Отговори
От преди 5 години
Починала е от анафилактичен шок,т,е от алергичен шок поради алергия към упойката,която не е спинална ,а обща.Дори при адекватна реанимация ,алергичните шокове завършват в 85-95 процента с екзитус леталис.
127
0
 
2
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Анонимен 131-----------------------------------Д-р Байчева не е оневинена.Обаче сега като напусна и затвориха АГ отделението в Тетевен удовлетворени ли сте.
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично аз мисля че са попрекалили с упойката! Дано не е така!
125
3
 
7
 
! Отговори
65 преди 5 години
Ужасное това ,което се е случило.Няма ли тест за тази спинална упойка?Дано просто този случай да е в графа ,,%непредвидена смърт.Не ,че е успокоение ,но ако няма виновен е по_добре.Просто съдба!
124
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Делата с лекарите се решават на база съдебно-медицински експертизи, които обикновено са в полза на лекарите. Както е казал народът "Гарван гарвану око не вади". Вижте само какво стана с д-р Байчева. Две експертизи тройна и петорна казват, че е допусната лекарска грешка. После тя поисква нова експертиза, която задължително да се прави от колеги в Майчина дом и хоп, вече третата експертиза казва, че няма грешка. Изключително мъчно ми стана за бащата, като го гледах. Дано бебето да оживее !
123
0
 
15
 
! Отговори
съвременна поговорка преди 5 години
Като се знам какъв съм инженер ме е страх да отида на доктор.
122
1
 
19
 
! Отговори
333 преди 5 години
Майкооо настръхнах като прочетох някои коментари- за аборти, за к0рви, за кариеристки, оправдания на изнасилвания. И тоз го е раждала жена! Нямам думи! Много много злобен народ сме! Българските мъже (сигурно има едни 10% свестни) мразят жените, с каква злоба и презрение се изказват....Наистина ме е страх от такива хора, уж ти е колега, уж ти е гадже, уж ти е съпруг, а в него дреме звяр! Дано дано да имам късмет и моите близки мъже (роднини, съпруг) да са от онези 10%! Но знае ли човек...
121
11
 
26
 
! Отговори
Аз преди 5 години
В медицината 2+2 не е 4. Жалко за родилката и бебето, но раждането- секцио или нормално си е риск, това не е разходка в парка. Никой не тръгва с нагласата дай сега тука тази родилка да я убием...това дете- също не ни трябва. Смешни са твърденията,че видиш ли анестезиологът трябвало да предвиди...какво? Краят на Света ли? Никой не може да каже на даден медикамент как ще реагира организма- възникал е проблем и са се опитали да избегнат най- лошото, но то се е случило..жалко.Лекар НЕ значи Бог.
120
4
 
16
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Във всяка сложна дейност,каквато е и хирургията се случват какви ли не изненади.Грешки,срив на техниката или неволни неразбирателства в екипа.Но от много години, в БГ медицина действа закона омерта и то дори по-ефикасно отколкото в сицилианската мафия.Лъжат,мажат,натаманяват и накрая пациента виновен.В последните години добрите експерти отказват експертизите защото са подложени на жесток натиск от бялата мафия начело с лекарския съюз.Та и в този сучай след 1-2 г. ще получим една дърта лъжа
119
11
 
24
 
! Отговори
Д-р Цанова преди 5 години
Уважаеми читатели, защо не искате да разберете, че в медицината 2 и 2 не прави 4 ? Защо всички си знаят правата си , но не и задълженията? Защо хора, които правят неграмотно написани коментари и са напълно некомпетентни по темата дават оценки? Защо искате наказание за колегите преди да знаете за какво става въпрос? Раждането не е проста процедура, то крие рискове. Жалко и за всезнаещите журналисти, за които мотото е, че лошата новина е добра новина...
118
7
 
15
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Виждала съм в държавна болница Как пациентка пита мед сестрата за по тежка операция/съдова хирургия колко пари трябва да му дам и онази назова цифрата след което се плати.Не мога да разбера Как Цвета Стоянова скочи от 6етаж и е спасена а човек подхлъзнал се от 2етаж с много по малко наранявания и леки не оживя в Пирогов.Явно в страната някои са по добре лекувани нищо че държ чиновници не пплащат осигуровки.Като ние си плащаме да си плащат и те
117
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато беше бебе дъщеря ми при простудно заболяване се бяхме зарибили да не ходим на държавно, че са некадърни. Влезна жена ми с детето 10 дена в частна плевенска болница с диагноза пневмония. Оказа се,ч е няма никаква пневмония, просто парите по клиничните пътеки за пневмоия били много сладки...
116
10
 
14
 
! Отговори
да ге преди 5 години
защо когато умре родилка в частните болници, какъвто случай имаше преди 2 г . в плевен, никой не реве по медиите , а за държавните се почва лавината от плюнки?
115
9
 
22
 
! Отговори
абе преди 5 години
защо упорито всички медии отказват да съобщят имената на "добрите лекари"? Да знаем...да си прави изводите...от Плевен съм.
114
2
 
11
 
! Отговори
pichagata преди 5 години
До ЕлиНе е чувство, а е реалност, и тази война я водят медиите, раздухват къде какво видят и оплитат конспиративни мрежи. Много е жалко, че се тровим така един друг. За жената наистина жалко, мир на духа й. Дано момченцето оцелее и порастне добър и достоен човек!
113
8
 
21
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Имам чувството, че се води информационна война срещу държавните болници и лекари.И лекарите са хора, и те понякога се изнервят.Вместо пациенти и лекари да се обединим за коренна промяна на системата,сме оковани в някаква всеобща омраза.
112
0
 
6
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен И къде ти го казаха това с (малкото околоплодн води)? В частната , нали? И те пооскубаха (спасявайки) детето?
111
3
 
23
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Искам само да попитам колко деца са родени в тази болница за годината!? Помислихте ли? Лесно е да се вика уууууу! И частните болници си подбират пациентите, а държавните обират патологията и мургавелките.
110
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена ми ходеше едновременно на преглед в частна клиника и държавна болница,защото от частната не дават болнични.Три седмици преди термина отиде на преглед в държавната и казаха,че всичко е наред.След един ден при преглед в частната клиника се оказа,че околоплодните води са намалели много и се налага спешно раждане.А през този един ден жена ми не е имала изтичане на води.И некадърниците изобщо не са видели това нещо.Ако не бяхме в частна клиника сигурно бебето щеше да е мъртво или с увреждания.