Прокуратурата: Очите не е страхлив, ще се яви пред съда!

Влязъл в Турция с кола на общинския съветник Бенчев
Обновена: 5 авг 2018 19:02 | 5 авг 2018 19:00, Боряна Павлова
114
Прокуратурата: Очите не е страхлив, ще се яви пред съда!
Снимка: Булфото, архив

Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има проблеми да се яви пред българското правосъдие. Това каза по време на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Той поясни, че в петък е подписал молба за международно издирване на Димитър Желязков, пише "Фокус".

Още по темата

"Процедурата за екстрадиция е задвижена, оттук нататък предстоят само определени формалности, които са свързани с комплектоване на документи, което мисля, че ще стане в максимално кратки срокове“, коментира Гешев.

На въпрос дали Желязков ще предпочете да се върне или да остане в Турция и да има дело за екстрадиране, той отговори: „Нямам такава информация, мога само да предположа. Не мисля, че г-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция.

Едно мога да кажа – независимо какво мислим за този човек, той не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави. Даже това е негов репутационен плюс за разлика от други хора.

Гешев обясни още, че според него Желязков ще се яви пред съда, защото бизнесът му налага да бъде в България.Прокурорът обясни още, че Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Денчо Денчев.

"Днес продължават действията по досъдебното производство. Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на организираната престъпна група – Димитър Желязков, който към момента се намира в турския арест. Всичките фирми естествено неофициално са свързани с него - и за нас, а и за гражданите не е тайна, че са на различни поставени лица. Бяха извършени претърсвания и по домашни адреси и на лица, които в края на вчерашния ден бяха предадени на МВР от турските власти“, обясни Гешев.

Той поясни, че турските власти са преценили, че тези лица представляват проблем за тяхната национална сигурност, тъй като пребивават едновременно с лице, което се издирва от Интерпол за участие в организирана престъпна група.

"Това, което е установено към момента, е, че лидерът на тази група на 3 август в 19.09 ч. е минал от Гърция в Турция. Тоест, няколко часа след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП "Ипсала" и влиза в Турция с лек автомобил, който е на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас – Бенчо Бенчев. Задържан е в малките часове на деня в събота в стая, като всички стаи, в които са задържани лицата, са регистрирани на общинския съветник плюс още едно лице. Желязков не е бил регистриран в тези стаи, което е съвсем умишлено“, коментира Гешев.

На въпрос дали може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, той отговори: "В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и ще преценят дали има доказателства за отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. В случай, че се констатират такива обстоятелства, в рамките на следващия ден отделеното досъдебно производство ще бъде изпратено на компетентната прокуратура".

Заместник-главният прокурор отбеляза, че операцията е планирана от около месец, досъдебното производство, свързано с престъпната дейност на Димитър Желязков, е от 2016 г. По думите му това е една от най-големите операции в България за последните 20 години.


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Горан преди 5 месеца
Ей, ограмотих се! За пръв път научих понятието репутационен плюс...
106
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 месеца
Уж го бяха хванали с железни аргументи ,пък сега искат сам да се предаде...сигурен съм че всичко е направено по герберски-много , много шум ,медийни изяви ,интервюта ,снимки и накрая...НИЩО!Едно голямо НИЩО!
Просто герберската пропаганда е едно голямо шоу.Цялата пара отива за свирката на парния локомотив на Цвък и Тиквата.
За всеки е ясно ,че с 4-5 кошаревски свидетели прокуратурата е една НУЛА.
Вижте коментарите на опитните юристи и бивши шефове на службите.
105
0
 
2
 
! Отговори
Шерлок преди 5 месеца
До Башка Луд
Ако МО е престъпник с рейтинг да кажем 10 ... правосъдната система има рейтинг Х 10 ... този МО направо си е бял кахър на фона на престъпленията извършвани в ПС
104
1
 
13
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 месеца
Боже, прибери си вересиите!
Докарахме се до там, че прокуратурата да "вярва в мъжкарското поведение" на издирвано лице!
Време е да ни закрият, не ставаме!
103
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали!Що да не е-нали знае какво е "български съд"!?! Малко ли го "съдихте"?! То беше едно - хващане,пускане,хващане,пускане и т.н.!Дава кинтите и е готов...до следващото "хващане"!Който "магистрат" му трябват парички за (нова кола,за детето в чужбина,за нова любовница и т.н.) се моли да "гледа" делото на Очите"!!!
102
1
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 месеца
На снимката едно жалко нищожество, с акъл на пубертет от малко градче, наперено до колкото може да носи, и готово да се разплачи умилно ако го заритат с ботуши, - къде? В подготвящото се Белене, за сто хиляди обвинени в държавна измяна и осъдени на доживотен бой с ритници. Че Слугите на народа са си уредили да са недостъпни за народа, - как така Белене?! Много просто, - тази невидима сила дето ги направи Слуги на народа, ще ги блъсне да минат доживотно на издръжка от този народ - 0.20 лв. на ден
101
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разбира се че ще се върне като знае че нищо няма да му се случи, Бойко предвиди че ще го хванат защото знаеше и Гешев знае че ще се върне, сценария е предвиден но е много очевадно понеже още минават номерата пред народа, всичко е жалко
100
5
 
2
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 месеца
Юужното Черноморие бие северното по всички показатели,а преди беше обратното.Бъргас и района дръпнаха бързо напред...
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, щом му вярват и са сигурни в него, че е мъжкар, бива.
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Червените силаджии са толкова унесени във своето "величие"и недосегаемост,че си живеят в един паралеле свят,където явяването на съд е забавно приключение,дори си въобразяват,че"имат хубави очи"?!
97
0
 
34
 
! Отговори
Брех преди 5 месеца
Вече и комплименти си правят, мамини сладки
96
2
 
32
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
ма няма от какво да го е страх господин Очите. В затвора той блъска основно фитнес и излиза още по напомпана батка.
От затворите на Бай Тошо излизаха утрепани от физически труд хрисими хорица. буквално превъзпитани.

Сега системата не работи.
95
12
 
8
 
! Отговори
К.Нинова преди 5 месеца
БСП пак е хваната по бели гащи на местопрестъплението. Теорията за алтернативата на ГЕРБ търпи поредният провал.
94
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как ще го е страх.
Той знае че ще го изкарат невинен и ще
бъде оправдан.Иначе ще повлече много хора
включително и Г-н Соджуков.
93
3
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
Митьо Очите, изкупителната жертва на Прехода. Той, като агнец взема греховете на целия Преход. Съден, лежа, гърмян и оцеля и пак арестуван. Заслужава поне мъченик да бъде на Свещения Преход. Господ, да му помага!
92
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БГ=Държавата на престъпниците.
91
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не му знам играта на Желязков, виновен ли е, не е ли...наистина не знам. Без капка ирония...Знам, че миналото лято цяла СофияМед работеше за него месеци наред, като беше в кърпа вързан на легло и без бъбреци защо тогава не го арестуваха, а грижливо охраняваха. А пък такъв дявол за МВР-то...наистина странно. Как ли са го открили в един от най-популярните хотели в света? Мъгла.
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако знаеше, че гомчакат от 40 до живот (т.е. до живот) щеше да го е страх, ама яв НК и, че други знае.
89
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този е поредният случай доказващ, че няма БСП, ГЕРБ, СДС и т.н , Мафията се е впила във всички държавни учреждения, а началниците се явяват, като говорителите им.
88
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гешев се изказва, като говорител на Очите, в което май няма нищо странно, като си припомним миналото лято как цялата полиция го пазеше а болницата остана без кръв за други пациенти само за да ги лекуват най-добрите професори.